Mijnen Hof

Sterk in kwalitatief werk.

Hagen & bomen in MijnenHof: de muren.

Wordt soms aangevuld met nieuwe foto’s:

Het ding is: als je zelf dag-in-dag-uit op datzelfde zit te loeren, dan ga je dat ook niet spontaan fotograferen natuurlijk.  :- )

Open Tuinen: telkens het laatste weekend van juni.

Kleur in een grijze omgeving. : -)

Als uw eigen hof al compleet vol steekt met planten, en ge wilt nog meer planten… Lap: dan worden het kunstboeketten.
De mannelijke familiale helften moeten dat stilzwijgend ondergaan. : -)

Kom meer te weten over:
Gazon

Uw kortgemaaide grasmat heeft geen productie- en/of natuurfunctie…

Geurende kuipplanten
Normenboeken dossier-samenstellingen

Afhankelijk van werken die uitgevoerd worden, dient er mogelijk voorgaand een omgevingsvergunning opgemaakt te worden. Denk bijvoorbeeld aan infrastructuur- en technische werken en zelfs vegetatiewijzigingen. Ook lozingspunten worden in lambert ingediend met de nodige plannen en documenten. In tuinen met een tuinontwerp komt u hier regelmatig mee in contact. Belangrijk is wel dat u -indien van toepassing- weet wie de uiteindelijke aanvrager van eventuele complexe werken is. Niet noodzakelijke verhardingen mogen maximaal 80m2 groot zijn, anders is een vergunningsaanvraag nodig. Waterdoorlatende steenslagverhardingen worden als verharding gerekend. Kunstgras wordt(niet altijd) als verharding gerekend.

Struiken
Trentkleuren in de tuin

kleurencombinaties tijdens de winter, lente, zomer en herfst:

Bomen

Straten en boulevards zijn een verstedelijkt milieu waar bomen schaduw creëeren, het lokaal windprofiel beïnvloeden, de leefomgeving voor mens en dier verbeteren en vooral het openbaar domein verfraaien. Bomen in een verstedelijkte omgeving worden reeds lang owv hun specifieke kwaliteiten gekozen. Grote oppervlakken verharding en bijgevolg verdroging van de bodem, lokale windprofielen en zelfs het hitte-eiland effect zijn helemaal niets nieuws onder de zon. De verkoelende werking van bomen komt voornamelijk door de schaduw die ze werpen op het hete asfalt. Bomen moeten bovendien tegen spatwater en toename van het zoutgehalte in de bodem kunnen. Wanneer naar een zo ruim mogelijk assortiment wordt gegrepen, kunnen er bomengroepen ipv bomenrijen gecreëerd worden. Biodiversiteit mag in dit verhaal niet op de achtergrond verdwijnen. Een soortenarme beplanting is nooit aan te bevelen. Hoe groter en ruimer de keuze aan bomen is, des te leefbaarder de omgeving voor iedereen wordt.

Vaste planten

Het onderhoud van vaste planten is niet hetzelfde als het beheer van een ganse plantenborder….

Klimplanten
Ecobuffers

Met veel trots aan meegewerkt (niet het artikel – wel de corridor :- ) ) 

Bodem, terrein & waterbeheer
Stadsparken

Ook met veel trots aan meegewerkt: stadsparken.

Vijvers
Stel, u wil graag een wadi

Wadi’s zijn tijdelijke inundaties. Inundaties zijn opzettelijke onderwaterzettingen van een gebied. Tijdelijk betekent dat ze droogvallend zijn en dit telkens met onregelmatige tussenpozen. Wadi’s worden soms ook wel eens vergeleken met overstromingen of zelfs vijvers, maar dat prentje klopt niet. Wadi’s hebben een oppervlakte, een diepte en dus een buffervolume en worden opzettelijk gevuld.

Alleszins… beplanting dient hierop afgestemd te worden. Beplanting moet tolerant zijn voor deze kortstondige onderwaterzetting en langdurige droogte.  

Kies eventueel voor: Acer negundo, Acer saccharinum, Carpinus betulus (dit is de haagbeuk – je zet best geen beuk),… er zijn nog wel enkele bomen die er in slagen om een wadi te overleven. Qua grassen: opteer voor Panicum v. ‘Heavy Metal’. Qua vaste planten: Helenium ‘Kupferzwerg’, Helianthus ‘Lemon Queen’,… Stel dat de wadi toch meer de allures van een moeras heeft: neem een Alnus glutinosa. Als een wadi niet naar behoren functioneert, hebt u wel een probleem in uwen hof…

Bedreigde wilde plantensoorten in MijnenHof.

In MijnenHof staan ook bedreigde wilde plantensoorten. Het zou  jammer zijn dat deze soorten effectief zouden verdwijnen want ze brengen flink wat fauna met zich mee. Bedreigde plantensoorten kan je bij de gespecialiseerde plantenkweker kopen. Het is via die weg dat ik ze in de eigen tuin heb kunnen betrekken. Omdat MijnenHof een sierwaarde heeft, worden deze wilde plantensoorten gecombineerd met andere plantjes en kleurtjes. MijnenHof is deels een ordelijke wildernis. :- )

15 augustus 2020

foto boven | De rups van de koninginnenpage op Seseli montanum in MijnenHof

foto boven | Seseli montanum + Verbena o. ‘Bampton’

15 augustus 2020

foto boven | Een hongerwesp op Seseli montanum in MijnenHof

Laten we samenwerken,
en hele mooie dingen maken...
lizzy.heylen@skynet.be
0493 / 105.402
BTW BE 0809.935.944

Start beroepsloopbaan 1996, start onderneming 2009.
Projecten eco-buffers, corridors, poelen, fauna-passages, ecoducten en dergelijke meer & tuinen.

Controles oppervlakte.

Zwemvijver & waterzuiverende bloemenvelden

Zwemvijvers die met een natuurlijke vorm in het gazon liggen, kunnen maar best zo natuurlijk mogelijk ingericht worden.

Prunella vulgaris

Cardamine pratensis

De soort is inheems en algemeen in België. De plant komt voor in graslanden en in moeras. Vroeger kleurde deze plant vele weilanden paars.

Achillea ptarmica

De soort komt van nature voor in Euroazië. De plant komt voor op natte grond aan waterkanten, in nat grasland en op moerassige grond.

Agrostis cappilaris

Valleriana

Thlaspi caerulescens

Thlaspi caerulescens

Juncus tenuis

Wiekevorst

afbeelding onder | Tuin in opbouw:  Standplaats- & schaduwanalyse. Achteraan in deze tuin worden diverse fruitbomen van diverse afmetingen gezet: er mag geen opbrengstderving zijn.

afbeelding boven | Tuin in opbouw:  in deze tuin is de inrit naar de garage over de erfdienstbare weg van de waterloop voorzien. Om in de garage te geraken moet er een fikse bocht van 90° gemaakt worden. De vloerpas ligt flink wat hoger en de bestaande terreinhelling is te stijl. De waterloop is niet geklasseerd, cat. 9. De oever wordt tp de inrit verstevigd en de oprit in een stabiel legverband gelegd. Opsluiting is met een stevige borduur. In deze tuin worden 5 soorten zaaimengsels ingezet: inrichting natuurvriendelijke oever (hoog&laag), een bloemenmengsel voor bijen en vlinders (bestuiving), een akkerrand met als doel een natuurlijke plaagbeheersing, sportgazon met diepwortelende rassen en een siergazon.

Hallaar
Lidar
Berlaar
Trendkleuren in de tuin.

Een trend duurt langer dan een seizoen en is altijd van invloed op het komende seizoensbeeld. Een trendkleur is een term uit de ontwerpwereld en van tijd tot tijd worden bepaalde kleuren als tendens aangemerkt.  Tuinen worden dikwijls met trendkleuren ingericht. Je ziet dus inderdaad een evenwichtige groei op lange termijn en zelfs tinten die de tand des tijds doorstaan.  Onderstaand vindt u voorbeelden van zo’n trendkleuren die zelfs in 1888 werden gebruikt. Hopelijk helpt u dit om zelf uw tuin samen te stellen. Vandaag de dag wordt nog steeds naar bepaalde kleurenpaletten gegrepen. Begrijp dat kleuren mooi en ook minder mooi kunnen zijn: het totaalbeeld mag niet rommelig en chaotisch zijn.

In bloei : de tuin op 31 maart
het voorjaar volgens Ferdynand Ruszczyc in 1897

Dit kleurenpallet kan je rond 31 maart in de tuin realiseren.
De bruine kleur zit dan onder andere in het dorre blad van een beukenhaag en het brons zit in de siergrassen.
Onderstaand de modekleuren in 1897 om een voorjaarstuin in te richten.

31 maart: Forsythia intermedia Lynwood

31 maart: Rhododendron tatsienense

31 maart: Forsythia intermedia Spectabilis

Bekijk meer plantencombinaties:

31 maart: Prunus triloba

Ferdynand Ruszczic (1870-1936) was een Poolse schilder, podiumbouwer en prentenmaker.

31 maart: Malus aldenhamensis

31 maart: Malus Royalty

Ferdynand Ruszczyc schilderde in 1897 het voorjaar: olieverf op doek.

Dit kleurenpallet kan je rond 31 maart in de tuin realiseren.

31 maart: Rhododendron ‘Praecox’

overige planten in bloei op 31 maart.

31 maart: Chaenomeles japonica Sargentii

31 maart: Pyrus ‘Comtesse de Paris’

31 maart: Rhododendron hybr. Christmas Cheer

31 maart: Amelanchier lamarckii

31 maart: Ribes sanguineum.

31 maart: Prunus ‘Monsieur Hatif’

31 maart: Skimmia ‘Kew Green’

In bloei : de tuin op 15 april

Een voorbeeld met zachte kleuren: eind maart / begin april staat er heel wat in bloei.
Je hebt deze tijd van het jaar flink wat keuze uit pastelkleuren. Pastelkleuren zijn zachte kleuren die ontstaan door bepaalde kleuren te mengen met een lichte kleur, zoals wit. Mogelijk (?) is dit de reden waarom pastelkleuren deze periode zich zo mooi neerzetten?

14 april: Hyacinthoides hispanica

Magnolia x loebneri Donna

Hebe

Magnolia stellata Shi Banchi Rosea

Amelanchier lamarckii

6 april: Magnolia x loebneri-Merrill

6 april: Magnolia x loebneri Leonard Messel

6 april: Magnolia x loebneri Donna

6 april: Magnolia stellata Shi Banchi Rosea

6 april: Magnolia stellata Keiskei Plena

Magnolia in bloei 6 april

Hieronder vindt u Magnolia’s in bloei. De naam van de plant staat vermeld, alsook wanneer de foto genomen werd. Op deze wijze zie je wanneer de plant op z’n best staat. Klik op de foto voor een grotere weergave. Ik ga de lijst nog verder aanvullen.

Rhododendron in bloei

Hieronder vindt u Rhododendron’s in bloei. De naam van de plant staat vermeld, alsook wanneer de foto genomen werd. Op deze wijze zie je wanneer de plant op z’n best staat. Klik op de foto voor een grotere weergave. Ik ga de lijst nog verder aanvullen.

Tuinreizen Engeland
Thema vakantie-tuin

Vakantie in eigen tuin betekent voor heel wat tuineigenaars een buitenruimte die gelijk naar het zuiden katapulteert. Planten die geuren naar citrus, hemelsblauwe kleuren die u laten herinneren aan de Middellandse zee. Parasols, gekleurde tafelkleden en sfeervolle terassen waar u ‘s avond gezellig kan dineren. Ook jouw tuin kan een Middellands zeekarakter hebben of zelfs een heus tropenparadijs worden. Met de juiste kleuren, tinten en inrichting wordt jouw eigen tuin echt een zomers vakantieland.

Soms kom ik interessante dingen tegen...
of heb ik er aan meegewerkt :-).
Eikenbestand en berkenbestand.

Zomereiken hebben DNA in zich uit Zuid-Spanje, Zuid-Italië en het zuiden van de Balkan. Men slaagt daar in door naar het DNA in de chloroplast te kijken…

KLeuren, anthocyanen & magnesium.

De Phlox verandert van kleur. Tijdens de ochtend-en avondzon kleurt de Phlox blauw. Tijdens de middagzon kleurt de Phlox roze:

Nogal wat planten reageren op stress met roodverkleuring: beschouw het gerust als een bescherming tegen te fel licht. Je ziet dit ook wel eens bij sommige rassen bloemkool. Sommige bloemkolen kunnen roodpaars verkleuren en moeten daardoor afgedekt worden. Deze verkleuring zie je ook bij pakweg het blad van een pruikenboom. Als je een roodbladige variëteit in de volle zon zet, zal de plant effectief rood blad hebben. Zet deze plant wat meer beschaduwd: het blad kleurt groengrijs. Nog iets dat opvalt: de roodverkleuring verandert naarmate het seizoen vordert: tijdens de lente heb je veeleer violetrood. Later op het jaar wordt dit veeleer roodpaars.
Een mens verkleurt ook roodpaars (of violetrood) als ie wat te lang in direct zonlicht staat. :- ) Mensen zijn doorgaans slim genoeg om ook effectief het verschil tussen de eerste (lente)zonnebrand en de late (herfst)zonnebrand te maken. Oef gelukkig.

Ottercorridors
Stadsparken & groene gordels