BODEM

BOMEN

STRUIKEN

Foto boven > Vaste planten zijn goedkoop en onderhoudsvriendelijk, maar het beheer van een plantenborder kan zo complex zijn dat de onervaren eigenaar het percentage plantenaandelen uit balans en uit de grond trekt.

Onder van links naar rechts: Sedum ‘Xenox’, Actaea simplex ‘Pink Spike’ , Veronicastrum ‘Lavendelturm’, Baptisia ‘Blue Pearls’. Daarnaast: Persicaria polymorpha en daaronder:

VASTE PLANTEN

Het onderhoud van vaste planten is niet hetzelfde als het beheer van een ganse plantenborder...

Vaste planten zijn uitstekende onkruidonderdrukkers. Vaste planten zijn onderhoudsvriendelijk en betaalbaar en worden vooral ingezet om de tuin te verfraaien want ze worden vaak gekozen op kleur. In tuinen worden vrijwel altijd plantenmengsels voorzien en worden planten niet zo direct op soort bij elkaar gezet. Dit betekent dat u flink wat kennis nodig hebt om uw plantenborder te beheren. Zaailingen moet u herkennen opdat bepaalde planten de overhand niet nemen. De onervaren tuineigenaar zal het schoffelen soms zelfs boven het handmatig wieden verkiezen en het verschil tussen bovengronds uitlopende planten en polvormende of ondergronds uitlopers niet kunnen maken. Doordat u een vaste plantenborder samenstelt op basis van wat u mooi vindt, kan het beheer soms zo complex worden dat de ongeoefende eigenaar het geheel snel rommelig en chaotisch kan maken. Het percentage aan plantenaandelen wordt maar al te vaak zelfs letterlijk uit balans en de grond getrokken. 

Foto boven – Salvia > Als u vaste planten op soort bij elkaar zet, wordt het beheer van de plantenborder flink wat eenvoudiger.

Plantenvak onder helling

Met vaste planten kan u versterkingswerken uitvoeren. Geranium Macrorrhizum vormt uitlopers waarmee u hellingen kan beplanten.

Vaste planten... niet kleurvast?

foto boven – Phlox ‘Blue Paradise’ en anthocyanen

Copyright © 2020 MIJNEN HOF
top
Spring naar toolbar