BODEM

BOMEN

STRUIKEN

Foto boven > Vaste planten zijn goedkoop en onderhoudsvriendelijk, maar het beheer van een plantenborder kan zo complex zijn dat de onervaren eigenaar het percentage plantenaandelen uit balans en uit de grond trekt.

Onder van links naar rechts: Sedum ‘Xenox’, Actaea simplex ‘Pink Spike’ , Veronicastrum ‘Lavendelturm’, Baptisia ‘Blue Pearls’. Daarnaast: Persicaria polymorpha.

VASTE PLANTEN

Het onderhoud van vaste planten is niet hetzelfde als het beheer van een ganse plantenborder...

Vaste planten zijn uitstekende onkruidonderdrukkers. Vaste planten zijn onderhoudsvriendelijk en betaalbaar en worden vooral ingezet om de tuin te verfraaien want ze worden vaak gekozen op kleur. In tuinen worden vrijwel altijd plantenmengsels voorzien en worden planten niet zo direct op soort bij elkaar gezet. Dit betekent dat u flink wat kennis nodig hebt om uw plantenborder te beheren. Zaailingen moet u herkennen opdat bepaalde planten de overhand niet nemen. De onervaren tuineigenaar zal het schoffelen soms zelfs boven het handmatig wieden verkiezen en het verschil tussen bovengronds uitlopende planten en polvormende of ondergronds uitlopers niet kunnen maken. Doordat u een vaste plantenborder samenstelt op basis van wat u mooi vindt, kan het beheer soms zo complex worden dat de ongeoefende eigenaar het geheel snel rommelig en chaotisch kan maken. Het percentage aan plantenaandelen wordt maar al te vaak zelfs letterlijk uit balans en de grond getrokken. 

Foto boven – Salvia > Als u vaste planten op soort bij elkaar zet, wordt het beheer van de plantenborder flink wat eenvoudiger.

Kleuren combineren

De kleuren die we zien zijn eigenlijk golflengtes. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een oranje bloem, zie je 3 golflengtes:
oranje is een combinatie van een rode, een groene en een blauwe golflengte. Dat stelt ons in staat om kleuren te onderscheiden.
Sommige van die golglengtes liggen echter kort bij elkaar, zoals bepaalde tinten blauw en groen. Als we dan een lichtbron nemen zoals de zon en je laat die schijnen met een bepaalde K-waarde, zullen deze kleuren als 1 fletse kleur waargenomen worden. Iets dat voornamelijk opvalt als een bepaalde blauw-tint in de schaduw van een groene haag komt te staan. Je neemt dus beide kleuren wel degelijk waar – dat wel, maar in de indruk is gelijk. Het geheel is flets.

Plantenvak onder helling

Met vaste planten kan u versterkingswerken uitvoeren. Geranium Macrorrhizum vormt uitlopers waarmee u hellingen kan beplanten.

Vaste planten... niet kleurvast?

foto boven – Phlox ‘Blue Paradise’ en anthocyanen

Copyright © 2021 MIJNEN HOF
top
Spring naar toolbar