Open Tuinen

De strijd tegen de buxusmot en de lapsnuitkever.

 

De buxusvakken: Euonymus j. 'Microphyllus' en gene andere

Ik had ook andere Euonymus geprobeerd, maar dat waren dikke tegenvallers. Ik kreeg er niet ‘hét’ model in.

Ilex heb ik ook geprobeerd, maar dat maakte de depressie alleen maar groter. Ook daar kreeg ik ‘hét’ model niet in. De kleur zat ook niet goed. Het ‘wrong’ langs alle kanten. Op een bepaald ogenblik heb ik dan deze nieuwe aanplant (de Ilex) zelf op het stort gegooid. Lonicera nitida is nooit een optie geweest omdat dit te veel onderhoud vraagt. De eis qua vervanger was monsterlijk groot. Nooit was het goed tot de ‘Microphyllus’ in beeld kwam. Eindelijk had ik mijn alternatief. De bollen werden Osmanthus. MijnenHof werd over een periode van 2 tot 3 jaar terug MijnenHof.

 

MijnenHof op het stort & het grote herstelplan + het resultaat

Nadat alles op het stort was gegooid, kon ik 3 dingen doen: treuren en blijven treuren, nieuwe kansen zien en deze grijpen of de tuin herstellen. Ik heb zwaar gejankt. Tijdens de volle corona-periode is er hier té véél gebeurd (gebeurt? – vergeef mij hier even de dt-fout)  in de familiale kring waarbij 2/3 tuin-stort uiteindelijk niet veel voorsteld. Niemand leest deze pagina, dus kan ik het hier ook gewoon neerzetten (en vergeten). Soit – ik heb voor een groot deel voor herstel gekozen.  De Buxusvakken die verdwenen zijn, werden vervangen door Euonymus j. ‘Microphyllus’ en Osmanthus vakken. Let wel: het moet echt wel de ‘Microphyllus’ zijn ter vervanging van Buxus. Je hebt ook andere Euonymus planten, maar deze halen totaal niet ‘dat’ niveau. Ik ben alleszins alvast zeer tevreden over deze vervanger. De vorm van het blaadje is wat anders, het onderhoud verloopt ook iets anders, maar een heimwee naar de Buxus heb ik helemaal niet. Dit deel van de tuin zit alvast prima in elkaar qua herstel.

 

Op deze plaats heb ik enkele kruiden staan. Dat ruikt hier regelmatig naar de keuken. :- )

Voor alle duidelijkheid: dé vervanger voor buxus? Euonymus j. ‘Microphyllus’ en gene andere.
In dit stukje tuin heb ik kruiden staan. De planten die nogal eens durven woekeren, heb ik in pot gezet.

 

De MijnenHof en de persoonlijke beleving: terug actief geworden....

Toen de Euonymus j. ‘Microphyllus’ in de tuin kwam, kwam mijn extreme verslaving terug in beeld. Extreem = extreem. De buxus kan de pot op.

 

Maar dan - de lapsnuitkever

Ter vervanging van de Buxusbollen heb ik gekozen voor Osmanthusbollen. Tijdens het grote herstel heb ik helaas daardoor een gigantische plaagdruk lapsnuitkevers in de tuin gehaald. Ik vermoed (hoop) dat het met de Taxussen op de foto links nog wel zal meevallen. Ze staan beide centraal in het gazon aangeplant en de lapsnuitkever is een bodembewonende, nachtactieve soort. Het gras wordt dikwijls gemaaid, dus ik hoop dat de kevers deze zone (blijven) vermijden. Men zegt wel eens dat je aan de volwassen kevers niets kan doen. Ik ga bij valavond naar hen op zoek (je vindt ze redelijk snel omdat ze bovenop de planten zitten om het blad op te eten) en ik trap ze plat!

 

Bloemen tijdens de winter

Doordat er heel wat ruimte vrij kwam (er is enorm veel naar het stort gedragen), konden er heel wat nieuwe heesters gezet worden. Ik heb de voorkeur gegeven aan winterbloeiende struiken. Ook daar zitten een aantal forse tegenvallers tussen, zoals Edgeworthia. De plant wordt kaalgevreten door de slakken.

 

In 2022 heb ik alvast in april de eerste lapsnuitkevers kunnen wegvangen. Dit waren volwassen exemplaren die de winter goed doorstaan hadden.