Een trend duurt langer dan een seizoen en is altijd van invloed op het komende seizoensbeeld. Een trendkleur is een term uit de ontwerpwereld en van tijd tot tijd worden bepaalde kleuren als tendens aangemerkt. Tuinen worden dikwijls met trendkleuren ingericht. Je ziet dus inderdaad een evenwichtige groei op lange termijn en zelfs tinten die de tand des tijds doorstaan. Onderstaand vindt u voorbeelden van zo’n trendkleuren die zelfs in 1888 werden gebruikt. Hopelijk helpt u dit om zelf uw tuin samen te stellen. Vandaag de dag wordt nog steeds naar bepaalde kleurenpaletten gegrepen. Begrijp dat kleuren mooi en ook minder mooi kunnen zijn: het totaalbeeld mag niet rommelig en chaotisch zijn.
foto boven : LEDLOKET.NL: bekijk het als volgt: ieder tijdstip van de dag wijzigt de kleur wit. Wit licht kan dus vele tinten hebben.
Het licht dat wij kennen/ervaren is straling dat door het oog van de mens wordt waargenomen. Het voor ons zichtbare deel start bij violet, gaat over in indigo om daarna blauw te kleuren en vervolgens groen, geel, oranje tot rood. De kleuren die wij zien, zijn dus eigenlijk golflengtes. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een oranje kleur – een oranje bloem, zie je 3 golflengtes: oranje is een combinatie van een rode, een groene en een blauwe golflengte. Dat stelt ons in staat om kleuren te onderscheiden.
Sommige van die golflengtes liggen echter wel kort bij elkaar, zoals bepaalde tinten groen en blauw. Op de kleurencirkel liggen deze kleuren trouwens ook in elkaars omgeving – naast elkaar: het zijn supplementaire kleuren. Als we dan een lichtbron nemen zoals de zon en je laat die schijnen met een bepaalde K-waarde, zullen deze kleuren als 1 fletse kleur worden waargenomen. Je neemt dus beide kleuren effectief waar, maar de indruk is gelijk. Het is flets.
Bij zonsopkomst of -ondergang wordt het licht met de korte golflengtes meer verstrooid dan de lange golflengtes. Het blauwe uurtje zit net voor of na zonsopkomst of -ondergang.
zonsopkomst : 2000 K
Zonsopkomst +1 uur : 3500 K
Zonsopkomst +2 uur : 4500 K
Middagzon : 5300 K
Afbeelding boven / Ferdynand Ruszczyc kende zijn kleuren zeer goed. Kleuren die het meest contrast geven tijdens de saaiste periode van het jaar: de (late) winter hoeft helemaal niet zo saai te zijn.
Dit kleurenpallet kan je rond 31 maart in de tuin realiseren.
De bruine kleur zit dan onder andere in het dorre blad van een beukenhaag en het brons zit in de siergrassen.
Onderstaand de modekleuren in 1897 om een voorjaarstuin in te richten.
31 maart: Forsythia intermedia Lynwood
31 maart: Rhododendron tatsienense
31 maart: Forsythia intermedia Spectabilis
31 maart: Prunus triloba
Ferdynand Ruszczic (1870-1936) was een Poolse schilder, podiumbouwer en prentenmaker.
31 maart: Malus aldenhamensis
31 maart: Malus Royalty
Ferdynand Ruszczyc schilderde in 1897 het voorjaar: olieverf op doek.
Dit kleurenpallet kan je rond 31 maart in de tuin realiseren.
31 maart: Rhododendron ‘Praecox’
Dit kleurenpallet kan je rond 31 maart in de tuin realiseren.
Er zitten niet zo veel bruintinten in. De bruintinten die je ziet, zijn verticale elementen die bijvoorbeeld door Molinia (stevig rechtopstaand siergras – ook tijdens de winter) kunnen opgevangen worden. Er zijn ook weinig groentinten. Je zou eventueel kunnen werken met Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ die een wit sneeuwlaagje lijkt te hebben op het blad. Onderstaand de modekleuren in 1888 om een voorjaarstuin in te richten.
31 maart: Chaenomeles superba ‘Pink Lady’
31 maart: Malus Royalty
31 maart: Prunus s. ‘Autumnalis Rosea’
14 april: Hyacinthoides hispanica
31 maart: Viburnum burkwoodii.
31 maart: Pyrus ‘Bon Chretien William’
Dit kleurenpallet kan je rond 3 mei in de tuin realiseren.
Vincent van Gogh combineerde destijds blauw met oranje wat eigenlijk perfect logisch is. Tegenwoordig wordt oranje veelal met (donker)paars gecombineerd.
Onderstaand kleurenpalet toont de modekleuren in 1889 die de lente inhuldigen. Merk trouwens op dat de oranje bodemkleur in 1897 werd opgepikt door Ferdynand Ruszczyc om de vroege lente af te beelden samen met magentakleuren.
3 mei: Geum ‘Totally Tangerine’
3 mei: Aquilegia
3 mei: Iris ‘Blue Denim’
3 mei: Aquilegia