Mijnen Hof

MijnenHof is een eigen gemaakte website. Niet alleen tuinieren, maar ook een website maken is plezant. 🙂

Tuinieren is plezant: de leukste hobby van het land !

Mooi: Persicaria ampl. ‘Rosea’ + Phlox p ‘Monica Lynden-Bell’.

 

19 juli 2022 / 41°C.

 

Op 19 juli 2022 hebben wij iets meer dan 41°C gemeten in onze tuin in de schaduw. De grond staat bovendien kurkdroog. De planten? Die weten ervan maar gelukkig zijn er toch soorten die goed tegen de hitte en de droogte kunnen. Onderstaande foto heb ik achteraan genomen: Aster dumosus ‘Lady in Blue’. De bloemen verschijnen tijdens de wat latere zomer en herfst. 

foto boven | de tuin zoals ie nu is: met ‘Microphyllus’-haagjes ipv de vroegere buxushaagjes.

 

foto boven | de tuin zoals ie nu is: heel wat taxus verdwenen.

 
Ontwerp jouw eigen:
Tuin- & beplantingsplannen
Ontwerp jouw eigen zomerbar-tuin !

Foto boven: Zeer sfeervolle inrichting van een zomerse swimup vakantietuin. De steenslag (een grove dolomiet) valt onder verhardingen. Eventueel kan dit gecombineerd worden met zones wit valdempzand of speelzand: bijvoorbeeld op de plaatsen waar je zou zitten voor meer comfort. De paden kan je behouden in steenslag. Mooi alleszins! Wat zet je hier neer buiten een stel Trachicarpus? Fatsia japonica natuurlijk. Of wat dacht u?

 

Ontwerp jouw eigen urban jungle !

 

Ontsnap aan de drukte van de stad en creëer jouw eigen urban jungle.

 

Ontwerp jouw eigen coole poel !

 

Ga creatief aan de slag met intense buien en maak een waterrijke tuin.

 
Vraag & Antwoord:

Er komen flink wat vragen binnen en die beantwoord ik graag. Herbeluister of herlees zie hieronder:

 

lizzy.heylen@skynet.be

Potgrond en planten gieten.

Er bestaan best wel wat verschillende types potgrond. Sommige mengsels kunnen een plant stevig vastzetten. Andere mengsels zijn dan weer meer doorlatend en giet je weer anders.

 
Snoeien tijdens de zomer?

Zomersnoei geeft niet altijd zo’n goede hergroei. Sommige planten komen met onvoldoende takken weer terug en komen niet in een ideale winterrust terecht. Bij sommige planten is het dan weer nét wel goed omdat je het risico op takbreuk bij winderig weer laat afnemen. Welke planten genieten het meest van een zomersnoei …. (?) Dat lees je hier!

 
Blad ruimen

Er vallen toch wel wat parasieten samen met het blad op de grond. Deze parasieten overwinteren vervolgens in de bodem of op/in het afgevallen blad. Blad ruimen is vooral interessant bij organismen die in het blad leven en dan zit je bij paardenkastanjes ( witte paardenkastanje), berken, platanen en beuken. Als je het blad ruimt kan je populaties van plaaginsecten laten afnemen.

 
Mooie herfstkleuren

Heftige rode kleuren vind je in de Japanse esdoorns. Uitbundig geel zie je dan weer bij de Japanse notenboom. Herfstasters worden bevlogen door bijen, kevers, zweefvliegen en vlinders zolang ze niet te veel dubbelbloemig zijn. Herfstcamellia’s hebben hele mooie kleuren.

 
Het gazon winterklaar maken in oktober.

Het groeiseizoen van gras duurt over het algemeen redelijk lang. Het gazon stopt pas met groeien bij een bodemtemperatuur van ongeveer 5°C (gemakshalve rekening houdend met bulkverkoop via een verpakkingsbedrijf). Tijdens de herfst neemt de lichtsterkte af hoewel jouw grasmat dit nodig heeft om mooi groen te blijven. Kortweg: het gras groeit maar het oogt niet zo mooi meer. Zet in op een magnesium-bemesting om het gras groen te houden. Kali zorgt dan weer voor een betere celdeling. Calcium – kan je ook geven – zorgt voor dikkere en stevigere celwanden.

 
Ijzersulfaat helpt de grasmat afharden.

 

 
Hitte en droogte

De droogte die we deze tijd van het jaar kennen, is dé zomerdroogte. Voor heel wat droogtegevoelige plantensoorten kan dit dramatische gevolgen hebben als ze niet meer aan het grondwaterprofiel kunnen en louter nog overleven op het vochtvasthoudend vermogen van de bodem. Planten die diep wortelen, groeien al bij al nog vrij goed tijdens jaren met zomerdroogte. Verzwakte planten kwijnen weg en sterven. Hoe kunnen we ons beschermen tegen deze droogteproblemen? Is mulchen wel écht zo interessant en waarmee zou je dan mulchen? En wat met watergeven?

 
Bloembollen planten
Bollen van voorjaarsbloeiers worden doorgaans pas laat op het jaar geplant waardoor er spijtig genoeg dikwijls weinig tijd is voor wortelvorming. 
Vaak wordt er gekeken naar de bodemtemperatuur die onder de 12°C zakt. 
Op zavel en kleigronden is dat rond (of vanaf) 10 oktober (ongeveer).
Op zandgronden plant men dikwijls maar pas na 1 november. 
De reden waarom je zou wachten, heeft te maken met ziektes die de bol kunnen aantasten. 
Vanaf bepaalde lage bodemtemperaturen heb je dat risico niet meer of vele minder….

 

 

Planten beschermen tegen vorst

Najaarsonderhoud.


Leibomen snoeien? Nog even wachten.


Maak een tuin met mooie herfstkleuren.


Laat afgevallen blad zeker niet liggen.


Het gazon winterklaar maken.


Bloembollen planten.

 
Bloemenpluktuin

Ontwerp van een bloemenpluktuin met planten zoals Centaurea.

 
1001 Bomen actie

Ik ben zeer blij om mee te kunnen doen met de 1001 bomen actie: onder zie je een nieuw ontwerp speelterrein waarbij de bestaande verhardingen worden vervangen door groenaanplant. De 1001 Bomen actie is iedere keer een zeer groot succes. Je dient razendsnel te besluiten welke bomen je precies wil, omdat ze zeer snel uitverkocht zijn.

 
Hogwarts School

Een boeiende wereld en job: op 1 oktober 2022 kreeg ik de vraag / opdracht om de nieuwe Hogwarts School in te richten…. info en plannen volgen.

 

Alles over Phlox

 

Alles over Helenium

 

vergroen jouw voor- & zijtuin

Laten we samenwerken en de allermooiste tuinen maken.

lizzy.heylen@skynet.be
0493/105.402
BTW BE 0809.935.944

Laat je inspireren door heel wat leuke ideeën. 

 

Eco-corridors

Eco-tuinen

Kerkpleinen
Speelpleinen

Onthardingsprojecten. 

 

Vijvers

Tuinen

Laten we samenwerken en de allermooiste tuinen maken.

lizzy.heylen@skynet.be
0493/105.402
BTW BE 0809.935.944

Meegewerkt aan Park De Molens - 4 Fonteinen.

zeer trots en aan meegewerkt (het ontwerp) :

7 januari 2021: 1ste laureaat openbaargroen.

Goud in de categorie landschapsparken en gelauwerd als voorbeeld voor waterberging en infiltratie. Voorts ook laureaat ‘Natuur in je buurt 2018’.

 

  🏆 Vandaag behaalden we het 1ste laureaat op de Openbaargroen Awards van VVOG! Het project blauwgroen Park Spoor Natuurlijk van gemeente Kontich won in de categorie #landschapsparken en kreeg ook het #waterprooflabel van de Vlaamse Milieumaatschappij – VMM toegekend.
Project van AnteaGroup (zeer trots en aan meegewerkt).

 

Afbeelding links: zeer trost en aan meegewerkt  – een ontzettend mooi stadspark (ahum): zie sla.dk. (Denemarken)

 

Freelance voor AnteaGroup:

 

Trotse drager van van het UNITAR-certificaat.

Foto links: de ontvangen badge en bekijk ook de volgende website: https://unitar.org/

 

Afbeelding onder en links: ook leuk – Elio Del Moss. Ik zal het plan boven in wat beter afgewerkte vorm hier ooit wel eens neerzetten. Dit is eigenlijk een verstedelijkt bos of stadsbos. In onze contreien kan zich dit vertalen naar een buffer- en infiltratie systeem waar je eventueel met kleimatten een aandeel waterhoudende partijen kan maken. Eigen persoonlijke mening: Denemarken is daar nogal redelijk goed in. De ontwerpen/plannen + 3D modelleringen die gemaakt moeten worden, leiden meer tot een optische illusie. Dat zijn vele straffere gasten. Ik heb er hier zowel de 2D als 3D plannen van liggen (om aan te werken) en het 2D plan geeft alvast die indruk dat er veel reliëf inzit. Pas op: dan moet dat nog in 3D (Civil3D) gezet worden (!). Je hebt dan 2x reliëf-effect: optische 2D illusie en dan nog de effectieve terreinmodelering – het 3D reliëf. Geen simpel gasten. : -) Enorm boeiend om samen mee te werken.

 

Afbeelding boven en links: Voor de experten onder ons: inderdaad u ziet dat goed. Een 2D-Drafting & Annotation boven een C3D. En dan zelfs nog een oude officiële LT2011 ipv een C3D imperial 2021. Het leven kan zo gemakkelijk zijn. 🙂 Terreinaanleg en modellering is uiteraard C3D, beplanting gooi ik in de LT louter omdat er (zelfs in LT-software) veel te herprogrammeren valt. Ahum. Heel mijne LT is dus op beplantingsplannen gericht. Ter extra info: met een LT2011 sta je nergens meer. Dit is (voor mezelf) eigen gebruik en halvelings onuitwisselbaar geworden. LT2011 was zowat de laatste versie voor de onderhoudscontracten en de laatste aankoop. Diegene die ermee werken zullen wel kunnen volgen… :- )

 

Beervelde

Op 6 mei 2022 was ik zeer en uitermate blij. Ik heb een interview mogen afnemen van de BFG – Beloftevolle hovenier en kwam gelijk in contact met wat mijn toekomstige collega’s wel eens kunnen zijn voor de studie-, ingenieurs- & adviesbureau’s. Ik heb een ontzettend mooi plan gezien, uitgewerkt in AutoCad. Ik zag de meettoestellen staan en hoorde zeer duidelijk een grondige en correcte kennis van zaken! Op Beervelde laten de scholen na een preselectie de drie beste ontwerpen zien van alle deelnemende opleidingscentra. Na een jurering volgt de winnaar. Persoonlijk kan ik zeggen dat ik uitzonderlijk opgewekt was om alvast een flinke ‘know-how’ te zien en te horen. Een dikke proficiat aan zowel alle leerlingen als het ganse team dat hen heeft klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Deze jongeren hebben overduidelijk de beste ondersteuning gekregen. Voor hen wacht ook een prachtige toekomst met de meest ongelooflijke projecten in het verschiet! Ik kan deze jongeren ook alvast zeggen dat het wel een ‘moeilijke/lastige’ sector is: er is een zware overvloed aan werk en je moet heel goed (en zeer strikt) de grenzen bewaken en tijdig alle ontwerpen afsluiten. De computers en klanten sluit je af zodat je ‘s avonds ook in de eigen tuin kan genieten. :- )

 

Op 6 mei 2022 heb ik ook Tuinpunt en Groei&Bloei mogen interviewen. Hun tuinreizen naar Engeland zijn legendarisch. Doordat zij in oorsprong een koninklijke vereniging zijn, hebben zij in Engeland een zeer hoge reputatie (gelijkwaardig aan RHS) en openen er meer tuindeuren dan bij andere verenigingen of zelfs reisbureaus. Inschrijven doe je steeds best snel !

 

Planten beschermen tegen vorst

 
1 Van onze luisteraars wil weten hoe je het best planten tegen de vorst beschermt.
 
Hoe ontstaat vorstschade?
 
Vorstschade ontstaat door bijvoorbeeld een combinatie van vriestemperaturen en wind.
 
Door droge oostenwind kan er veel vocht worden afgevoerd in bladhoudende planten.
Er ontstaat dan een waterbehoefte door verdamping in het blad, 
dat niet aangeleverd kan worden omdat de plant in winterrust is of doordat de bodem bevroren is. 

Als het blad (vervolgens) (verder) ‘verdroogt’ kan vorst inderdaad schade veroorzaken. Men noemt dit ook wel indroging.
 
Dit zie je vooral gebeuren bij langdurige vorst in combinatie met een droge wind.
Zelfs zonnestraling kan tijdens de winter een plant meer laten verdampen zodat er meer schade ontstaat.
 
Voorts speelt ook de winterhardheid van de plant mee. 
Zelfs het tijdstip waarop de vorst optreedt, veroorzaakt al dan niet schade.
Hou ook rekening met de intensiteit en de duur van de vorstperiode.
 
Wat bepaalt dat een plant vorstschade overleefd?
 
De leeftijd van de plant en de plantensoort speelt onder andere mee. 
Een plotse temperatuurval net voor of na de winter is ook een belangrijke factor omdat de plant 
– ofwel nog niet afgehard is 
– ofwel uit de winterrust is gekomen
 
Hoe bescherm je tegen vorst?
 
Geef water als er sprake is van droogte tijdens de winter. 
Vooral potplanten durven wel eens droogvallen.

Plaats eventueel een windscherm om onder andere de oostenwind tegen te houden.
Vergeet zeker niet het windprofiel van een nachtvorst… Dit zijn lokale (en andere) wind(stromings)profielen.
 
Dek de plant eventueel af met bijvoorbeeld een vliesdoek of ander materiaal waarvan de isolatiewaarde gekend is en dat niet snel beschadigd bij sterke wind.
Op de bodem kan strooisel (zoals boomschors) gelegd worden.
 
 
Tot welke temperatuur kan je gieten? Bevriest de grond er niet door?
 
Vochtige bodem die bevriest is vooral een probleem bij planten die niet graag met natte voeten staan en waarvan de wortels kunnen bevriezen. Sommige Salvia’s worden met die reden wel eens dieper aangeplant zodat ze de winter kunnen overleven. In onze contreien staan ze in het assortiment vaste planten.
 
Hou ook rekening met het volgende: bij lage temperaturen neemt de viscositeit van water en de weerstand van de wortels voor wateropname toe. 
Voor een aantal siergewassen ligt deze grenswaarde op 5°C bodemtemperatuur.
 
Deze bodemtemperatuur verschilt wel per diepte. 
 
Bijvoorbeeld: op 5cm diepte kan de bodemtemperatuur 5.3°C bedragen, maar op 1m diepte kan op dezelfde plaats de temperatuur 9.5°C bedragen.
 
Tot 20cm diepte is de dagelijkse gang van de zon goed te herkennen.
Op grotere diepte is dit temperatuurverloop nauwelijks nog zichtbaar.
 
Er is alleszins een goed verband te zien tussen luchttemperatuur en bodemtemperatuur.
 
Gemiddeld rekent men bijvoorbeeld voor een grasland de bodem 5cm onder maaiveld 1.4C hoger is dan de luchttemperatuur op 1.5m hoogte. 
 
Mogelijk is het wel interessanter om u te richten tot een meetstation om te weten tot wanneer gieten zinvol is.
De koudste periode zit sowieso in januari / februari.
 
Soms zie je dat planten worden beregend tijdens een vorstperiode. 
Wat is hier de techniek?
 
Als een gewas tijdens de nacht nat wordt gehouden, 
ontstaat er ijs dat ervoor zorgt dat de plant zelf niet bevriest.

Het ijs mag echter niet droog invriezen op de gewasdelen, omdat dit de beschadiging realiseert.

De luisteraar kan (us) permanente, vaste beregening inzetten. 
Op tuinniveau is dit (echt) niet realistisch omdat oa de buitenkranen worden afgesloten en ook leidingen kunnen bevriezen….
 
Dit principe van het invriezen telt trouwens ook voor ijslagen die soms wel eens vormen tijdens een ‘dooiperiode’.
Dit vriest best ook niet droog in. Probeer ijslagen op bladhoudende planten te vermijden. Schud sneeuw er tijdig van af.
 
Samenvatting gesprek:
– bescherm planten tegen vorst EN wind
– laat bladhoudende planten niet uitdrogen tijdens de winter
– nachtvorst kent andere stromingsprofielen
– vorst in de bodem is tot op 20cm diepte ‘dag-afhankelijk’
– op grotere diepte is dit temperatuurverloop nauwelijks nog zichtbaar
– dek de bodem af met bijvoorbeeld een boomschors om vorstgevoelige planten te beschermen
– Salvia’s kan u met die reden dieper aanplanten zodat hun wortels niet bevriezen
 

7 & 15 mei 2022

Vanaf begin mei zijn er zeer veel bloemen in bloei gekomen dit jaar. De tuin is dus nog steeds vroeg dit jaar. :- )

afbeelding links: 7 mei, Geum ‘Totally Tangerine’ en Geranium m. ‘Espresso’.

 

foto boven | 7 mei: Aquilegia ‘Pink Barlow’.

 

foto boven | 15 mei: Allium ‘Christophii’

 

foto boven | 15 mei: Iris ‘Silver Edge’

 

foto boven | 15 mei: Aquilegia – 1 van de zaailingen die hier mag blijven staan met een opvallend kleurtje: antiek blauw en de start van een Silver Edge. Ik krijg zelf het extreme blauw-detail niet vastgelegd. Het Silver Edge lukt enigszins wel…

 

1 mei 2022

Er is niks zo plezant dan in de’n hof werken, maar soms zit het wel bomvol slakken. De Euonymus-haagjes worden weer overbevolkt door huisjesslakken. :- )

 

Rhododendron in bloei

Hoe aanplanten?

 

Regelmatig komt de vraag hoe je nou precies moet aanplanten. Welke afstanden respecteer ik? Hoe ver mag alles uit elkaar staan? Het beste advies dat hier gegeven kan worden, is dat je dit eigenlijk best doet ifv het onderhoud en dat je nog gemakkelijk kan schoffelen ipv dat je handmatig moet wieden. Schoffelen is zeker niet altijd aan te bevelen omdat dit de vorming van wortelopslag kan activeren bij een aantal planten.

 

Alles (zeer) vroeg dit jaar.

 

Foto’s links: Geum ‘Totally Tangerine’. Vorig jaar heb ik de plant gefotografeerd op 30 mei. Dit jaar kan ik dezelfde foto nemen op 24 april.

 

Foto boven: 24 april 2022 – Saruma henryi

 

Foto boven: 24 april 2022 – Clematis ‘Mayleen’

 

In opmaak.

 

Een bijzonder ontwerp in opmaak. Er wordt op een tamelijk aparte manier door de voor-, zij- en achtertuin gestapt.

 

Prentjes onder: De eigenaar heeft ook een beplantingslijst gekregen, met aantallen en kostenraming.

 

De bodem nabij muren:

De grond nabij muren is allicht erg vergraven.
Mogelijk werd de grond ook van elders aangevoerd. Het is moeilijk om de grondsoort te beoordelen nabij muren. Deze kan namelijk veel lutum hebben, wat de grond zeer vruchtbaar maakt maar die in natte toestanden vaak te weinig lucht bevat voor plantenwortels. Als de grond zandig is, kunnen wortels dan weer diep wortelen, maar het vochtleverend vermogen is niet hoog.  Bovendien kunnen er storende lagen aanwezig zijn of funderingen die het bewortelbaar volume beperken. Welke zijde u ook beplant naast de woning: de bodem kijkt u best altijd even na: ook de dieper gelegen lagen.

Oostmuur – Westmuur – Zuidmuur – Noordmuur ?
 
Oostmuren liggen in de regenschaduw, wat betekent dat de oostkant vrij droog blijft. Droogteschade aan planten zie je sneller optreden aan de oostzijde van woningen. Oostmuren hebben reeds vroeg in de ochtend meteen zon. Tijdens de winter kan dit voor problemen zorgen omdat het aan de grond kan vriezen terwijl het blad reeds start met verdampen. Een schrale oostenwind kan vervolgens de plant nog meer in problemen brengen. Westmuren zijn dan weer net nat wat je vooral tijdens de winter ziet. Als de grond nabij deze woningzijde een hoog lutumgehalte heeft, kan een te natte standplaats ontstaan.  In natte toestanden bevat de grond te weinig lucht voor plantenwortels. Storende lagen kunnen dit probleem alleen maar erger maken. Op zuidmuren komen de volle-zon planten die ook goed tegen de wind kunnen. De planten moeten ook de hitte goed kunnen verdragen. Aan deze zijde van de woning worden wel eens de minder of weinig winterharde planten gezet, maar dan neem je een groot risico. Op zuidmuren verloopt het afhardingsproces trager en blijft het blad langer aan de plant hangen met een verhoogd risico op vorstschade. Let ook op met de bontbladigen planten langs de zuidmuren. Deze kunnen door te veel lichtinval snel beschadigen, vooral de planten met witte bladrandjes.
 

PRACHTIG! Nog enkele wijzigingen aan het beplantingsplan.

 

Magnolia in bloei.

Magnolia ‘Big Dude’

 
Magnolia x loebneri ‘Donna’

Magnolia ‘Black Tulip’ (‘Vulcan’ x ‘lolanthe’)

 

Magnolia x loebneri ‘Leonard Messel’

 
Magnolia ‘Manchu Fan’ (M. x soul. ‘Lennei Alba’ x M. x veitchii)

Magnolia x loebneri ‘Merrill’

 

Magnolia stellata ‘Keiskei Plena’

 

Magnolia x soulangiana ‘Speciosa’

 
Magnolia stellata ‘Shi Banchi Rosea’
Magnolia ‘Vulcan’

Pre-design

Misschien ook interessant dat je dit eens ziet: er bestaat zoiets als een pre-design. Je laat dan jouw eigen perceel door een softwarepakket ‘runnen’. Vervolgens zie je over een gans jaar en ieder uur van de dag de klimaatwaarden. Op basis daarvan kan je een gemiddelde waarde bekomen voor bijvoorbeeld de zomerperiode en weet je waar je het meeste baat bij hebt: in het prentje rechts is de beste keuze om een windscherm te plaatsen om het buitencomfort te verhogen. Schaduwwerking is in dit voorbeeld minder van belang: als je al een afdakje wil zetten, is dit eerder om de regen van de deur te houden.

 

Knap gerief: Poelzone en een natuurlijke inrichting van de tuin aan de rechtse perceelsgrens.

 

Vanaf dit deel maak je de wandeling naar de fruitgaard.

Het zijn en blijven toch wel de pareltjes onder de tuinen: siertuinen die gecombineerd worden met delen natuurlijke inrichting. 

 

De rechtse perceelsgrens krijgt een zeer waterrijke inrichting.

 

Langs die zijde ligt een waterloop. De waterrijke zone maakt de natuurlijke biotoop vele groter. Een knap staaltje van een kleinschalig cultuurlandschap.

 

Afbeeldingen onder | Typedwarsprofielen

 

Afbeeldingen onder | Grondplan nieuwe toestand

 

In maart komen veel bloemekes in bloei.

Hiep hiep hoera ! Het is bijna lente. In maart komen er veel bloemekes in bloei, of staan ze nog altijd in bloei. Je ruikt ze ook, zoals de zoete geur van de kerselaars.

 

Malus ‘Aldenhamensi’ (sierappel)

 

Spiraea cinera ‘Grefsheim’

 

Rhododendron hybr. ‘Christmas Cheer’

 

Peer/Pyrus ‘Bon Chretien William’

 

Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’

 

Chaenomeles japonica Sargentii

 

Chaenomeles superba Pink Lady

 

Peer/Pyrus ‘Comtesse de Paris’

 

Chaenomeles speciosa ‘Nivalis’

 

Prunus ceracifera Nigra

 

Amelanchier lamarckii

 

Viburnum burkwoodii

 

Ribes sanguineum

 

Prunus triloba

 

Doronicum orientale

 

Chaenomeles speciosa ‘Jet Trail’

 

Malus ‘Royalty’ (sierappel)

 

Forsythia intermedia Lynwood

 

Forsythia intermedia Spectabilis

 

't Is winter in MijnenHof

Maar dat is niet te zien. 🙂

 

opmerkelijk verschil tussen 2016 en 2022: de bloei van Rhododendron ‘Praecox’

 

In de bloeiperiode kan dus veel verschil zitten. Ik meen me te herinneren dat ik ‘m ooit ook eens in januari (eind januari) in bloei heb gezien.

 

6 april 2016: De Rhododendron ‘Praecox’ in bloei.

 

19 februari 2022: De Rhododendron ‘Praecox’ in bloei.

 

06/03/2022 : Edgeworthia chrysantha ‘Winter Liebe’: de eerste bloemekes. 🙂 Op het moment dat de plant eindelijk (!) de bloemekes had, begon het thuisfront met een verfborstel rond te lopen. Ik rook dus alleen maar verf ipv de bloemgeur. Nu moet ik weeral een jaar wachten om te weten hoe dat deze plant precies ruikt. De bloemen bleven er hoop en al maar een week aanhangen trouwens.

 

19/02/2022 en 16/10/2021 : Skimmia c. ‘Kew Green’ : iets minder opvallend tijdens de winter dan de ‘Rubella’, maar de geur tijdens de maand april is 1 van de beste: zeer sterke meiklokjes-geur en een stevig lentegevoel terwijl je dit niet zou verwachten. Ik vind de geur beter dan ‘Rubella’. Op 19/02/2022staat ‘m nog gewoon in knop.

 

19 februari 2022: Helleborus

 

19/02/2022 en 20/11/2021 : foto links: Een struik die hier misschien al 20 jaar staat en waarvan ik nooit echt ‘te goei’ geweten heb dewelke het is. Alleszins: je ziet gelijktijdig de bessen en de nieuwe bloemknoppen. Ik vermoed dat het de Skimmia japonica ‘Nymans’ is. Het kan ook nog altijd de Skimmia japonica ‘Obsession’ zijn of een Skimmia reevesiana. De reevesiana  heeft wel nogel redelijk groot blad, de plant op de foto heeft klein blad. Ik gok nog altijd op een ‘Nymans’. Vermoedelijk is het dus wel een Skimmia, maar de welke (?)… Zie ook de foto helemaal bovenaan. Daar zie je de struik in zijn geheel. De plant wordt niet gesnoeid en behoudt dus gemakkelijk een zeer mooi model. De plant staat in volle zon. Het blad blijft mooi groen.

 

19/02/2022 en 20/11/2021 : Pittosporum tenuifolium ‘Tom Thumb’. 1 Van de opvallende bladhoudende struiken tijdens de winter.

 

19/02/2022 : Edgeworthia chrysantha ‘Winter Liebe’: nog altijd niet in bloei.

 

Ik was niet van plan om de Euonymus nog verder op te volgen of te vermelden op deze website… maar de’n deze moet weer even gezegd: er is lichte vorstschade ontstaan. Vorige winter was er ook vorstschade, maar dan wel ernstiger. Het was toen tegen het einde van de winter dat we hier ongeveer -15°C hebben gehaald. De plant zat toen zelfs in een klomp ijs. Ik weet ondertussen dat de plant gewoon wat gefatsoeneerd moet worden en dat het wel oké komt. Hetgeen ik wel niet had verwacht, is dat er bij alvast lichte vorst schade ontstaat. Zie ook foto links.

 

16/10/2021 : Skimmia j. ‘Rubella’ : mooi en fraai tijdens de winter, onvergetelijk in april vanwege de geur.

 

Foto boven: 19/02/2022 en  11/12/2021 – Lonicera fragantisima: de eerste bloemen die inderdaad heerlijk geuren. In februari nog altijd in bloei en nog steeds heerlijk geurend.

 

19 februari 2022: Bergenia

 

Ik had in de maand mei 2021 volgende planten gekocht en gelijk geplant:

– Edgworthia chrysantha ‘Grandiflora’
– Edgeworthia chrysantha ‘Winter Liebe’
– Lonicera fragantissima
– Osmanthus fortunei ‘San Jose’
– Sarcococca hookeriana ‘Pmoore03’
– Rhododendron ‘Frits Quihou’

Ik ben vooral heel erg benieuwd naar de Lonicera, de Sarcococa en de Edgeworthia. Ik heb ze alleszins zo kort mogelijk tegen de achterdeur gezet.

– Edgeworthia ‘Grandiflora’ en ‘Winter Liebe’ : de bloemen geuren sterk tijdens februari / maart
-Lonicera fragantissima : sterk geurende bloemen van januari tot april
– Sarcococca h. ‘Pmoore03’ : sterk geurende bloemen tijdens januari tot april

 

 

Een ontwerp met schaduweilanden

Het concept onder: de wadi moet je vergelijken met een graspad dat onder water schiet. Ge hebt dus een aandeel droge graspad en een aandeel natte graspad.

 

Plan onder: het concept wordt verder uitgewerkt met beplanting. Ge ziet alvast ook oranje bloemekes in dit kleurenbestand. Dit zou het harmonieus geheel tot dat trapke hoger moeten trekken.

 

Prentje links: de plantjes (en dus de kleurkes) komen er op. De gele luteum wordt gezet owv de geur. Ik zou hier precies ook die Acer griceum (het prentje boven) willen tussen lappen. Op het plan wordt ook een Rhododendron ‘Blue Peter’ gezet. Deze wordt best helemaal achteraan in de tuin gezet omdat de plant toch wel wat licht nodig heeft. De plant wordt normaal in halfschaduw geplant maar bij te weinig licht groeit de struik niet mooi en verschijnen er minder bloemen.

 

Prentje boven: een serrula zou eigenlijk ook niet misstaan in deze tuin.

 

Afbeelding boven | ‘d een hof in Autocad.

 

Droogtetollerant

Op de typische Kempische droge zandgronden kan je niet alles zetten. Dikwijls zit je met uw tuin tussen een berg Grove dennen. Hetgeen je hier wil planten, zijn alvast de wilde kamperfoeli en de blauwe bosbes.

 

Een ontwerp met keermuurtjes en hoogteverschillen

Sommige tuinen hebben wel wat hoogteverschil op te vangen. Dikwijls zie je dit op/tegen de perceelsgrens waarbij het buurperceel flink wat lager zit. Het is dan een keermuur met daarop de omheining (of wat je ook dikwijls ziet: betonplaten die gelukkig niet scheefgezakt zijn) die de klus moeten klaren.

 

Prentje boven | De plas water verandert in een schaatsvijver tijdens winter. Plezier gegarandeerd !!!

 

Eigenlijk is dit een tuin met een schaatsvijver.

Een ontwerp met regenwaterbuffer en infiltratievoorziening.

Dit is’m uiteindelijk geworden. : -)

 

Voor diegene die ook graag met 3D modellen spelen en graag renders maken: zie eventueel mijn trimble profiel op 3D warehouse. Ik heb daar een beknopte bibliotheek neergezet. Trimble maakt er een warenhuis van, maar al hetgeen je daar vindt is gratis. Sketchup is ook gratis als je de app gebruikt. Zodus… als ge uwen eigen tuin wil ontwerpen, kan dit via een visualiseringspakket – ook helemaal gratis. :- ) Het enige dat je moet doen is een fake-account aanmaken en ervoor zorgen dat je niet traceerbaar bent. Ik moet natuurlijk wel traceerbaar zijn, omdat ik een BTW-nummer heb. :- )

 

De tuin links is opgesplitst in 3 delen. Het deel rechtsboven is een’ruigte’, het middenste deel is een buffer en infiltratievoorziening en een aaneenschakeling van kleine poelen. Het deel links is het siertuingedeelte. De oppervlakte verharding overschrijdt niet de wettelijke toegelaten afmetingen, de verharding wordt in het tuingedeelte aangelegd met brede voegen en is waterpasserend/waterdoorlatend. Het bloemrijke grasland en zelfs de bosflora lokt bijen en de watervegetatie + de inrichting van de poelen is gericht op de ontwikkeling van biotopen. De meerstammige struiken worden opgekroond tot kleine bomen. Voorts staan er ook 2 échte bomen. Deze tuin vraagt alleszins een aangepast beheer met vooral de focus op zo weinig mogelijk onderhoud. De natuur mag zijn gang gaan. De tuin kan droogte goed doorstaan. Hevige buien geven deze tuin een heel ander karakter. De beplanting werd goed doordacht uitgezocht omdat vooral in onze streken het weer nooit standvastig is. Deze tuin is onderhevig aan wisselende waterstanden die gebonden zijn aan de intensiteit van de buien. Eigenlijk is dit geen simpel spul. Infiltratie is bijvoorbeeld afhankelijk van het initiële vochtgehalte, de waterdruk, de diepte van het grondwater en de zuiging van de droge grond. Alleszins: ‘n een plezante om te ontwerpen. Oorspronkelijk werden meer stapstenen voorzien, maar het kostenplaatje werd te groot. Deze tuin haalt het niveau dat je niet weet wanneer ie precies op zijn schoonst is: bij regen en nat weer of bij droogte en warm weer.

 

Een nieuwe tuin in Laakdal in ontwerp

Sinds enkele jaren zijn blauw groene natuurtuinen in opmars. Deze tuinen hebben liefst zo weinig mogelijk betreding en vragen een aangepast beheer door de tuineigenaar. Eigenlijk moet je de natuur z’n gang laten gaan en vooral genieten van alle insecten en amfibieën die de tuin willen bezoeken en er ook willen blijven. In tuinen zijn de poelen dikwijls regenwatergebonden en blijven ze onafhankelijk van het grondwater. Vijvers worden dikwijls ingericht met een folie.

 

In opmaak

Er komt een nieuwe tuin in Laakdal in ontwerp. De opmeting bestaande toestand is achter de rug en de nieuwe klanten zijn zee-eer benieuwd naar de tekeningen die worden gemaakt. De uitvoering komt terecht bij een tuinaannemer. In deze tuin wordt een mix gevraagd van natuurinrichting en siertuin. Een deel siertuin komt nabij de woning. Voorts wordt de tuin ook ingericht met een gedeeltelijke vrij loop voor de hond. Het huisdier kan ook vrij in en uit de woning. Het huisdier mag sowieso geen toegang tot de waterpartijen hebben. De tuin (het ontwerp) zie je op deze plaats tot stand komen.

 

Laten we samenwerken en de allermooiste tuinen maken.

Afbeelding boven: verwerking bestaande toestand en oppervlaktebepalingen. Na de oppervlaktebepalingen en eerste (ruwe) raming wordt het plan ook in bespreking gezet met de gemeente. Belangrijk: dit dient om in orde te zijn/komen met de vergunningsaanvragen en om te bekijken welke verhardingen minder belangrijk zijn voor de eigenaar en dus eventueel kunnen vervallen.

 

Plantenborder met keukenkruiden

Foto onder: De kruiden worden net naast het terras in volle grond geplant. Deze border wordt volledig omsloten door een verharding wat op zich niet slecht is. Sommige kruiden lopen nogal sterk uit en op deze manier houd je ze gemakkelijk onder controle.

 

Opgelet: bestaande verharding wordt opgebroken, er komt nieuwe verharding in de plaats.

 

TUIN(IEREN) MET HERBRUIKMATERIALEN

 

De tuin wordt een aaneenschakeling van regenwatergebonden poelen en wadi’s.

 

tuinkalender DECEMBER

Tuinieren is leuk: Dit kan je deze maand allemaal doen in jouw tuin

Er komen best (zeer) veel tuinvragen binnen op de lizzy.heylen@skynet.be. Onderstaand zie je deze vragen beantwoord. Iedere zondagvoormiddag is er een tuinrubriek op Stadsradio Vlaanderen die deze vragen / antwoorden in de programmering verwerkt.
 

Onderstaande 2 afbeeldingen

heb ik gevonden op volgende locatie: https://www.webwinkel.ark.eu/. Ik vind dit zeer mooi.

Zoekkaart moerasplanten 1

Zoekkaart moerasplanten 2

Kleinschalig cultuurlandschap

Een kleinschalig cultuurlandschap is een secundaire habitat door de mens gemaakt. In tuinen zijn deze habitat niet erg groot (en eigenlijk dikwijls te klein). Als u er in slaagt om een ideale poel te maken, kan deze inderdaad algauw te klein zijn. Niet alleen de waterpartijen maar ook de minimum hoeveelheid landhabitat moet aan een aantal minimum eisen voldoen. Natuurtuinen kunnen erg mooi zijn. Natuurtuinen vragen wel veel rust omdat betreding de amfibieën wel eens doet wegschieten. Het gras (zones) dat gemaaid wordt (bijvoorbeeld kortmaaien/maaihoogte niet meer dan 4cm) dient goed gekozen te worden.

INFORMELE WATERPARTIJEN.

 Bij informele waterpartijen is een sterk begrensde vijverrand niet altijd even fraai. Vijverfolie dat wordt bedekt door beplanting en /of substraat maakt het plaatje flink wat mooier. Als u de oevers onder een flauwe helling legt, ontstaat er ook een meer geleidelijke overgang van droge naar vochtige omstandigheden. U zal merken dat vijverranden die op deze wijze worden afgewerkt, tot een grotere biodiversiteit leiden omdat heel wat amfibieën zich makkelijker verplaatsen door een vochtigere habitat (zoals vochtig grasland) en onder een talud-helling van 1:6 tot 1:10. Als er vervolgens bijvoorbeeld een sleedoornstruweel wordt aangeplant met eventueel ook bomen zoals eiken (of andere), ontstaat er een meer aantrekkelijke landhabitat. Bomen mogen de poel slechts gedeeltelijk en tijdelijk overschaduwen. Het mag ook niet de bedoeling zijn dat de poel dichtslibt door het blad dat valt. In uw tuin wilt u dus mogelijk (?) geen bospoel. :- )

Jaaroverzicht 2021

 
Hier komen de geslaagde en de minder geslaagde gebeurtenissen in MijnenHof van het voorbije jaar.
 
Ik was zeer content over bovenstaande kleurencombinatie op 8 juni 2021: Iris ‘Silver Edge’ en Allium ‘Christophii’: een zilverkleurige combinatie. Het effect van deze kleurencombiantie legt wel moeilijk vast op foto. Het was alleszins wel een stevige ‘eye-catcher’ dus ik kijk alvast uit naar volgend jaar. 1 Van de betere toch wel om naast elkaar te zetten.
 
05/06/2021: Geum ‘Totally Tangerine’ combineert zeer goed met een Geranium m. ‘Espresso’.
 
Nog zo’n combinatie waar ik zeer tevreden over was en spontaan vrolijk van werd. 22/07/2021: blauw en oranje: het blijft toch wel steeds een geslaagd prentje: op de voorgrond zie je Phlox ‘Blue Evening’, op de achtergrond zie je het oranje van Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ en Helenium ‘Waltraut’. Op 07/08/2021 was de Phlox ‘Bleu Evening’ uitgebloemd. Hier was ik dus ook zeer tevreden over.
 
05/06/2021: Geranium m. ‘Espresso’. Ik heb de foto genomen met de smartphone met lage kwaliteit. Volgend jaar zet ik er mijne kodak wel eens op. In elk het geval… de kleur van het blad en de bloem combineert zeer goed met dat van de Geum – weeral oranje met paars / magenta dus. :- )
 
Over de buxus-vervanger was/ben ik ook zeer tevreden. De buxus is verdwenen en in de plaats werd Euonymus ‘Microphyllus’ gezet. Dit geeft hele mooie resultaten.
 
foto boven: pure horror – de lapsnuitkever. De foto komt van wikipedia. De enige foto die ik zelf kan nemen is als de kever platgetrapt ligt. In 2021 is de lapsnuitkever per toeval in MijnenHof terecht gekomen en staan de Taxussen op het spel. De plaagdruk was in 2021 vrij groot en heb ik ‘s avonds veel kevers kunnen wegvangen.
 
Foto boven op 27/07/2021 | ook zeer tevreden over : Penstemon ‘Huskers Red’ en Lychnis coronaria. Dit is alleszins een combinatie die ook moeilijk vast te leggen is met de fotocamera. Hetgeen hier redelijk geweldig is, is het rozerood tintje van de bloem van de coronaria tegenover de gehele kleurtint van een ‘Huskers Red’. Het is dus zeker niet uitsluitend bloem tegenover een ander bloem zoals je dat hebt met een Phlox ‘Blue Evenning’ tegenover een Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’.
 

kleurgebruik in de tuin

opmerkelijke herfstkleuren

 

Acer palmatum ‘Dissectum Atropurpureum’.
De foto uiterst rechts komt van : https://photobotanic.photoshelter.com/gallery-list
en toont de struik tijdens de lente. Op de achtergrond zie je Magnolia en onderaan de paasbloemen.
De foto links komt uit MijnenHof en werd genomen op 23 oktober 2021.
Tijdens de herfst combineert de struik dan weer prachtig met de bladhoudende Bergenia’s.

 

foto boven | herfst in MijnenHof

 

foto boven | lente in iemand anders ZijnenHof

 

31 maart – geel naast roze & magenta

Voor heel wat tuineigenaars is het kiezen van bloemkleuren een hele opgave. Op het internet vind je hele leuke ideeën, maar ook dan blijft het voor velen een lastig pakket. Dikwijls verdwijnen de goede voornemens om de tuin te verfraaien diep in de kast. Dat is heel jammer; want zo moeilijk is het niet om ‘hét’ te realiseren. Dat ‘hét’? Sommige tuineigenaars zien de kleuren graag knallen, andere tuineigenaars zien liever de 50 tinten blauw.

 


31 maart : Forsythia intermedia Lynwood + Rhododendron tatsienense + Forsythia intermedia Spectabilis + Rhododendron ‘Praecox’ naar het schilderij van: Ferdynand Ruszczyc schilderde in 1897 het voorjaar: olieverf op doek.

 

eco tuinen

Civil 3D

Als je het terrein met hoogte opmeet, kan je een terreinmodel maken. Dit terreinmodel kan je in hoogtelijnen weergeven. De cijfers die je op de afbeelding rechts ziet, geven waarden in TAW. Met een CIVIL3D kan je de optimale lijn bepalen om het hemelwater maximaal in jouw tuin te behouden. Ook al lijkt het alsof jouw tuin vlak ligt, het droogteprobleem kan verergeren als het water te snel van het oppervlak afstroomt. Bij oppervlakkig wortelende planten zou het interessant zijn om een nieuw terreinmodel te maken. Terreinmodellering: geen eenvoudige materie.
De pijltjes geven weer hoe het water van het terrein stroomt. De dikke bruine stippellijn is de grens waar het water verzamelt en verder afstroomt. De blauwe stippellijn zou een nieuwe ideale grenslijn kunnen zijn die het water in de tuin houdt en heel ander afstroomprofiel genereert .

 

Dikke miserie in MijnenHof: op 17 oktober : nog altijd kevers wegvangen.

Lapsnuitkever – aartsvijand numero uno !

Eigenlijk is het toch wel redelijk schrijnend: net zoals bij Buxus zal ik waarschijnlijk een waardevolle vervanger voor Taxus moeten zoeken. De voorkeur zit voor de moment op een donkergroene en fijnbladige Ilex maar ik weet dat ik hier van moet afstappen omdat ook daar de taxuskever op zal zitten. Ik hoor via tal van tuineigenaars dat de plaagdruk van zo’n kever uiteindelijk veel te hoog wordt en de huidige bestrijdingsmiddelen op de particuliere markt vrijwel niet helpen. Ook meerdere verkopers van de bestrijdingsmiddelen hebben hun twijfels hier al geuit of het wel zal lukken om plaag onder controle te brengen.

6 juli 2021: online plantgoed gekocht dat bomvol kevers en larven zat.

Vanaf de vroege zomer 2021 heb ik de lapsnuitkever in de tuin gehaald door plantgoed dat ik online gekocht had. Ik heb de massale vraat (gelukkig) redelijk snel herkent (eigenlijk kan je er niet naast kijken) en ik heb op een keer ‘s nachts een aantal kevers kunnen wegvangen. Sindsdien zet ik zéér (zeer-zeer-zeer) gecontroleerd (?) de strijd in – zowel biologisch (strijd tegen larven in bodem) als niet-biologisch (de kever op het blad). Tijdens de winter/najaar als de bodemtemperatuur te laag komt, wijzig ik de bestrijdingsmiddelen.

20 juli 2021

Op de rozen heb ik ondertussen ook de kenmerkende vraat gevonden maar ik zie ook hapjes uit het blad afkomstig van behangersbijen. De rozen worden bovengronds dus niet behandeld want ik heb ondertussen ook 3 wilde bijennesten in de tuin die ik te alle tijden wil behouden. Vandaag twijfel ik om naar de winkel zo’n bodemthermometer te halen om ook hier extra monitoring op te starten. Ik ga waarschijnlijk ook aan de rozenstruiken de ondergrondse biologische bestrijding (aaltjes) inzetten.

4 augustus 2021 – 3de laag bodemaaltjes en tonnen vergif bovengronds: het gaat niet anders

 

Op 4 augustus heb ik voor de derde keer bodemaaltjes ingezet. Een echt gecontroleerde bestrijding kan je het nog niet noemen – het is eerder een bombardement. Ik ga dat bombardement wel over een periode van 2 jaar sowieso volhouden, ook al zie ik over een langere periode geen nieuwe vraatschade meer. Ik heb het idee opgevat om de bodem (zo goed het gaat) constant gevuld te hebben met aaltjes: dat wil dus zeggen dat ik redelijk maniakaal zit te gieten. Bovengronds zet ik ook nog altijd bestrijding in. Nu in alle eerlijkheid… ik zie niet echt nieuwe vraat meer sinds enkele dagen. Misschien hier en daar nog een hapje. Ik veronderstel wel dat er nog steeds (allicht) een flinke dosis kevers zitten, maar dat ze zich wat meer verspreid hebben over de tuin. Ze zaten eerst vrij massaal (bomvol) op de nieuwe Osmathus-aanplant. Deze nieuwe aanplant is ondertussen wel zwaar aangevreten. Eigenlijk is het net geen kaalvraat. Het is vervelende is dat het een bladhoudende heester is. Hetgeen je nu ziet, is weinig fraai en zou dus eigenlijk flink gesnoeid moeten worden om al deze beschadigingen weg te nemen. Er is nog stevig wat werk te verzetten.

 

7 augustus 2021 – een 4de nest behangersbijen

Ik zit dan wel vollen bak vergif te spuiten, maar ik let wel op dat dit niet op de nuttige insecten en bijen terecht komt. De behangersbijen nemen in MijnenHof hapjes uit de rozen en haagbeuk: dus ik let op dat hier geen schadelijke producten worden ingezet. Vandaag heb ik trouwens een nieuwe nest gevonden. Ik zag zo’n grappige bij vliegen en ik heb die gevolgd. : -)

19 augustus 2021 – de lapsnuitkever zit binnen in huis

Betrapt: de kever loopt gewoon al binnen in huis rond. Dat betekent allicht dat ik zit te dweilen met de kraan open qua bestrijding. Vandaag bel en bestel ik de 4de laag bodemaaltjes. Niet onbelangrijk: de gigantische vraatschade is effectief verdwenen… ook bovengronds blijf ik het bombardement inzetten om deze mega-plaag onder controle te brengen en om ‘m in de eigen tuin te houden. Ik ben er helaas nog altijd van overtuigd dat het mij niet gaat lukken en dat de’n hof de geest gaat geven. Ondertussen zijn de verkopers van de bestrijdingsmiddelen geïnteresseerd in het verloop van ‘MijnenHof’. Ze zijn benieuwd of het zal werken… awel: ik ben ook benieuwd.

21 augustus 2021 – de lapsnuitkever wandelt onder mijn veldbed

 

Snif… de lapsnuitkever mag dan wel een nachtactieve soort zijn… hier wandelt ie om 5 u in de namiddag gewoon onder mijn veldbed door. Ik ben normaal een vredelievend mens. Nu heb ik mijn killer Instinct toch wel even ingezet: zijnde mijne schoenmaat 38. Weeral ene minder.

 

26 september 2021 – de lapsnuitkever nog altijd niet onder controle

 

Ja, mijnen ‘damen und herren’: de lapsnuitkevers zijn ondertussen wel redelijk groot geworden in vergelijking met de vroege zomer van dit jaar. Het is gelukkig vroeg donker zodat ik vroeger op nachtelijke safari kan in MijnenHof. Nou… blijven volhouden dus: die bestrijding. Voor de moment komt het nog niet goed met de kevers. Volgende week bestel ik de volgende dosis bodemaaltjes. Hoeveel en hoevaak heb ik die dit jaar al niet ingezet? Bovengrondse bestrijding lijkt niet echt goed te lukken precies want ze blijven hier maar rondlopen. Ik zie ondertussen ook lichte vraat op de Euonymus.

 

8 en 17 oktober 2021 – nog altijd kevers wegvangen – het ziet er niet goed uit.

 

Jup, nog altijd dikke miserie: ik vang ‘s avonds nog altijd lapsnuitkevers weg. Ik vind dat ondertussen toch wel redelijk schrikwekkend moet ik zeggen want ik vrees heel erg voor al onze taxussen nu. Waar ik ondertussen ook stevige schrik van heb, is dat ik de bodem niet vochtig krijg in de wortelzone van de dichtgegroeide Taxussen. Ik ga er dan ook geen bodemaaltjes mobiel krijgen, dus de Taxussen vallen dan uit… sip. :- ( De MijnenHof gaat de geest geven.

 Jhoam… wat dan gezongen. Een vervanger dus waar de lapsnuitkever geen interesse voor heeft. Op 17 oktober na een vroege avond kevers vangen, is het inschatten wat er allemaal kan uitvallen. Redelijk veel me dunkt. Wat een ramp.

Lapsnuitkevers snoeien gratis mijn haag ?

Lap – in mijn eigen omgeving vindt men de lapsnuitkever het beste wat de natuur ooit heeft voortgebracht. Die snoeien alle hagen dus dan moeten de mannen niet alleen al dat zware werk doen.

De foto boven komt van de wikipedia: de lapsnuitkever: dat is ‘m.

 

Euonymus j. ‘Microphyllus’ ter vervanging van buxus.

De buxus in MijnenHof is bijna volledig weggevallen. De plaagdruk werd te groot en met de bestrijdingsmiddelen werd het dweilen met de kraan open. De middelen die op de particuliere markt beschikbaar zijn, zijn niet efficiënt. Met 1 of 2 motten zal het nog wel lukken, maar de plagen kreeg ik niet onder controle. Het was niet uitsluitend de mot, ook schimmels en schimmelsporen hebben veel plantgoed laten uitvallen. In 2020 en 2021 is ongeveer 2/3 van MijnenHof naar het containerpark gedragen. Dit was een drama. Uiteindelijk werd de buxus vervangen door Euonymus ‘Microphyllus’. Dit is -wat mij betreft- de beste Buxus-vervanger die er kop en nek bovenuit steekt.

Op 22/07/2021 stop(te) ik met het opvolgen van de groei van de ‘Microphyllus’ haagjes. Alle resterende buxushaagjes die nog zouden wegvallen door zowel de buxusmot of -schimmel worden per direct vervangen door Euonymus j. ‘Microphyllus’. Microphyllus kan ontzettend goed tegen droogte en warmte en doorstaat de winter prima. De plant heeft wel schade opgelopen tijdens de winter 2020-2021 door de late strenge vorst en ijsvorming op de plant. Microphyllus herstelt hier prima van. Lonicera nitida is te arbeidsintensief en vraag te veel uren werk. Ilex slaat moeilijk aan en haalt niet het niveau van buxus. Ilex is niet mooi en geeft teleurstellend resultaat. Van zodra de ‘Microphyllus’ – haagjes iets opvallends aan de hand hebben, komen ze terug prominent in beeld.

 

foto boven | de tuin zoals ie nu is: met ‘Microphyllus’-haagjes.

foto boven | de tuin zoals ie nu is: met ‘Microphyllus’-haagjes.

foto boven | de tuin zoals ie nu is: met ‘Microphyllus’-haagjes.

foto boven | de tuin zoals ie vroeger was: met buxushaagjes. Die zijn allemaal verdwenen door zowel de buxusmot als schimmels.

Foto’s links: Euonymus j. ‘Microphyllus’ op 20/07/2021: het blijft een vreugdedans :- )

Het blijft voor mezelf nog altijd de beste buxus-vervanger. Ik blijf voor de moment ook nog steeds van het oordeel dat een ‘Microphyllus’ (opgelet: het moet echt wel de’n deze zijn) misschien wel beter is dan gewoon maar een buxushaagje. De plant (zelfs jonge (!) aanplant) kan enorm goed tegen de droogte en de hitte. De zin in het tuinieren en de tuin was hier enige tijd volledig verdwenen omdat ik de massale plantsterfte niet onder controle kreeg. Ondertussen kunnen er gelukkig terug mooie plaatjes gemaakt worden . :- )

Foto’s rechts: slakkenplaag op Euonymus j. ‘Microphyllus’ op 04/07/2021: geen effect

Alle Euonymus Microphyllus haagjes zitten effectief bomvol huisjesslakken, maar het doet geen kwaad. Ik zie geen schade. Voor de moment is Microphyllus voor mezelf 1 van de betere vervangers van buxus. Ik durf ondertussen zelfs zeggen dat het allicht betere resultaten dan buxus geeft. Buxus is nogal aan de stijve kant en je snoeit dat te strak. Een buxus geeft nogal snel de indruk dat je met milimeterwerk bezig bent, terwijl een Microphyllus het wat meer naturel houdt. Ik denk – in alle eerlijkheid – dat als ik de keuze zou hebben tussen een perfect gezonde buxus-tuin of een Microphyllus-tuin, dat ik voor de Microphyllus zou kiezen. Buxus is hier ooit een zwaar drama geweest omdat zowat alles opgevreten werd door de buxusmot (de rupsen) of er zat er schimmel op die ik hoegenaamd niet weg kreeg. Zelfs de grofste middelen hielpen niet. Het doet dus wel zeer veel deugd dat er een klepper van een vervanger bestaat.

Foto’s links: slakkenplaag op Euonymus j. ‘Microphyllus’ op 15/06/2021

zeer opmerkelijk: alle Euonymus Microphyllus haagjes zitten bomvol slakken. Ik heb nog nooit (werkelijk nooit) zoooo veeeeel slakken gezien. Het zijn allemaal huisjesslakken. Ik heb precies een slakken- of karakollenkwekerij. Straffe kost om dat te zien. Voor de rest nog zeer tevreden over deze haagjes. Voor de moment bestempel ik het nog altijd als de betere vervanger van Buxus. Let wel: het moet effectief de ‘Microphyllus’ zijn. Ik ben wel eens benieuwd naar de toekomst. Onze Buxus werd opgevreten door de buxusmot. ‘t Is te hopen dat de Euonymus niet wordt opgevreten door de Euonymus-slak. Nog een opmerkelijk detail… ik zie nergens vraatschade.

Foto’s onder: Euonymus april 2021 = ongeveer 2 jaar na aanplant: eerste modelsnoei om de vorstschade weg te nemen.

Foto’s onder: Euonymus april 2020 = ongeveer 1 jaar na aanplant: nog niet in model te snoeien.

Foto’s links: Euonymus japonicus ‘Microphyllus’ ter vervanging van Buxus.

‘t Is een redelijk triestig verhaal geweest de laatste paar jaren: op onze buxus zat zowel de buxusmot als zowat elke schimmel die een buxus kan hebben. Wat we ook deden: niets hielp en de buxus verdween. Ik heb het destijds niet over mijn hart gekregen om er een foto van te nemen. We hebben toen op enkele dagen tijd de tuin zowat volledig kaal gezet en alles naar het stort gedragen. Er stond niets meer en het was 1 grote vlakte. Alles was weg. Dat was moeilijk om te verwerken, want mijnenhof was mijnenhof niet meer. Op dat ogenblik zijn er dus 2 keuzes: trachten de tuin te herstellen met alternatief plantgoed ofwel doe je iets heel anders. We hebben voor een herstel gekozen. Aangezien ik nogal sterk gehecht was aan het model van zo’n buxus en buxusblad, gruwde ik wel een beetje bij de alternatieven die tegenwoordig standaard worden aangeboden. Ofwel is dat een Lonicera nitida waar je met de snoeischaar naast moet staan omdat het groeit als zot, ofwel is dan een Ilex waar je altijd heimwee bij krijgt naar die mooie buxus-tijden. Ilex … (?) dat komt er niet in – de plant is niet eens mooi. Ik ben wat betreft Ilex wel heel even door de knieën gegaan. 2 plantjes werden gekocht maar die legden gelijk het lood. Smaak is bovendien uiteraard iets heel persoonlijks, dus kan ik met een gerust en persoonlijk hart zeggen dat ik Ilex aartslelijk vind en waar ik met zekerheid bindvliesontsteking van krijg. Qua entertainment kan voorgaand tekstje alvast dienen, denk ik. (Men zegt wel eens dat je bij het ventileren van een eigen mening de amusementsfactor best zo hoog mogelijk zet…)  Ik verneem nog op zeer veel plaatsen dat Ilex niet gewaardeerd wordt als vervanger voor buxus: te lelijk en moeilijke plant. Alleszins… na lang zoeken werd een alternatief gevonden in Euonymus. Het moet gezegd: ik ben zeer content over het resultaat. :- ) Opgelet, het moet wel een Microphyllus zijn.

  • Foto’s links genomen in mei 2021: eerste modelsnoei
  • Foto rechts: juni 2021: de buxus wordt helemaal niet meer gemist !
  • Foto boven genomen in april 2020: toen zat er nog geen model in.
  • Foto rechts: ik had precies beter wat properder geharkt.
  • Euonymus j. ‘Microphyllus’ aangeplant in maart 2019. De planten waren klein en werden niet gegoten (droge zandige grond). Er volgde dan die eerste hele warme en hete zomer: de Euonymus gaf gene krimp en bleef frisgroen.
  • De eerste winter verliep ‘normaal’.
  • De tweede zomer gaf opnieuw enkele dagen met zéér hoge temperaturen: geen probleem.
  • De tweede winter was op het einde erg koud met zelfs veel sneeuw en ijs. Dat heeft wel wat schade gegeven maar de planten konden gesnoeid worden (zie foto links) zodat ze terug mooi kwamen. 
De geur van een Lonicera etrusca ‘Michael Rosse’ …. onvergetelijk en onbeschrijfbaar.

Lonicera etrusca ‘Michael Rosse’: de eerste keer dat ik ‘m rook en zag, was in Nymans. Ongelooflijk. Ik viel als een blok achterover. Wat een geur! Ik ben dan op zoek gegaan naar deze klimplant in de eigen streek maar ik kreeg ‘m nergens gevonden en ik kon ‘m nergens bestellen. En dan op een keer: zaten wij opnieuw in Engeland maar dan in Wisley en daar stond de plant in de Wisley Shop! Hoera, gelijk gekocht en op de trein ermee. De plant had de ganse rit overleefd en staat vandaag nog steeds met een overweldigende geur in MijnenHof. Er zijn webshops in Engeland die ‘m omschrijven als ‘licht geurend’… dat moeten dan verkopers zijn die zelf geen planten hebben staan: een ‘Michael Rosse’ licht geurend? Het is 1 van de strafste en beste geuren ooit!

Tuinreizen naar Engeland.

 

De tuinen van Engeland… in 1 woord prachtig en ik hoop ze nog vaak te kunnen en mogen maken, ondanks de Brexit, het nieuwe paspoort, Covid 19 : – )

 

Tuinontwerpen

lizzy.heylen@skynet.be
0493/105.402
BTW BE 0809.935.944

Open tuinen 2022

we hopen te kunnen mee doen met Open Tuinen in 2022

Kom meer te weten over:

Struiken

Vaste planten

Wadi's

Klimplanten

Bodem

Kleur in de winter, december/februari:

Anglesey Abbey in Cambridgeshire heeft iets heel mooi gemaakt: Prunus serrula, Cornus ‘Winter Beauty’ en Betula ‘Jacquemontii’ (foto’s komen van Alamy Stock). ‘t Is een heel simpel en een heel eenvoudig schema, maar wel heel knap. Voorts staat er ook: Elaeagnus macrophylla, Stipa arundinacea en Festuca glauca.

Cotoneaster lacteus

Viburnum opulus

Carex oshimensis ‘Evergold’ en Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens.

Helleborus x hybridus

KLEUREN VAN TWIJGEN EN TAKKEN

De tuinmannen van Anglesey Abbey hebben in hun wintertuin vooral gekeken naar  de tak- en twijgvorm en kleur.Voorts zie je meerstammige hoge struiken en bomen met bijzondere stamkleuren en zelfs stammen die afschilferen. Jonge twijgen zien er qua kleur en vorm sowieso dikwijls anders uit dan oudere takken. Dat komt onder andere omdat er nog niet echt kurkvorming heeft plaatsgevonden.
In jonge twijgen zit ook nog veel bladgroenkorrel en/of anthocyaan wat de opvallende kleuren tijdens de winter geeft.
Er zijn struiken die daar effectief om bekend staan:
– de Kornoeltjes,
– de Wilgen,
– en de Bramen.

Hetgeen je op deze foto’s ziet, zijn dus deels struiken die jaarlijks na de winter gesnoeid worden om dit niveau kleuring te halen.
Tweejarige takken (of twijgen) hebben nauwelijks diezelfde sierwaarde. Misschien ook nog interessant om te weten: de rood verkleuring is het sterkst als de plant in de zon staat. De takken en twijgen op de zuidkant zijn sowieso meer gekleurd.

Op deze foto’s gaat het over de Cornus ‘Winter Beauty’ en Salix vitellina. Er staat ook een Rubus ‘Silver Fern’ naast het wandelpad. Deze wordt ook fors gesnoeid maar mogelijk (meer misschien in dit geval?) met de bedoeling om ‘m sowieso klein te houden (?) omdat ie ‘vol’ stekels staat.

 

De meerstammige struiken zijn Prunus serrula en Acer griseum.
De stammen die mooi afschilferen zijn Acer griseum.
De mooi glimmende mahoniebruine gestreepte bast is van de Prunus serrula.

Een Prunus serrula en Acer griseum worden wel vaak op een hoogstam geënt. In het voorbeeld zijn het meerstammige struiken. Je zal er naar op zoek moeten – naar kwekerijen – die de planten als struik in hun bestand hebben.  Houd er ook rekening mee dat ze breed worden en dus plaats nodig hebben.
Je hebt wel het geluk dat het parasol-vormen zijn waar je onderdoor kan wandelen. Prunus serrula heeft een penwortel die diep zal gaan. Op de foto’s zie je die net naast een halfverharding aangeplant. Acer griseum daarentegen is oppervlakkig en fijnvertakt. Deze plant zal betreding moeilijk verdragen.  Die zal je bijgevolg ook niet zo snel direct naast een pad vinden. Herinner ook het probleem dat er kan ontstaan van gestelwortels die verhardingen kunnen opdrukken. Maar voor beide telt alleszins wel dat ze stevig wat plaats nodig hebben.

 

Pyracantha ‘Orange Glow’

 

Acer griseum

 

Cotoneaster lacteus

Viburnum x bodnantense ‘Dawn’ en Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’

 

Sarcococca hookeriana var. digyna en Salix alba var. vitellina

BLADHOUDENDE EN GEURENDE HAGEN EN STRUIKEN

De struiken zijn Sarcococca digyna. Ze worden niet hoog en staan net naast het pad in rij aangeplant.
Ze vormen dichtvertakte bossige struiken. Op de foto’s valt het niet op, maar deze variëteit heeft rode twijgen die helder afsteken tegen de groene bladeren.
Vermoedelijk (?) werd de plant met die reden gezet?
Sarcococca ruikt ook heerlijk en valt aan te bevelen om als haagje nabij de woning te zetten. Je hoeft deze struiken niet te snoeien.

De hogere haag is een Eleagnus macrophylla,
maar dat is iets dat je vrijwel niet meer vindt omdat deze planten uit cultuur zijn gehaald.
In de plaats is een ebbingei gekomen met ongeveer dezelfde sier- en gebruikswaarde.

Er staan ook nog bomen met opvallend witte stammen: dat is
Betula ‘Jacquemontii’. Mogelijk is dit nog het meest opvallende in deze wintertuin.

 

DE GRASSEN OP DE FOTO’S ZIJN:

Stipa arundinacea. Deze staat ook wel eens in de winkelrekken als een Calamagrostis arundinacea.
Dat kan wel voor wat verwarring zorgen. In elk geval: erg leuk! Vooral ook in de herfst omdat er een mooi oranje-rood-bruine verkleuring optreedt.
De plant zal het ook goed doen in een vochtig grasland. Stel dat je een waterpartij zou leggen in de tuin dan zal deze Calamagrostis eigenlijk beter (hoger) groeien dan op droge grond.
Deze plant kan alleszins ook heel goed tegen wisselende grondwaterstanden. Je kan deze dus gemakkelijk op de rand van uw vijver zetten waarvan de waterspiegel tijdens de zomer wel eens flink zakt.
De plant op de foto werd niet gesnoeid voor de  winter. Op de foto zie je dus allemaal van die grijze punkkapsels, maar dat is wel leuk om te zien.

Het ander graske: ook een punkkapsel maar wat meer stekelig en geknipt tot een bros:
Festuca glauca. Die kleur is blauwgrijs en is heel goed droogtetolerant. Als dit gras in contact komt met een natte grond, gaat de plant rotten.
Als je dit op schrale grond zet, blijft de blauwe kleur langer en beter behouden.
Je ziet soms wel eens dat zo’n grassen meer groen kleuren in tuingronden: maar dan werd de tuingrond iets te goed bewerkt.
Hoe schraler, hoe liever om de kleur tot z’n recht te laten komen.

Liesgras, gele lis, gele waterkers en drijvend fonteinkruid.

 

 

Steenslag ipv klinkers en bomen nabij de oprit?

Bomen kunnen opritten en terassen beschadigen. Deze schade kan op verschillende wijzen ontstaan en verschillende schadebeelden geven:

  • De boomspiegel kan te klein zijn. De diktegroei van de stam en wortellijsten drukken de verharding op, wat je vooral wel eens ziet bij bomen die snel groeien. Bomen met hoge en brede wortellijsten geven op dat vlak veel problemen. De schade zit dan nabij (thv) deze boomkader.
  • Wortelopslag (al dan niet spontaan) zorgt ook voor problemen. Dit zijn jonge uitlopers uit de boomwortels wat vooral moeilijkheden geeft in halfverhardingen.
  • Een hoge en stabiele vochtigheidsgraad en een lage vruchtbaarheid onder verhardingen zorgen er dan weer voor dat wortels groeien tot een voedzamer milieu. Dit zijn gestelwortels die de verharding opdrukken en de schade zie je dan dwars over de oprit.
  • De grond kan inkrimpen. Dit is de waterontrekking door boomwortels die tot 3x zover als de kroonprojectie kan gaan.
  • Ter info: je kan niet zeggen dat de schade aan verhardingen soort-gebonden is. Bijvoorbeeld: veldesdoorn en Noorse esdoorn hebben beide een vrij vlak wortelsysteem maar een veldesdoorn zal minder hinder geven dan een Noorse esdoorn. Er bestaat ook nog zoiets als een witte esdoorn. Witte esdoorns geven zelfs zéér vaak hinder.

Opritten kunnen aangelegd worden zodat wortels minder hinder geven. Het wordt dan wel erg duur :

  • Er kan een laag grof puin gelegd worden van minimaal 30cm dik, dat NIET afgestrooid wordt met zand. In deze puinlaag is er indringingsweerstand.
  • Voorzie eventueel wortelsleuven, gevuld met zand met lossere pakking.
  • Reken dat 3/4 van de uiteindelijke kroonprojectie vrij moet zijn van obstakels en eventueel verbeterd met een goed grondmengsel.
  • Plant de boom eventueel in een bodemloze container die u ingraaft waarvan je weet dat de wortels niet doorheen de wand kunnen groeien en sneller in contact komen met de wortelsleuven.
  • Ter info: opritten dragen doorgaans geen zwaar en frequent verkeer.

.

Wadi's

Wadi’s bestaan reeds zeer lang, maar worden vandaag de dag steeds meer naar de voorgrond geschoven om in tuinen een  infiltratievoorziening te realiseren, die dus telkens met onregelmatige tussenpozen gevuld zijn met hemelwater. Wadi’s staan dus het merendeel droog. Ze vullen op korte tijd en zijn op korte tijd ook leeg. Wadi’s zijn ook helemaal niet diep. Vaak spreken we simpelweg over een diepte van de wadi-kom van 20 / 30 / 40 cm waarbij de wadi dient voor zowel bodem- als wandinfiltratie. Wadi’s liggen best boven de grondwatertafel. Stel dat er toch grondwater in de wadi zou terecht komen, kan dit ijzerhoudend zijn en oxideren in de wadi-structuur. Als de wadi gevuld zit met grondwater kan hemelwater trouwens niet meer infiltreren. Het is niet de bedoeling dat wadi’s bufferen. Wadi’s lopen dus zeer snel leeg. Bovengrondse infiltratievoorzieningen kunnen gecombineerd worden met ondergrondse infiltratievoorzieningen, dit noemt men dan gemengde infiltratie. Spijtig genoeg kunnen dieren de wadi gebruiken als toilet, wat betekent dat op het infiltratieveld veel fecale verontreiniging kan ontstaan. Wadi-water kan dus een reëele kans op infecties geven. Wadi-water zou je niet als speel-water mogen benaderen, hoe groot de verleiding ook is. Wadi’s mag je niet vergelijken met poelen en vijvers. De helling van de talud is ifv het maaien. Het is niet de bedoeling om er een biotoop van te maken.

BOMEN EN TIJDELIJKE ONDERWATERZETTINGEN

Kijk naar de afbeeldingen hiernaast en boven. Achteraan de wadi staat een boom. Deze boom staat met de onderstam in de wadi-structuur. Niet alle bomen (of misschien beter: onderstammen) zijn geschikt om tijdelijk onder water of zelfs met natte voeten te staan. Op de afbeelding/ontwerp zie je een Acer saccharinum ‘Pyramidale’. De boom staat op het einde van de wadi, voldoende ver van alle verhardingen. Acer s. ‘Pyramidale’ is namelijk oppervlakkig wortelend met sterke vertakkingen en fijne haarwortels en drukt verhardingen omhoog. Ik neem in dit voorbeeld dus aan dat de wadi tamelijk lang onder water staat en de bodem niet zo bijster goed waterdoorlatend is of dat er mogelijk toch een hoge grondwatertafel is. Voorts zet je geen beuk. Beuken kunnen niet tegen verzadigde bodems, wisselende (grond)waterstanden en uitdrogende bodems. Dat is nu net hetgeen een wadi doet. Bedenk hier ook dat er onderstammen, tussenstammen en de uiteindelijke enting van een kroon kan zijn die ten alle tijde verenigbaar moeten zijn, ongeacht de groei-omstandigheden.