Open Tuinen

De strijd tegen de buxusmot en de lapsnuitkever.

 

De buxusvakken: Euonymus j. 'Microphyllus' en gene andere

Ik had ook andere Euonymus geprobeerd, maar dat waren dikke tegenvallers. Ik kreeg er niet ‘hét’ model in.

Ilex heb ik ook geprobeerd, maar dat maakte de depressie alleen maar groter. Ook daar kreeg ik ‘hét’ model niet in. De kleur zat ook niet goed. Het ‘wrong’ langs alle kanten. Op een bepaald ogenblik heb ik dan deze nieuwe aanplant (de Ilex) zelf op het stort gegooid. Lonicera nitida is nooit een optie geweest omdat dit te veel onderhoud vraagt. De eis qua vervanger was monsterlijk groot. Nooit was het goed tot de ‘Microphyllus’ in beeld kwam. Eindelijk had ik mijn alternatief. De bollen werden Osmanthus.

 

MijnenHof op het stort & het grote herstelplan

Nadat alles op het stort was gegooid, kon ik 3 dingen doen: treuren en blijven treuren, nieuwe kansen zien en deze grijpen of de tuin herstellen. Ik heb voor een groot deel voor herstel gekozen.  De Buxusvakken die verdwenen zijn, werden vervangen door Euonymus j. ‘Microphyllus’ en Osmanthus vakken. Let wel: het moet echt wel de ‘Microphyllus’ zijn ter vervanging van Buxus. Je hebt ook andere Euonymus planten, maar deze halen totaal niet ‘dat’ niveau. Ik ben alleszins alvast zeer tevreden over deze vervanger. De vorm van het blaadje is wat anders, het onderhoud verloopt ook iets anders, maar een heimwee naar de Buxus heb ik helemaal niet. Dit deel van de tuin zit alvast prima in elkaar qua herstel.

 

Bloemen tijdens de winter

Doordat er heel wat ruimte vrij kwam, konden er heel wat nieuwe heesters gezet worden. Ik heb de voorkeur gegeven aan winterbloeiende struiken.

 

Maar dan - de lapsnuitkever

Zucht… ter vervanging van de Buxusbollen heb ik gekozen voor Osmanthusbollen. Tijdens het grote herstel heb ik helaas een gigantische plaagdruk lapsnuitkevers in de tuin gehaald waarvan ik vermoed dat dit hetzelfde drama gaat worden als de Buxusmot.

 Om u een idee te geven: ook hier heb ik hulplijnen ingeroepen – net zoals bij de Buxusmot en ook hier krijg ik de weinig hoopvolle boodschap dat de tuin in een volgende fase van uitval is terecht gekomen. Zodoende verdwijnt het laatste deel van MijnenHof op het stort. 🙁

foto onder: de grote kaalzet en kaalkap. 2 taxusmassieven voorlopig (2021) nog in leven. De plaagdruk lapsnuitkevers is net zo erg als de buxusmot.

 
 
Copyright © 2021 MIJNEN HOF
top
Spring naar toolbar