KENT is vrij gemakkelijk te bereiken vanuit Brussel met de trein en is bezaaid met de mooiste tuinen van Europa. Enkele tuinen zijn te voet te bereiken vanuit de treinhalte, voor andere tuinen kan u best vooraf een taxi bestellen. Het leuke aan KENT is niet het aantal tuinen dat u kan bezoeken, maar ook de grote diversiteit aan karakters die de tuinen weten te sieren. Bovendien liggen de tuinen doorgaans nog niet eens op een steenworp van elkaar zodat u soms 2 tuinen kan bezichtigen op 1 dag, bijvoorbeeld Sissinghurst en Iden Croft zijn prima combineerbaar en wat dacht u van Great Dixter en Lamb House in Rye?
Op deze plaats komt u aan land. In Folkstone vindt u Eurotunnel.
De cinque Ports was een samenwerkingsverband tussen 5 kuststeden. Deze kuststeden liggen waar de Noordzee op haar smalst is: deels in Kent en deels in East Sussex. De 5 kuststeden waren ports (havens) en geen harbours (baaien). Ports bieden grote ruimte om schepen te laden en lossen. Harbours laten schepen enkel aanmeren. De Cinque Ports hadden dus een groot economisch belang. Ze konden enkel van hun samenwerkingsverband (en de priviléges) genieten als ze de nodige scheepswerven (en schepen) in productie namen.
De Cinque Ports hadden meteen ook een belangrijke militaire waarde. East Kent werd nogal eens aangevallen door onder andere Vlamingen met het doel om Engeland te bezetten. Een sterke millitaire vloot bleek onmisbaar. Bovendien leed de omgeving erg onder piraterij van de Fransen. Avontuurlijke Britten staken het kanaal over om de Fransen te plunderen waarna de Fransen op hun beurt het kanaal overstaken om de kleinere kustplaatsen te vernielen. Rye werd 1 van deze vestingsteden maar de haven (port) en de baai (harbour) zijn intussen verzand.
Foto’s rechts | Rye: 1 van de Cinque Ports.
Een groot deel van Kent is drassig. De bodemkaart laat een ‘loamy and clayey soil of coastal flats with natural high groundwater’ zien. Het is vooral tijdens de wintermaanden dat u her en der poelen kan ontwaren. Als er geen poelen te vinden zijn, zakt u simpelweg tot aan uw knieën in dit modderspel weg. Iedereen die deze streek tijdens de winterperiode bezocht heeft, weet hoe dik de mist kan zijn en vooral ook hoe avontuurlijk een avondrit door al dit kluwen kan zijn. U weet ook hoe sterk de Britten het aanraden om vooral in de bewoonde en stabiele, vaste wereld te blijven. De kuststreken laten duidelijke en afgebakende dorpen met bijzonder mooie kernen zien.
Britse smokkelaars kenden hun voetwegen maar al te goed door het drassige land en meerden uiteraard niet aan in de voornoemde havens, maar wel in de baaien. Het was een kunst om het kostbare thee tijdens de nacht via afgelegen en slecht- of onbewaakte routes over de groene grens te brengen. Smokkelwaar bracht blijkbaar veel op, want de streek zat vol bendes. Logischerwijs liep het ‘s nachts dan ook vol weerwolven, vampieren, heksen, spoken en dwaallichten om de brave burger angst aan te jagen en vooral om hen in het bed te houden.
Groombridge Place Garden was enige tijd het epicentrum van de smokkelwegen waardoor er een hele nare sfeer rond dit domein ontstond. Sir A. Conan Doyle verbleef er enige tijd en wist dit perfect te vertalen in zijn werken van Sherlock Holmes. De Hound of the Baskervilles werd tamelijk geniaal neergezet in de bbc-reeks Sherlock. Weerwolven, heksen, dwaallichten, spoken,… je vond ze steevast op smokkelroutes, langs voetwegen ,en dus ook in Groombridge.
Een van de bekendste Europese smokkelroutes vindt u ter hoogte van Groombridge Place Garden. Omstreeks 1737 was de omgeving zo sterk getraumatiseerd en geterroriseerd dat de militairen niet anders konden dan ingrijpen. Niemand waagde zich nog op pad. In de omgeving vond men zelfs heuse smokkeltunnels.
De ‘Groombridge Gang’ was allicht 1 van de meest beruchte smokkelbendes uit de streek. Hun smokkelwaar brachten ze aan land in de omgeving van Rye en Winchelsea. Ze kenden het drassige terrein duidelijk zeer goed. Ze werden op korte tijd zowat de grootste bende uit de streek. Hun lange tocht ging onder andere door een van de beboste plekken van Engeland: De Weald.
The Weald was lange tijd een kolossaal bos. Slechts op enkele plaatsen was er vrije ruimte.
1) EUROSTAR:
VERTREK EUROSTAR BRUSSEL-ZUID: 6U56
AANKOMST LONDON ST PANCRAS: 7U59
2) OM SISSINGHURST TE BEZOEKEN HOEFT U GEEN METRO TE NEMEN. BLIJF IN ST PANCRAS EN KOOP DAAR UW TREINTICKET NAAR STAPLEHURST (NEEM GELIJK OOK HET RETURN-BILJET):
VERTREK TREIN NAAR ASHFORD INTERNATIONAL: 9U09
AANKOMST TREIN IN ASHFORD INTERNATIONAL: 9U47
VERTREK UIT ASHFORD MET DE TREIN NAAR STAPLEHURST: 10U02
AANKOMST IN STAPLEHURST: 10U19
Indien u de trein uit London St Pancras om 9u40 zou nemen, reist u rechtstreeks (zonder overstap) naar Staplehurst: AANKOMST: 10U38
3) U STAAT IN STAPLEHURST = U STAAT VLAKBIJ SISSINGHURST
Neem de bus of de taxi. Wij hebben alle 2 ondernomen en alle 2 waren prima haalbaar.
mbt De taxi: bestel deze vooraf. Via het internet vindt u gemakkelijk taxibedrijven in de omgeving. Spreek het uur af dat de taxi klaar staat aan het treinstation.
Vetrekken doet u in Brussel-Zuid. Probeer de vroegst vertrekkende Eurostar te nemen.Deze trein vertrekt om 6u56 stipt. U dient 30 minuten voor afreis aanwezig te zijn in de Eurostar terminal. Vanuit Nederland vertrekt Eurostar uit Amsterdam of Rotterdam. Vanuit Nederland kan u blijkbaar reeds vanaf 2018 rechtstreeks op London St Pancras reizen in een tijd van amper (!) 2 uur en 1 minuut.
mbt De bus: om met de bus naar Sissinghurst te reizen moet je lijn 5 nemen. Deze bus stopt ter hoogte van het station. Stap uit het stationsgebouw. Links van u ziet u een grote omheinde parking. Wandel over het voetpad langs deze parking helemaal tot het einde van de straat. Wandel vervolgens een heel klein stukje naar rechts: daar staat het bushokje waar u lijn 5 neemt. De bus vetrekt telkens 9u38, 10u38, 11u38,… Sissinghurst heeft haar eigen bushalte. U stapt net voor de deur van Sissinghurst uit. De rit duurt een 15-tal minuten.
Vanuit