GAZON
Uw kortgemaaide grasmat heeft geen productie- en/of natuurfunctie. Doorgaans is de plantengroei soortenarm en besteedt u vooral aandacht aan de gebruikskwaliteit en de fysionomie. Voor een aantal tuineigenaars blijkt een pleksgewijze groei alvast een afkeurenswaardig kenmerk omdat het de homogeniteit verstoort. Grassoorten die plat uitgroeien benadelen ook dikwijls het beeld. Gras en grasmengsels worden niet alleen in tuinen, maar ook in natuurgebieden, bermen, weiden en bijvoorbeeld dijken toegepast, waar de randvoorwaarden anders zijn dan in tuinen.
Grasvelden zijn allesbehalve gemakkelijke materie. Zelfs soortenarme vegetatie -zonder enige betekenis- eisen flink wat kennis zowel qua aanleg als onderhoud. Onderstaande schetsen bouwen stapsgewijs op hoe een inzaaiplan tot stand komt en ook wat ideale inzaaimomenten kunnen zijn. Helemaal onderaan deze pagina zal u (uiteindelijk – op een keer) zo’n plan vinden. De reden waarom deze pagina (en ook andere pagina’s) niet gelijk tot op het einde samengesteld worden, is omdat er effectief veel werk is in deze sector en ik niet zoveel tijd heb om de MijnenHof constant aan te vullen. Bedenk ook dat ik geen inkomen verwerf via MijnenHof.be, dan verdwijnt het natuurlijk allemaal wat op de achtergrond. Alleszins…. hopelijk helpt het om uw eigen grasmat in de achtertuin in te zaaien en dus meer inzicht te krijgen waarom het gras op een ander altijd groener lijkt te zijn…
De bedoeling van deze webpagina is om u op zéér beknopte wijze uit te leggen hoe particuliere mengsels samengesteld zijn.
De ideale periode om te zaaien is van 15 augustus tot 15 september. Sommige grassoorten zouden best voor 1 september gezaaid worden. Bijvoorbeeld mengsels met Timothee, Beemdlangbloem en Veldbeemdgras komen traag op. Zaaien voor 1 september betekent dat ze samen met Engels Raaigras toch kunnen vestigen voor de winter.
Als particuliere tuinder komt u mogelijk wel eens in contact met bulkverkoop. Dit zijn (al dan niet) soortenarme grasmengsels die dikwijls ongecoat verpakt worden. Aan beperkte, lage kost zie je deze mengsels ieder voorjaar en najaar in de reclamefolders verschijnen. Indien u in weinig ideale omstandigheden gras wil zaaien (en laten groeien), is het echter aan te bevelen om u te richten tot bedrijven die het zaad zelf ook winnen. Bulkverkoop wordt nogal eens georganiseerd door verpakkingsbedrijven die zaden van lage kwaliteit aanbieden. Via zaadproducenten hebt u bijvoorbeeld wel de zaden die gecoat zijn om het kiemingsproces en de begingroei te versnellen en om het zaad te beschermen tegen foeragerende vogels en ook kiemschimmels. Op de markt bestaan kwaliteitsbedrijven en -merken waar ook particulieren welkom zijn en kleine hoeveelheden aangekocht kunnen worden. Ook tuincentra bieden kwaliteitsproducten aan. Bedenk wel dat aan het gebruik van gecoat graszaad voorwaarden zijn verbonden. Bijvoorbeeld graszaad dat werd gecoat met minerale stikstof mag uiterlijk (in Vlaanderen) tot 31 augustus ingezaaid worden. Indien van toepassing moet het aandeel werkzame stikstof officieel opgegeven worden. Houd er ook rekening mee dat uw grasmat en tuin niet mag stikken onder de stikstof. Kijk altijd de laatste wetgevingen na.