contact: lizzy.heylen@skynet.be

 
1 Van de luisteraars heeft een dagwinde in de tuin
 
Dagwinde is (in onze streken) een eenjarige aantrekkelijk klimplant die bekend staat om zijn grote, felgekleurde bloemen. De vorm van de bloemen lijkt op de hoorn van een grammofoon. De plant kent een zeer ruime verspreiding en wordt door een aantal tuineigenaars eerder als onkruid aanzien. Hoewel de plant eenjarig is, groeit ie namelijk gemakkelijk over en door andere planten heen en wordt ie groot. De plant zaait gemakkelijk uit en ontkiemt ook op donkere plaatsen. Met die reden dat sommige tuineigenaars de plant ook wel eens haagwinde noemen, maar deze benaming is niet correct.
Een haagwinde is een inheemse plant. De dagwinde is uitheems. 
De dagwinde heeft grote bladeren waar rupsen en slakken graag van eten. 
Hoewel de bloemen erg aantrekkelijk zijn, kan de plant slordig bij een aantal tuineigenaars voorkomen. 
De tuineigenaar blijkt een grote liefhebber van de dagwinde en zou de blik (of beter de neus) toch ook eens moeten gooien op de maanbloem.
 
Maanbloem?
 
Tot dezelfde windefamilie als de dagwinde hoort de maanbloem.
De maanbloem bloeit en geurt ’s nachts. De geur zie je vaak in parfum verwerkt. Een aantal tuineigenaars zijn bijzonder grote liefhebber van deze geur.
De maanbloem opent de bloemen als de dagwinde ze sluit. 
De plant is ook (net zoals de dagwinde) een krachtige klimplant.
Bloeien de planten tijdens de lente of eerder latere zomer tot herfst?
 
Beide soorten zijn van tropische oorsprong. Ze bloeien op die plaatsen tijdens de zomermaanden met een korte daglengte. Onze lange zomerdagen kunnen de bloei daardoor verstoren. De planten zetten vaak pas in de late zomer / vroege herfst knoppen en zullen pas bloeien als de daglengte de 12 uur nadert. Je zit dan al snel eind september. Op zich niet slecht want dan kan je tijdens de lange (en nog warme) avonden genieten van de heerlijke geur op het terras of trek je de geur de slaapkamer binnen als de planten mogen groeien nabij het slaapkamervenster.
 
Hoe hoog wordt het allemaal?
 
De planten groeien vlot tot 1 verdiep hoog. Je kan ze in pot zetten. De planten hoeven niet in volle grond te staan. Bedenk wel dat doordat de bloemen heerlijk geuren, ze flink wat nachtdieren lokken zoals motten. Motten lokken dan weer vleermuizen… Als de luisteraar deze dieren angstaanjagend vindt, houd je de maanbloemen van het terras weg.
Samenvatting gesprek:
 
– eenjarige planten die normaal groeien in de tropen, bloeien in onze contreien dikwijls maar pas in de herfst. Dat komt owv de daglengte die bij ons tijdens de zomer te lang is.
– er bestaan planten – zoals de maanbloem – die ’s nachts heerlijk geuren
– deze eenjarige planten kunnen niet tegen nachtvorst en sterven dus af
– verzamel het zaad en bewaar dit vorstvrij om na de winter uit te zaaien in de tuin
– de planten ontkiemen vrij gemakkelijk op donkere plaatsen: bewaar het zaad niet te warm maar wel op een vorstvrije plaats. Zelfs al bewaar je het zaad op een donkere plek: doordat de temperatuur laag blijft, ontkiemt het dus niet.
– als de winters warm blijven, kunnen deze planten flink uitbreiden in de tuin en kunnen ze zelfs een haag flink overgroeien