Mijnenhof

TUINIEREN IS SUPER PLEZANT. 🙂

Er is niets zo plezant als tussen de bloemekes te zitten. 🙂 En er is ook niets zo plezant om van uwe lifestyle uw werk te maken. 🙂

 

TUINONTWERP + TUINEXPERT & ADVISEUR NATUUR+LANDSCHAP EN
GIDS TUINREIZEN ENGELAND

BTW 0809.935.944
Lizzy.heylen@skynet.be

Beplantingsplannen parken

Vanaf eind augustus komen er heel wat extra parken op de werkagenda terecht. Beplantingsplannen zijn regelmatig erg groot en zééééééér lang. 🙂 Het is toch wel enkele kilometers lang en het kan ook erg breed zijn.

 

NATURE CITIES

Tuinstraten & stadsecologie

Afbeeldingen boven | Voor de kenners: C3D wordt hier nog tegenaan gegooid uiteraard. Bovenstaand prentje is gewoon nog een leeg stelsel – TAW moet er nog opkomen. Het wordt ook nog een officiële Lambert.. 🙂 En niet onbelangrijk: het waterbeheer. 🙂

 

Afbeeldingen boven & links | 3 / 11 augustus 2023 enkele tuinstraten in opmaak. Het onderste prentje was alvast een vroeger opgemaakte straat. Nu komen er flink wat straten bij. Ook hier is er niets zo plezant en gezellig als tussen de bloemekes te zitten. 🙂 In verstedelijkte omgevingen kijkt men vaak uit op asfalt en beton. In tuinstraten wordt er zodanig onthard en verhard zodat er meer ruimte komt om alles mooier in te richten. Het langse parkeervak wordt zowaar een persoonlijk plekje en het voetpad loopt naast een langgerekte bloemenborder.

 

Afbeeldingen onder & links | 15 maart 2023 gevraagd om een gigantische rotstuin te ontwerpen (beplantingen + opmaak eindbeeld + detaileringen). Eerste insteek is de stand van de wanden. U herkent hier mogelijk Venecia Park. De vergroening gebeurt oa via aarden wallen. Langs deze wanden komt een wandelpad. De beplantingen die er komen zijn inheems en gebiedseigen. Er zijn ontzettend veel parken die in de 2de helft van 2023 op de werkagenda komen.

 

SCHOOL IS COOL

Er zijn tegenwoordig zeer veel onthardingsprojecten. De scholen zijn daar enkele van.
Onderstaand de school ‘De Springplank’ in Zoerle-Parwijs. Zeer fijne projecten om te doen. In het getoonde project zie je veel graaf- en grondwerken en ook asfalt en beton dat uitgebroken moest worden. Omdat de werken zo-o groot waren, is er weinig tot geen burgerparticipatie geweest. Het zou te gevaarlijk geweest zijn om de werf toegankelijk te zetten. 🙂

 

Onthardingsprojecten scholen

De klein mannekes komen in het groen. Normaal laat ik nooit fotookes van de uitvoering zien omdat ik gene aannemer ben. Ik maak alleen maar de ontwerpen op. 🙂 Maar bij deze dus toch wat van tijdens de uitvoering. Kei neig om te maken, en nog neiger om later in te spelen. 

 

THIS SCHOOL IS COOL !

Foto boven | grote werken met graafmachines en veel vrachttransporten. Tijdens deze werken werd de werf afgesloten.

 

Afbeelding boven | In de ophoging / speelberg wordt nog een kruiptunnel voorzien. Dit detail wordt nog wat verder uitgewerkt. Spelen in de natuur is heel leuk.

 

Bergen, heuvels & bossen.

Super leuk ! : deze speelplaats wordt onthard en we maken bergen zodat de kinderen precies op vakantie zijn in de alpen. 🙂 We maken ook enkele mini-bossen en er komt eindelijk veel schaduw. De speelplaats kent een ingesloten karakter en er is helaas windluwte. De schaduw is dus zeer welgekomen om het allemaal wat minder heet te maken. Alle bloemekes die er komen zijn inheems en eetbaar. Via deze speelplaats leren de kinderen wat de natuur allemaal te bieden heeft en wat je dus allemaal veilig kan opeten en zelfs lekker is. 🙂

 

Een mini-bos in wording

foto boven | in de bestaande verharding worden organische vormen uitgesneden. Op deze plaatsen komen inheemse bomen en planten. Zij zullen in de toekomst het asfalt/beton beschaduwen.

 

7 juli 2023, gazon gezaaid

foto’s boven | 7 juli 2023 allemaal kraters:  in de vrijgekomen vakken komen allemaal grotere bomen. Dit wordt een mini-bos.

 

Een mini-bos in wording: aanplant tijdens het najaar

Op 3 augustus 2023 begint de speelplaats stilaan bespeelbaar te worden. Als de ‘klein mannen’ in september terug naar school komen, kan er volop verder gefantaseerd worden over de bomen en de plantjes die er komen. We gaan sowieso voor het inheemse en volgens het principe van de dragers en ondersteuners. Voorts is het de bedoeling dat de kinderen zelf hun weg en pad banen door het eet- en bespeelbaar groen.

 

3 augustus 2023, gazon gegroeid

foto’s boven | 3 augustus 2023 –  het begint stilaan groen te kleuren. 🙂 In deze vakken worden in het najaar nog bomen geplant en gaan we een mini-bos maken. We hebben hier wel een flink tikie gefoefeld: we hebben niet alleen een gazonmengsel (sport en spel) gezaaid, maar dus ook een weidegazon er tussen gezaaid. Op de heuvel hebben we ook nog eens een inheems bloemenmengsel gemengd om veel bloemekes te hebben. We hebben dit gedaan om deze vakken tegen het nieuwe schooljaar meteen bespeelbaar te hebben.

 

Foto boven | Een berg vol gras en bloemekes in wording !

 

Afbeeldingen boven | het persmoment.

 

Afbeelding boven | Een mini-bos en speelheuvel uitgewerkt voor De Springplank met een eetbaar en ook bespeelbaar zaaimengsel uitgezocht en uitgewerkt. 🙂

 

Er is niets zo plezant dan spelen op een groene speelplaats. 🙂

 

Afbeelding boven | 3 juli 2023: de werken zijn gestart. 🙂 Er komen veel bergen en veel bomen. De kinderen spelen in de toekomst niet meer op een verharde oppervlakte, maar wel in de natuur. 🙂 Er komen ook allemaal eetbare planten. 🙂

 

foto boven | naast de heuvels komt de zandbak. Hier komen ook allemaal glijbanen en we hebben zelfs 1 helling zodanig gemaakt dat je er met de slee kan afglijden.

 

Foto boven | inheems met veel bloemekes. 🙂

 

Afbeelding boven | Een tuin precies alsof je woont aan het strand. 🙂 Zalig. Voor de moment (anno 2023) zijn deze planten nog niet inheems.

 

De tegels krijgen een brede voeg waar het groen tussen mag groeien.

 

Afbeelding boven | Water & design: regenwater doortrekken tot kunst. 🙂 Water dat vloeit vanaf de regenpijp: je kan hier werkelijk prachtige dingen mee maken: stroming vanaf de regenpijp en complexe ontwerpen.

 

Tuinontwerpen

Uiteraard zijn er ook de tuinontwerpen. De eigen onderneming is op basis hiervan gestart.

 

Afbeelding boven | Voor de AutoCad kenners: boven zien jullie mijn laatst gekochte Acad-versie, een Acad 2011. Daarna zijn het de onderhoudscontracten geworden en is het dus een C3D geworden. Er wordt ook effectief gewerkt met C3D, maar ik ben nog oh-zo-fan van ‘vintage’ 2D software. 🙂 Toen zaten er niet zoveel bugs in het systeem. C3D is een hele nest vol bugs. 🙂 De kenners en vooral de actieve gebruikers (!) zullen wel instemmend knikken en de vele software crashes kennen. Als je een 2011LT wil laten crashen, moet ge al stevig uw best doen…

 

Afbeelding boven | Zomers en apart met een wadi-structuur tussen de tegels. Als het regent, staat er water tijdelijk tussen de tegels. Super plezant en ook erg mooi !

 

Prentje boven | Water : een waterrijke tuin die vooral na regenbuien 1 grote beleving wordt. Gezelligheid troef tussen vijver en plas- en draszones ! 🙂 Door deze tuin wandel je over stapstenen met brede voegen waar planten tussen kunnen groeien.

 

Afbeelding boven | Tussen de voegen kan je nog gras laten groeien. Dan heb je allemaal groene lijntjes en dat is heel bijzonder.

 

Afbeelding boven | Een zeer schaduwrijke tuin. 🙂 Dit is een tuin met vele verborgen zithoekjes. 

 

Afbeelding boven | Opmaak beplantingsplannen voor parken. Ik combineer dit steeds met visualiseringen (zie onder) omdat dit het beste resultaat geeft wat te verwachten (eindresultaat). Dikwijls vraagt men dit ook tijdens het ontwerpproces. Wat doe ik in deze projecten? De volledige beplantingen uitzoeken en in plan brengen. Dit zijn de bomen, struiken, kruidlagen, vijvers en wadi beplantingen, gazonmengsels,…

 

Afbeelding boven | Prachtig: een Ulmus laevis om bij weg te dromen. De boom in het prentje staat in een tijdelijke onderwaterzetting: de tuin die tijdens de regen tijdelijk onderwater mag komen… zo moo-oo-ii 🙂 Prachtige ‘setting’ zoiets. Ongezien mooi.

 

Volgens Wikipedia:

De eeuwenoude wilde appel kent zijn oorsprong in Europa en zelfs in de steentijd werden deze al gegeten in Nederland. Bij archeologische opgravingen in Medel (Tiel) werden in 2017 gesneden en gedroogde wilde appels van zesduizend jaar oud gevonden.[1]

Niet onbelangrijk: de wilde appel is een hele zure appel.

Schaatsvijvers

Er worden veel schaatsvijvers ontworpen tegenwoordig.

Plan grondbewerking

De plannen grondbewerkingen: Niet zo simpel en heel goed weten waar je mee bezig bent. Op 28 april vooral bezig geweest met hoe je waar en welke grond verbetert. Dit gaat naar de aannemer van de grondbewerkingen. Rechts een deel grondplan met zone-aanduiding aard grondverbetering en uiteraard LON.

 

Afbeelding onder: uitzoeken van de beplantingen voor parken en deze in plan brengen.

 

Afbeelding boven | De wortels van bomen kennen een horizontale groei die oa afhankelijk is van de gasuitwisseling tussen bodem en lucht. Net onder een verharding wordt bijgevolg dikwijls een 2de luchtlaag toegepast (onder de fundering) waar wordt ingezet op oa luchtcirculatie. Door een uitgekiend systeem ontstaat er geen bodemverdichting. Bomen kunnen ongestoord groeien. Op deze systemen worden door ingenieursbureaus heel wat extra’s voorzien mbt een maximale standplaatsverbetering. De bomen die u boven ziet, zijn zowel toekomstbomen als ondersteuners in een sterk verstedelijkte omgeving (een stadsplein in 1 der grootste steden in België die een groene metamorfose krijgt). Wat heb ik in dit project gedaan: keuze van de bomen / beplantingen + opmaak plannen + de standplaatsverbeteringen verder uitwerken.

 

Afbeelding boven | eindbeelden berekent via software. Zeer dikwijls vraagt men hier naar. Vaak zijn het beelden die de dragers en ondersteuners weergeven en hoe je van aanplant tot een definitief eindbeeld komt. Niet onbelangrijk is dat een visualisering eigenlijk ook tot de standaard hoort tegenwoordig.

 

Beheerplannen

Afbeelding boven : de beheren opmaken voor de beheerders van parken en tuinen. Zelf zit ik in het ontwerpproces betrokken. Aanleg en beheer zit bij andere partijen. Voor de aannemer moeten er uitvoeringsdossiers opgemaakt worden en voor de beheerder zijn het dan weer de beheerdossiers. Wat houdt mijn werk in mbt de beheerdossiers / beheerplannen: over lange termijn aangeven hoe dus het beheer moet gebeuren. En zeker niet onbelangrijk: lengtes van bijvoorbeeld te maaien randen + waar de bosmaaier moet ingezet worden.

 

Eco-corridors

Afbeelding boven | het aantal ontworpen eco-corridors is ontelbaar.

 

Vijvers

Afbeelding boven | het aantal ontworpen vijvers is ontelbaar.

 

Tekenen is plezant

Zeer blij om voor de meest vooraanstaande kantoren in
Europa te mogen & kunnen werken

België / Nederland / Denemarken / Duitsland

 

Eerste Laureaten:

27 jaar actief waarvan sinds enkele jaren onder eigen onderneming. 🙂 In de eigen onderneming zijn de tuinen op de palmares gekomen. 🙂
Qua werk: zeer blij om aangesteld te zijn als adviseur natuur en landschap voor de ringparken Antwerpen voor  AnteaGroup & De Maatschap Buur/Sweco – Latz+partner – Greisch en Woordroff papa en ook zeer content om te mogen meewerken aan dossiers met eerste laureaten:1ste laureaat openbaar groen, goud in de categorie landschapsparken en gelauwerd als voorbeeld waterberging en infiltratie. Voorts ook laureaat ‘Natuur in je buurt 2018’. Vandaag behaalden we het 1ste laureaat op de Openbaargroen Awards van VVOG! Het project blauwgroen Park Spoor Natuurlijk van gemeente Kontich won in de categorie #landschapsparken en kreeg ook het #waterprooflabel van de Vlaamse Milieumaatschappij – VMM toegekend.
Project van AnteaGroup (zeer trots en aan meegewerkt). Beplantingen uitkiezen en beplantingsplannen opmaken + de beheerplannen voor parken en tuinen + om oa natuurgebieden te beheren en in stand te houden, ben ik uitermate blij om deze richtlijnen en beheerplannen te mogen opmaken.

 

Afbeelding boven | en dan komt de kers op de taart !

 

Trotse drager van het unitar certificaat

Foto links: de ontvangen badge en bekijk ook de volgende website: https://unitar.org/

 
 
 
 
 
 

Prentje rechts: allemaal leuke ventjes die vanalle leuke dingen doen. https://studioalternativi.com 🙂 Hoe leuk kan het leven wel niet zijn. 🙂

 

De ontdekkingen van de eeuw:

Ik teken ook graag en met momenten valt een mens straal achterover en maak je de ontdekking van de eeuw:

Prentje links: Allemaal bomen. https://www.cutout-trees.com/

 

TIPS & TRICKS

Er komen ontzettend veel vragen binnen en die beantwoord ik steeds graag.

 

Waarom zetten we boompalen?

Zetten we 1 paal? Of zetten 2 of zelfs wel 4 palen? En kies je nu lange palen? Of neem je korte palen?

 

Wat is er aan de hand met de Taxus?

Een taxus kent eigenlijk best wel wat belagers. Er bestaan worteletende larven, kevers en zelfs ook luizen. Om het probleem correct aan te wijzen zal je moeten zoeken naar de belager, en dat is soms niet zo eenvoudig….

 

Digitalis in de tuin

Vingerhoedskruid heeft een korte levensduur. Het eerste jaar ziet u het blad, het tweede jaar verschijnt de bloem. Sommige planten zijn eenjarig: deze blijven dan kleiner. De plant wordt bevlogen door vlinders en bijen. Vingerhoedskruid heeft niet noodzakelijk het grondwater nodig. 

Potgrond & planten gieten

Er bestaan best wel wat verschillende types potgrond. Sommige mengsels kunnen een plant stevig vastzetten. Andere mengsels zijn dan weer meer doorlatend en giet je weer anders.

 

Snoeien tijdens de zomer?

Zomersnoei geeft niet altijd zo’n goede hergroei. Sommige planten komen met onvoldoende takken weer terug en komen niet in een ideale winterrust terecht. Bij sommige planten is het dan weer nét wel goed omdat je het risico op takbreuk bij winderig weer laat afnemen. Welke planten genieten het meest van een zomersnoei …. (?) Dat lees je hier!

 

Mooie herfstkleuren

Hitte & droogte

De droogte die we deze tijd van het jaar kennen, is dé zomerdroogte. Voor heel wat droogtegevoelige plantensoorten kan dit dramatische gevolgen hebben als ze niet meer aan het grondwaterprofiel kunnen en louter nog overleven op het vochtvasthoudend vermogen van de bodem. Planten die diep wortelen, groeien al bij al nog vrij goed tijdens jaren met zomerdroogte. Verzwakte planten kwijnen weg en sterven. Hoe kunnen we ons beschermen tegen deze droogteproblemen?

 

Bloembollen planten

Bollen van voorjaarsbloeiers worden doorgaans pas laat op het jaar geplant waardoor er spijtig genoeg dikwijls weinig tijd is voor wortelvorming.Vaak wordt er gekeken naar de bodemtemperatuur die onder de 12°C zakt.Op zavel en kleigronden is dat rond (of vanaf) 10 oktober (ongeveer).Op zandgronden plant men dikwijls maar pas na 1 november. De reden waarom je zou wachten, heeft te maken met ziektes die de bol kunnen aantasten. Vanaf bepaalde lage bodemtemperaturen heb je dat risico niet meer of vele minder….

 

Gids tuinreizen

Hoera! Tuinreizen naar Engeland. 🙂
Vanaf volgend jaar staan er terug tuinreizen (groepsreizen) naar Engeland op het programma

 

22 april 2023: Keukenhof

En wat doet een mens die verslaafd is aan de bloemekes: zoveel mogelijk tussen de bloemekes zitten natuurlijk. 🙂

 

Foto boven: Tulipa ‘Copper Image’

 

Foto boven: Tulipa ‘La Belle Epoque’

 

Foto boven: Tulipa ‘Penelope’

 

Foto boven: Tulipa ‘Lambada’

 

Foto boven: Tulipa ‘Hemisphere’

 

Foto boven: Tulipa ‘Fire Wings’

 

Foto boven: Tulipa ‘Amazing Grace’

 

Foto boven: Tulipa ‘Double Surpirise’

 

Foto boven: Tulipa ‘Lasting Love’

 

Foto boven: Tulipa ‘Purisima’

Tuinieren is plezant.

De leukste hobby van het land.

Foto boven| planten in het rond sleuren: een mens wordt daar gelukkig van.

 

Tuinieren is plezant, en naar de paddenstoelen kijken ook. 🙂

 

foto boven : Clematis vitalba: een zeer mooie klimplant met overvloedige bloei en groei. 🙂 Mogelijk dat je deze clematis niet meteen naast een jonge aanplant van bomen en struiken wil zetten. De plant weegt best zwaar en de buurplanten die nog niet stevig stevig staan, kunnen het gewicht mogelijk niet dragen.

Foto boven : op 27 mei 2023 Geranium ‘Poseidon’

 

Tuinieren is soms ook minder plezant....

Afbeelding onder| Een eigen tekening van 1 der meest gevreesde tuinplagen. Tuinieren is soms ook iets minder plezant: op 20 mei 2023 heb ik alweer de eerste lapsnuitkevers weggevangen. Het waren alvast stevige volwassen exemplaren, dus dat is allicht de’n overschot van vorig jaar dat de winter overleefd heeft. Het heeft ook mijne schoenmaat 38 overleefd. Ik ben normaal een tamelijk vredelievend mens, maar als ik een lapsnuitkver zie, trap ik dat beest gelijk plat. Opgelet: schemeractieve soort: dus ga ‘s nachts op jacht naar deze griezelige kevers. Twijfel niet: plat-stampen die handel! 🙂

 

HORROR IN MIJNENHOF: DE LAPSNUITKEVERS

En wat zet een mens neer aan de achterdeur? Allemaal Petunia en Surfinia. Vooral de purperen omdat deze zo goed ruiken.

 

In het verlengde weekend van 18/19/20 & 21 mei altijd in MijnenHof gezeten. 🙂

 

Foto boven : op 18 mei 2023 altijd in MijnenHof bezig geweest. 🙂

 

Foto boven : Een Akelei die hier  spontaan gestart is met groeien: eentje met een zilver randje. 🙂

 

Foto boven : Aquilegia ‘Pink Barlow’

 

Foto boven : fotooke van vorig jaar.

 

Foto boven : Rhododendron calophytum

 

Foto boven : Skimmia ‘Kew Green’

 

Foto boven : Geranium macrorrhizum is een goede bodembedekker. De plant kan in droge schaduw. In diepe schaduw kan de plant wel openvallen. Knip de plant terug in dit geval zodat opnieuw een dichte zode gevormd kan worden.

 

Mooi: Persicaria ampl. ‘Rosea’ + Phlox p ‘Monica Lynden-Bell’.

 

Mooi: Phlox ‘Blue Evening’ en Veronicastrum v. ‘Erica’.

 

Mooi: op de voorgrond zie je Phlox ‘Blue Evening’, op de achtergrond zie je het oranje van Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ en Helenium ‘Waltraut’.

 

Mooi: Iris ‘Silver Edge’ en Allium ‘Christophii’: zilverkleurige combinatie. Het effect van deze kleurencombiantie legt moeilijk vast op foto.

 

Afbeelding boven | tussen de voegen kan je nog gras laten groeien.