KOM MEER TE WETEN OVER:

BOMEN

BOMEN OP EEN DROGE ZANDGROND

Het is cliché: bomen die té droog staan, laten hun blad té vroeg vallen. Nog voor de zomer officicieel start, bent u bij deze bomen al volop bezig met ruimen. Let dus goed op wat u neerzet op een droge zanderige en goed doorlatende & arme grond. Bomen die ziektegevoelig zijn, worden ook sneller ziek op deze gronden en het wortelgestel vormt anders.

NIET – deze bomen groeien nog enigzins deftig op deze gronden, maar laten het blad TE vroeg vallen:

Bolesdoorns
Veldesdoorns

  • Let op het volgende:

De bolesdoorns:
U bent als een blok gevallen voor een bolesdoorn?
Verkies in dit geval veeleer een Acer zoechense ‘Annae’. Een ‘Annea’ is ook rond bolvormig maar heeft een halfopen kroon en werpt dus geen diepe schaduw.

WEL:

Tweestijlige Meidoorn (opkronen)

BOMEN OP NATTE ZANDGRONDEN

BOMEN OP NATTE LEEM- & KLEIGRONDEN

BOMEN GEVOELIG AAN TAKBREUK OP JONGE LEEFTIJD

Platanen

BOMEN GEVOELIG AAN TAKBREUK OP OUDERE LEEFTIJD

Platanen

BOMEN SNOEIEN

Je ziet deze tijd van het jaar heel wat mensen de kruinen van hun bomen snoeien.
Welke bomen zijn dit?
 
De bomen die van november tot februari gesnoeid worden zijn de knotbomen en leibomen, zoals bijvoorbeeld esdoorn, plataan, linde, zelfs haagbeuk,…
 
Ik hoef ze dus deze maand nog niet te snoeien? Ik kan wachten tot in januari?
 
Ja, geen enkel probleem. Hetgeen waar je rekening mee houdt, is dat de takken al dan niet gemakkelijk afbreken. Bijvoorbeeld: Platanen zijn op jonge leeftijd gevoelig aan breuk, maar ook ziekte en droogte kunnen takken laten breken. Als de mogelijkheid bestaat dat er breuk kan optreden, bijvoorbeeld bij de eerste beste najaarsstorm, snoei je dus best zo snel mogelijk.
 
Ik heb mijn fruitbomen geleid. Mag ik ze ook nu snoeien?
 
Neen, fruitbomen snoei je in januari / maart. Let wel: het gaat hier dan over pitfruit zoals appelbomen.
 
En hoe zit het met notenbomen?
 
Notenbomen snoei je tijdens putteke winter, als er geen blad en geen noten meer aan de boom hangen. Notenbomen snoei je wel niet zo snel…
 
Ik heb een boom staan, maar ik ken de soort niet en ik twijfel of ik nu kan snoeien. Wat is een belangrijke tip om te weten of ik kan snoeien?
 
Knip een tak weg. Als de wonde die je hebt gemaakt een dag later nog steeds bloeit of vochtig is, moet je wachten. Als de wonde mooi opgedroogd is, kan je met een gerust hart snoeien.
 
 
Snoei ik dan alle takken weg?
 
Hangt er een beetje van af wat je gaat snoeien. Bijvoorbeeld ‘dakbomen’ (zoals een dakplataan) snoei je tot op de dikke takken die het horizontale frame vormen. Bolbomen (zoals bijvoorbeeld Catalpa) snoei je zo diep je kan in tot aan de stam. Blijf wel met je snoeischaar in de takkenstructuur: snoei je in de stam de ganse kruin weg, dan heb je uw boom onthoofd.
Heb je zwaar snoeigerief nodig voor elk type boom.
 
Neen, zeker niet: een bolcatalpa kan je makkelijk snoeien met de hand met een takkenschaar. Hoe korter je tegen stam snoeit, hoe dichter het nieuwe blad vormt tegen de entplek. Ik kan dit zelf. Bij bolesdoorns knijpen zelfs mannen zich te pletter met een takkenschaar. Bolesdoorns worden doorgaans ook niet zo snel gesnoeid. Ze worden dan ook op voldoende afstand van elkaar gezet tijdens de aanplant.
Welke geven de allermooiste herfstkleuren in de tuinboom-categorie?
 
Rood: zonder twijfel: Acer rubrum ‘October Glory’
Geel: Ginkgo
 
Ik wil bomen die hun blad niet verliezen.
 
Neem een Photinia op stam (bol- of leiboom).
 
Ik wil tijdens de winter bloemetjes aan mijn bomen.
 
Zet een wintersierkers in uwen hof: bloeiperiode vanaf november tot eind april. En u wil per se snoeien (?): gelijk na de bloeiperiode dus.
 
 
Samenvatting gesprek:
 
1) snoeien kan van november tem januari: knot- en leibomen
2) notenbomen: wachten tot putteke winter
3) fruitbomen (pitfruit): wachten tot januari-maart
4) sommige JONGE bomen zijn gevoelig aan takbreuk: als ze wat ouder (!!) zijn is dit niet meer
5) denk goed na voor u plant ! Sommige bomen snoeien of onderhouden écht niet gemakkelijk ! U krijgt er alleen maar hoofdpijn van.

STERKE AFGRENDELAARS

Met de droogte van voorbije weken zien we in de meeste tuinen reeds flink wat blad vallen van de bomen. Het lijkt wel herfst.

Hoe komt dit?

Bomen hebben onder andere water nodig om in leven te blijven. De ene boom heeft al wat meer water nodig dan de andere. Bijvoorbeeld de Spaanse aak heeft best toch wel wat vocht nodig. Als u deze boom zou aanplanten op een droge, doorlatende zandgrond (dus een grond die niets water vasthoudt), zie je deze boom inderdaad reeds deze periode het blad verliezen. Als de zomer daarentegen gevuld wordt met regenbuien, blijft ie wél mooi op doorlatende zandgrond.

Als ik met natte grond zit? Wat zet ik dan?

Hier dien je nog een onderscheid te maken tussen zand, leem of klei. Op de ietwat vochtige leem- en kleibodems zet u bijvoorbeeld een Tweestijlige meidoorn. Een Witte Els kan dan weer op een leem of zandleem (zolang die bodem dus nat is). Op een natte zandgrond zou ik naar een Viburnum opulus durven grijpen.

Zijn de Tweestijlige meidoorn en Viburnum opulus bomen?

Neen, ze worden verkocht als struik. Ga naar de boomkwekerij: je zal ze nooit (of zelden) in het assortiment van de bomen vinden.

Waarom definieer jij ze dan nét wel als boom?

Omdat je ze kan opkronen. Dat betekent dat je de onderste takken en bladeren wegneemt zodat je toch een kleine boom kan maken waar je kan genieten van schaduw. Ze worden uiteindelijk voldoende hoog dat je eronderdoor kan. Deze struiken worden ook door anderen als kleine bomen vermeld.

Zijn er nog dingen waar je een boom of een opgekroonde struik van elkaar kan onderscheiden?

Ja, voor een boom heb je een kapvergunning nodig van zodra er een bepaalde stamomtrek bereikt wordt, een opgekroonde struik mag je altijd kappen. Geen vergunning nodig dus. Met de plantafstanden: voor bomen tellen heel wat regels die je trouwens op het internet NIET kan vinden. Hetgeen je leest op het internet is niet correct. Opgekroonde struiken zet je dan weer waar je wil.

Ik heb een kleine tuin. Wat zet ik dan?

Kies als boomvorm een zuil. Nu wordt het wel erg moeilijk om de namen te onthouden omdat we heel specifiek werken. Dat wordt dus een Acer platanoides ‘Columnare’ of een Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’ of een Fagus sylvatica ‘Dawyck’. Een Fraxinus excelsior ‘Atlas’ kan ook. Voorts een Fraxinus ornus ‘Mecsek’, Ginko biloba ‘Tremonia’, Platanus x hispanica ‘Tremonia’, Prunus ‘Spire’, Robinia pseudoacacia ‘Pyramidalis’, Sorbus latifolia ‘Henk Vink’ of een Ulmus ‘Columella’. Lees deze namen na op de facebookpagina van stadsradio of bezoek de website Mijnenhof.be om deze bomen te leren kennen.

Geven al deze bomen evenveel schaduw in mijn kleine tuin?

Neen. Er is een verschil in kroondichtheid.
De voornoemde Acer en Prunus hebben een donkere, dichte kroon.
De Fraxinus en Platanus hebben een half open kroon.
De Ginko heeft een lichte, open kroon.

Groeien die dingen snel?

Er zit inderdaad wel wat verschil op. Je hebt trage en vlugge groeiers. Trage groeiers zijn bijvoorbeeld Japanse sierkers, hiermee bedoelend de Prunus sargentii. Vlugge groeiers zijn dan ook weer Japanse sierkers: hiermee bedoelend de Prunus serrulata ‘Kanzan’.
Deze fout zie je verschijnen in de leibomen. Er worden maar al te vaak ‘trage’ groeiers als leiboom verkocht terwijl het dus eigenlijk vlugge groeiers zijn . Typisch voorbeeld is ook de Spaanse aak.

Dan komen we in de categorie van de leibomen terecht. Zijn daar nog belangrijke tips?

Laat dat van uw deur weg. Je hebt er veel te veel werk aan. Je moet op een ladder kruipen om de bomen te leiden. In het slechtste geval hebben ze u effectief een snelle groeier aan uw been verlapt die je constant zit te snoeien zoals een haag. Leibomen? Bezin eer je begint.

Nog iets belangrijk om te weten alvorens een boom te kopen?

Sommige bomen worden door de wind bestoven ipv door insecten. Als u een allergie tegen stuifmeel hebt, wil u deze dingen absoluut niet in uw tuin. Als tóch per se zo’n boom wil, zet ‘m dan uit de windrichting.

STERKE AFGRENDELAARS

Copyright © 2019 MIJNEN HOF
top
Spring naar toolbar