SR – bomen

augustus 2018

Bomen & droogte

Met de droogte van voorbije weken zien we in de meeste tuinen reeds flink wat blad vallen van de bomen. Het lijkt wel herfst.

Hoe komt dit?

Bomen hebben onder andere water nodig om in leven te blijven. De ene boom heeft al wat meer water nodig dan de andere. Bijvoorbeeld de Spaanse aak heeft best toch wel wat vocht nodig. Als u deze boom zou aanplanten op een droge, doorlatende zandgrond (dus een grond die niets water vasthoudt), zie je deze boom inderdaad reeds deze periode het blad verliezen. Als de zomer daarentegen gevuld wordt met regenbuien, blijft ie wél mooi op doorlatende zandgrond.

Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

Het enige correcte antwoord is dat je bij de aankoop van bomen hier vooraf rekening mee houdt. Als je op een zandgrond een boom wil zetten, kies voor een Tamme kastanje of een Ruwe berk. Die staat graag op droge, matig voedselarme bodems en zandgronden.

Als ik met natte grond zit? Wat zet ik dan?

Hier dien je nog een onderscheid te maken tussen zand, leem of klei. Op de ietwat vochtige leem- en kleibodems zet u bijvoorbeeld een Tweestijlige meidoorn. Een Witte Els kan dan weer op een leem of zandleem (zolang die bodem dus nat is). Op een natte zandgrond zou ik naar een Viburnum opulus durven grijpen.

 

 

Zijn de Tweestijlige meidoorn en Viburnum opulus bomen?

Neen, ze worden verkocht als struik. Ga naar de boomkwekerij: je zal ze nooit (of zelden) in het assortiment van de bomen vinden.

Waarom definieer jij ze dan nét wel als boom?

Omdat je ze kan opkronen. Dat betekent dat je de onderste takken en bladeren wegneemt zodat je toch een kleine boom kan maken waar je kan genieten van schaduw. Ze worden uiteindelijk voldoende hoog dat je eronderdoor kan. Deze struiken worden ook door anderen als kleine bomen vermeld.

Zijn er nog dingen waar je een boom of een opgekroonde struik van elkaar kan onderscheiden?

Ja, voor een boom heb je een kapvergunning nodig van zodra er een bepaalde stamomtrek bereikt wordt, een opgekroonde struik mag je altijd kappen. Geen vergunning nodig dus. Met de plantafstanden: voor bomen tellen heel wat regels die je trouwens op het internet NIET kan vinden. Hetgeen je leest op het internet is niet correct. Opgekroonde struiken zet je dan weer waar je wil.

Ik heb een kleine tuin. Wat zet ik dan?

Kies als boomvorm een zuil. Nu wordt het wel erg moeilijk om de namen te onthouden omdat we heel specifiek werken. Dat wordt dus een Acer platanoides ‘Columnare’ of een Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’ of een Fagus sylvatica ‘Dawyck’. Een Fraxinus excelsior ‘Atlas’ kan ook. Voorts een Fraxinus ornus ‘Mecsek’, Ginko biloba ‘Tremonia’, Platanus x hispanica ‘Tremonia’, Prunus ‘Spire’, Robinia pseudoacacia ‘Pyramidalis’, Sorbus latifolia ‘Henk Vink’ of een Ulmus ‘Columella’. Lees deze namen na op de facebookpagina van stadsradio of bezoek de website Mijnenhof.be om deze bomen te leren kennen.

Geven al deze bomen evenveel schaduw in mijn kleine tuin?

Neen. Er is een verschil in kroondichtheid.
De voornoemde Acer en Prunus hebben een donkere, dichte kroon.
De Fraxinus en Platanus hebben een half open kroon.
De Ginko heeft een lichte, open kroon.

Groeien die dingen snel?

Er zit inderdaad wel wat verschil op. Je hebt trage en vlugge groeiers. Trage groeiers zijn bijvoorbeeld Japanse sierkers, hiermee bedoelend de Prunus sargentii. Vlugge groeiers zijn dan ook weer Japanse sierkers: hiermee bedoelend de Prunus serrulata ‘Kanzan’.
Deze fout zie je verschijnen in de leibomen. Er worden maar al te vaak ‘trage’ groeiers als leiboom verkocht terwijl het dus eigenlijk vlugge groeiers zijn . Typisch voorbeeld is ook de Spaanse aak.

Dan komen we in de categorie van de leibomen terecht. Zijn daar nog belangrijke tips?

Laat dat van uw deur weg. Je hebt er veel te veel werk aan. Je moet op een ladder kruipen om de bomen te leiden. In het slechtste geval hebben ze u effectief een snelle groeier aan uw been verlapt die je constant zit te snoeien zoals een haag. Leibomen? Bezin eer je begint.

Nog iets belangrijk om te weten alvorens een boom te kopen?

Sommige bomen worden door de wind bestoven ipv door insecten. Als u een allergie tegen stuifmeel hebt, wil u deze dingen absoluut niet in uw tuin. Als tóch per se zo’n boom wil, zet ‘m dan uit de windrichting.

Author: Lizzy

Copyright © 2018 MIJNEN HOF
top
Spring naar toolbar