KOM MEER TE WETEN OVER:

Bodem

Bomen

Hagen

Struiken

Gazon

HAGEN

ALTERNATIEVE HAGEN

HAGEN ALS WINDSCHERM

Oktober 2018

Alternatieve hagen

Ik zou graag een haag willen planten. Maar zou iets anders willen nemen dan het standaard assortiment te bieden heeft. 
Heb ik veel andere keuze dan bvb een taxus, een beukenhaag of haagbeuk?

Ja, je kan heel wat andere dingen zetten. 
Hetgeen waar je op moet letten is dat de plant die je kiest ook onderaan mooi dicht groeit en de plant moet het snoeien goed verdragen. 

Jaarlijks (ieder voorjaar) valt mijn oog op hagen met een zee aan knalgele bloemen. 
Welke haagplanten zijn dit?  

Dat is een haag van Forsythia, de bloei is inderdaad vanaf april (ongeveer) en is na de winter 1 van de opvallendste en mooiste verschijningen die je in de tuinen ziet.

Vind ik deze terug in het assortiment van de hagen? 

Neen, je vindt ze onder de categorie sierheesters. 
Ze worden vrijwel altijd als containermaat aangeboden. Het zijn dan geen potmaten meer. Je kan ze ook als ‘blote wortel’ nemen. 
Het betekent alleszins dat je ze niet allemaal tegelijk in de wagen kan laden omdat ze te groot zijn. 

Zijn er nog sierheesters die je heel mooi in vorm of haag kan snoeien?

Ja, bijvoorbeeld van Magnolia’s kan je hele mooie hagen maken. 
De bloemen van bijvoorbeeld een Stermagnolia zie je ook vóór het blad aan de plant hang

 

Als ik hagen zet die bloemetjes dragen en ik snoei deze haag, snoei ik dan eigenlijk de bloemen niet weg? 

Eigenlijk hoef je niet meteen met iets rekening te houden. Het zou al te erg zijn indien je de haag takje per takje zou moeten snoeien. 
Neem dus gewoon hetgeen je gewend bent, bijvoorbeeld een elektrische heggenschaar of eentje met een motor. Snoei nadat de bloemetjes verdwenen zijn eventueel de haag in model.

En snoeien doet groeien?

Yup, de Forsythia zal ter hoogte van de ‘snoeiwond’ in actie treden en meerdere takken ongeveer op die plaats laten ‘ontspruiten’. Dat maakt het trouwens, dat ze als haagplant effectief kunnen dienen: ze vertakken vrij mooi en het is telkens op die buitenste, nieuwe takken dat ze de bloemen dragen, nog voor het blad aan de plant staat. 

En snoei ik ze later op het jaar nog wat bij?

Dat kan. Snoei bijvoorbeeld eind juni wat bij. 

 Waarom eind juni en niet juli, augustus of september?

Omdat je hier rekening houdt met het ‘groeiseizoen’ van de planten. Tot een bepaald tijdstip zal snoei effectief groei betekenen maar vanaf een bepaald tijdstip wordt het dus gewoon een vorm van ‘onderhoudsnoei’. 
Je fatsoeneert de plant dan. Je kan dus ook in juli of augustus snoeien. Pas op, droogte heeft ook invloed op de groei en snoei. Vanaf een bepaalde periode maakt een plant zich klaar voor de winter die komt.

Is dit tijdstip bindend? 

Eigenlijk wel. De exacte klok kan je er niet op vastzetten maar planten volgen de seizoenen goed mee. Dus de periode dat je start met deze ‘onderhoudssnoei’ is ieder jaar redelijk hetzelfde.

Hoe komt dat?

Omdat deze planten oa gebruik maken van daglengte in hun groei. Maar er zijn ook planten die gebruik maken van een koude- of warmtesom.

Betekent dit dat als ik volle-zon-planten in de schaduw zet, ze een ander groeipatroon hebben en ze anders reageren op snoei?

Yup, een typische volle-zon-plant groeit in de schaduw naar het licht en vormt niet mooi. 
Je zal inderdaad – indien je een sierheester als haag wil aanplanten – er rekening mee moeten houden dat ze op de juiste plaats staan: zon / halfschaduw of schaduw.

Zijn er nog enkele leuke aparte haagplanten buiten Forsythia en Magnolia?

Niet ‘echt’ apart, maar wel mooi: Osmanthus, Photinia (ook wel) 
Rhododendron: ook mooi in model te snoeien. Zeer mooi zelfs.
Als je met schaduw zou zitten:  Euonymus: zeer mooi
De kleigronden:  Portugese Laurier (niet heel erg apart), Ribes sanguineum kan ook
Natte gronden: Rhododendron luteum
Voorts ook bijzonder: Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’

En we kunnen nu planten?

Ja, ik zou zelfs niet te lang wachten indien je speciale planten zoekt. Let wel op: het kan een dure zaak worden als je ze in container koopt. 
’t Is misschien beter om afspraken te maken dat je ze volgens seizoen als blote wortel wil, mits natuurlijk de nodige hoeveelheden afname.

Meer handige tips en leuke weetjes op MijnenHof.be 

Samenvatting gesprek

– speciale haagplanten: niet te lang wachten met aankopen. Indien te duur: onderhandel over eventuele aankoop volgend seizoen op blote wortel

– Snoei kort na de bloei wat bij en eventueel wat later op het jaar 

– Je kan – als je de planten in container koopt – nu aanplanten

Hagen als windscherm

Koude wind waait door de tuin. Hoe kunnen we de koude tocht zo goed mogelijk weren?

 Je kan dit door hagen te zetten. Dikwijls worden er meerdere (2 en soms wel tot 3) hagen naast elkaar gezet met een kleine tussenruimte. De eerste haag vangt de inkomende wind het sterkst op. De tweede en eventueel derde haag vangt (vangen) telkens de rest van de tocht op.

 Kan je dit windscherm ook creëren met struiken? 

Ja dat gaat prima. Zet ook 2 of 3 rijen naast elkaar met een kleine tussenruimte. Struiken groeien doorgaans breed uit dus heb je wel wat meer plaats nodig.

 Is het een goed idee om ook onderaan de hagen – of struikenrij – een windscherm te maken?

Ja, inderdaad. Zet bijvoorbeeld een rij struikklimop. De bedoeling is dat er aan de voet van de tweede of derde haag een bladerdek gecreëerd wordt zodat ook daar tocht gebroken wordt. Je kan dus net zo goed ook bijvoorbeeld Cotoneaster zetten of iets anders.

 Kan ik ook met klimop een windscherm maken? Ik laat de klimop door de draadomheining groeien?

Neen. Dat is geen goed idee. De klimop zal zoveel wind opvangen dat uiteindelijk de draadomheining mogelijk zelfs over de volledige lengte kan breken. Planten die je zet als windscherm moeten van nature ZELF stevig wortelen en mogen hun steun NOOIT/NIET vinden in een constructie.

Is het goed dat ik een strak geschoren windschermen creëer? Zoals een strak geschoren Taxushaag?

Neen, dat is geen goed idee. Uiteindelijk heb je hetzelfde voor als de klimop die door de draadafsluiting groeit: schade. De bedoeling is om de wind te breken over meerdere lagen van hagen. Een strak geschoren scherm zal niet dit resultaat bieden. Kies inderdaad bladhoudende hagen of struiken, maar snoei ze niet strak. Ook geen strakke coniferenhaag zetten dus.

Kan ik ook met een bomenrij een windscherm creëeren?

Ja dat gaat prima. Voorwaarde is wel dat de bomen stevig wortelen en dus niet omwaaien. De bomen mogen ook niet gevoelig zijn aan takbreuk.

 Waar plant ik de bomenrij aan om de wind te breken. Is dit NET naast het terras?

Neen, niet net naast het terras. Net achter de bomenrij zal de wind wervelen en zelfs terugstromen. Net achter de bomenrij kan de tocht dus NET sterker zijn, maar dit is onder andere afhankelijk van de keuze van bomen die je zet. Piramidevormen breken de wind anders dan bolvormige kruinen. Er is ook verschil tussen open kruinen en kruinen die zeer dicht groeien. Als je de bomenrij kortbij het terras zou zetten, zet er dan HOOG-groeiende struiken naast. De werveling en terugstroom die ontstaan, zullen gebroken worden door de struiken.

Kan je een voorbeeld geven wat goede windschermen maken, en meteen ook weinig onderhoud vragen?

Windschermen van sierconiferen zijn tamelijk ideaal wat dat betreft. Dan zit je bijvoorbeeld met Pinus mugo en Juniperus communis. Ze hebben sowieso een ideaal windscherm-groei en zijn vrij mooi om naar te kijken dus zet je er sowieso niet meteen de schaar in.

 Ik zou nu willen starten met aanplanten en mag ik gelijk grote volwassen exemplaren neerzetten in de tuin?

Aanplanten kan zeker deze tijd van het jaar maar start met de kleinste plantmaten zodat ze goed kunnen groeien en wortelen. 

De wind/tocht die bij ons voor de meeste hinder zorgt, is de wind die waait langs de zijgevel, over de oprit. De wind fluit soms. Hoe pak ik dat aan?

De wind die langs de zijgevel onder andere voor overlast zorgt is de wind die naar beneden valt over het bakstenen vlak. Je kan al flink wat verhelpen indien je de gevel laat begroeien met bijvoorbeeld een Lonicera die bovendien heerlijk ruikt en de woning vult met het heerlijk parfum. Indien je de gevel niet wil beplanten zal je vooraan of achteraan de wind moeten breken. Hou er rekening mee dat wind flink kan wervelen en vallen naast gebouwen. 

 WINDSTUDIE: niet simpel en ingewikkeld.

 Samenvatting gesprek:

 1) Wind kan gebroken worden door hagen. Snoei ze niet strak en zet er meerdere op een rij.

2) Wind kan gebroken worden door bomen: ze mogen NIET gevoelig zijn aan takbreuk en MOETEN stevig wortelen. 

3) Wind kan gebroken worden door struiken: deze vangen valwinden en terugstroom op ter hoogte van bomenrijen en beletten laag bij de grond stromende wind bij o.a. hagen.

4) Wind kan gebroken worden door klimplanten. Wind die langs de gevel naar beneden valt wordt daardoor gebroken.

5) Planten die je zet op windgevoelige plaatsen, moet je de kans geven om te groeien en te wortelen: start dus met klein plantgoed in een kleine containermaat.

Copyright © 2019 MIJNEN HOF
top
Spring naar toolbar