KOM MEER TE WETEN OVER:

Bodem

Bomen

Hagen

Struiken

Gazon

Vaste planten

Bloembollen

STRUIKEN

STRUIKEN PLANTEN

Ik wil graag stuiken planten, hoe doe je dat?

Dat is afhankelijk van de plantsoort die je zet en de grondsoort die je hebt.

Ik zou Skimmia willen zetten. Deze wordt deze tijd van het jaar volop aangeboden in de plantenserres. Ik zit met kleigrond. Hoe pak ik dat aan?

Skimmia staat graag licht zuur, humusrijk en iets vochtig. Kalk wordt niet meteen gewaardeerd.
Als je met hele zware klei zit, is die 9/10 kalkloos. Nadeel is wel de hoge grondwaterstand tijdens de winter en het beperkt vochtleverend vermogen van de grond tijdens de zomer. Je hebt echter ook kalkhoudende kleigronden en dan is het verhaal een tikje anders.

Ik dacht dat kleigronden altijd zwaar waren? Men zegt toch: zandgrond is licht en kleigrond is zwaar?

Die stelling is fout op een flink aantal vlakken. Zware kleigronden zijn kalkloos doordat bij vertering van plantenresten zuren ontstaan die kalk oplossen. Deze hebben hoge grondwaterstanden. Ze scheuren ook tijdens de zomer. Omdat er scheuren ontstaan kan hier extra grond invallen zodat ze extra verdichten. Daarnaast zijn er kleigronden die ontstaan zijn door inpoldering. Ook hier bestaat er de kans op ontkalking. Als kleigrond goed ontwaterd is, heb je dan weer 1 van de mooiste gronden van België. Er is sowieso uitspoeling van calcium maar er is ook een mooie humusopbouw zodat er een goede beworteling kan ontstaan.

Dus als ik het goed begrijp. Een Skimmia zal het flink moeilijk hebben op zware kleigrond en het uitstekend doen op een kleigrond die reeds lange tijd goed ontwaterd is?

Inderdaad. Bijna alles is aanwezig: humusrijk, vochtig maar mogelijk dat je toch turf aan de aanvulgrond wil toevoegen. Op zware klei zal de struik niet of slecht groeien. Voorwaarde is wel dat je de tuin niet constant zit te harken, want dan bouw je geen humus op.

Wat is humus?

Afgestorven planten- en dierresten en uitwerpselen die worden afgebroken door het bodemleven. Als je constant de tuin zit te stofzuigen (je bent té netjes bezig in de tuin), bouw je dus geen humus op.

Ik kan compost toevoegen aan de bodem?

Compost is geen humus. Humus is een natuurlijk proces, compost wordt gecontroleerd door de mens. Als je te veel compost zou toedienen, sterven de planten af. Als je zelf compost zou toevoegen aan de bodem alvorens aan te planten MOET je eerst de bodem ontleden .

Ik heb een Skimmia staan op zo’n goeie kleigrond. En toch kleurt het blad geel. Hoe verklaar je dat? Erg mooi is ie niet meer.

Er kan een kaliumfixatie zijn. Kalium wordt door klei gefixeerd en komt moeilijk vrij. Kalium is nu eenmaal nodig voor de ontwikkeling van de plant. Geef gewoon wat meer kaliumbemesting om het tekort te compenseren.

En Skimmia op een zandgrond?

Ook zandgronden kunnen een hoge grondwaterstand hebben. Een goede ontwatering is dan aan te bevelen. Dit betekent niet dat je de bodem moet droogleggen, maar wel dat het grondwaterpeil voldoende verlaagd wordt zodat er een gunstige vochtlevering kan zijn vanuit de ondergrond tijdens de zomer.

Geef ik op een zandgrond ook een beetje turf bij?

Je kan dat doen. Maar ik zou meer inzetten op een natuurlijke humuslaag die de bodem licht zuur maakt. Denk bijvoorbeeld aan die houtsnippers die ik een keer vermeld heb die de bodem kunnen verzuren waar je in principe eerst onder bekalkt. Rond een Skimmia gooi je dus houtsnippers (niet hetgeen je uit de zak haalt (dat is boomschors), maar wel snoeiafval) en kalk je de grond vooraf dus niet.

Waarom geen houtsnippers op een kleigrond?

Dat is een persoonlijke keuze. Op kleigrond is het moeilijk onkruid wieden. Onkruiden met een penwortel krijg je praktisch niet met de hand uitgetrokken en heb je dus gereedschap nodig. Het kan best frustrerend zijn indien je eerst houtsnippers moet verwijderen alvorens je het onkruid kan verwijderen.

Ik heb een Skimmia staan op een zandgrond en die ziet ook geel. Hoe komt dat dan weer?

Waarschijnlijk is er sprake van chlorose. Daar kleurt uw plant geel van. Dat betekent dat uw Skimmia te veel zon heeft en te droog staat. Herinner: Skimmia staat graag iets vochtig.

BUXUS

Buxus sempervirens is inheems in Wallonië en groeit op kalkrijke plaatsen. Met behulp van de mens heeft de plant de weg naar (o.a. de Vlaamse) tuinen en parken gevonden, maar de plant heeft zich niet verder gevestigd. In de Vlaamse natuur zal je buxus niet vinden. Buxus sempervirens is niet inheems in Vlaanderen. Buxus sempervirens is dan weer wel inheems in België, maar dus zeer zeldzaam en zeer streekeigen.

De buxusmot zal nooit meer weg te denken zijn uit onze tuinen. In onze natuur zal je de buxusmot niet vinden, tenzij buxusstruiken er illegaal gestort werden. Op plaatsen waar buxus wel een natuurlijke plant is, wordt helaas vastgesteld dat er ook schade is aan Rubus spp., Ruscus colchicus, Ruscus fruticosus en Smilax excelsa (Dr. Iryna Matsiakh).

In een Duitse universiteit heeft men ontdekt dat het leggen van de eitjes verminderd wordt als de buxusplant besproeit wordt met een afgietsel van Sambucus nigra of Thymus vulgaris. Thymus vulgaris zou ook toxisch werken op de rupsen. Deze zouden binnen de 24u sterven na het eten van het besproeide blad.

Copyright © 2020 MIJNEN HOF
top
Spring naar toolbar