foto’s boven: Ik heb daar zelf die pijlen opgezet en dit toont bij benadering de trektocht van de zomereikenpopulatie. De plattegrond komt van shutterstock.
Na de laatste ijstijd is de migratie van de zomereik in kaart gebracht. Zomereiken hebben DNA in zich uit Zuid-Spanje, Zuid-Italië en het zuiden van de Balkan. Men slaagt daar in door naar het DNA in de chloroplast te kijken.
DNA-onderzoek laat duidelijk een verschil zien tussen jonge bomen en oude bomen van dezelfde soort. We krijgen (en hebben) meer inzicht in de ecologie van deze oude bomen en hun biodivers belang.
Natuurlijke verjonging is nodig, want deze bomen groeien mee met de wijziging van het klimaat.
Studies staan niet stil. Projecten zijn zo divers en veel, dat er dagelijks moet ingepikt worden op talloze onderzoeken.
Mensen spelen in het ganse verhaal maar pas echt mee van zodra ze een samenleving op lange termijn kunnen opbouwen en dus onder andere kunnen starten met landbouw. Reken dat de mensheid in Europa gedurende een vele langere periode jacht moest maken op dieren en op zoek moest naar wilde planten om te eten. Europeanen waren in een ver verleden (en dus zeer lang) jager-verzamelaars. Een goed opgebouwd geschiedenisboek zou in feite de meeste bladzijden aan dit nomadenbestaan moeten besteden. De eerste mensen liepen op de aarde rond vanaf het vroege Pleistoceen (voor zover huidig geweten). In dat Pleistoceen zijn 52 glacialen geweest. De oudste menselijke resten die men in Europa tot op vandaag heeft gevonden, zijn ongeveer 2 miljoen jaar oud. Doordat het ijs geleidelijk wegtrok ontstond er een vermenging van ‘culturen’. Toen het ijs wegtrok ontstond er onder andere ook de vruchtbare sikkel.
DE VRUCHTBARE SIKKEL EN DE TUIN VAN EDEN ?
De vruchtbare sikkel is een gebied waar zeer vroeg landbouw is ontstaan. De verspreiding van deze landbouw -onder andere richting Europa- zal u op Wikipedia terugvinden onder de trefwoorden ‘Neolitische revolutie’: het was toen, een 6000 jaar geleden dat Noordwest-Europa starte met landbouw en veeteelt. Wij keken dit allemaal af van onze buren uit het Middelandse Zeegebied en bouwden hun huizen na en we begonnen met het bakken van potten. Bomen en bossen werden massaal gekapt.
En dan die tuin van Eden? Hier leefden de eerste mensen luxueus en weelderig. Er was voldoende water, voedsel en zelfs een boom waarvan men vruchten kon eten. Vermoedelijk was de appelboom een Ziziphus jujuba of een Ziziphus mauritiana: 1 van de oudste fruitbomen die geteeld en verdeeld werden met inderdaad een appelsmaak. Aangezien de bewoners niet zomaar van deze ‘appelboom’ mochten eten, doet vermoeden dat de vruchten een medicinale waarde hadden. Het prentje linksonder komt van reearchgate.net en laat zien:
Archaeobotanical finds of Ziziphus jujuba var. jujuba (Chinese jujube) from China and the inferred probable range of wild Z. jujuba var. spinosa.
1 van de oudste jujuba-vondsten situeren thv Zhengzhou in China.Zelfs al zou het geen jujuba maar wel een mauritiana zijn… de appelboom in de tuin van Eden werd geïmporteerd en was dus niet inheems.