Kom meer te weten over:

23 september 2018

Vaste planten

Ik wil graag een vaste plant de grond induwen hoe doe ik dat?

In de veronderstelling dat je een potmaat P7 of p9 zou aanplanten: trek de plantstroken tot 40cm diep los en start pas na het lostrekken met het maken van de plantkuil.

Wat is een potmaat P7 of P9?

Dit zijn de plastic potjes waar de meeste vaste planten in worden verkocht. P7 is een potje van 7×7 cm², P9 is een potje van 9x9cm².

Dat betekent dat er ook grotere potten bestaan waarin vaste planten verkocht worden?

Inderdaad. Deze zitten in containermaten, zoals C1 of C2. Dat zijn dus geen potmaatjes meer, maar wel containermaten.

Als de vaste planten in grotere maten (containermaten) verkocht worden, moet ik dan de plantstroken dieper lostrekken?

Neen, niet noodzakelijk. Een C1 is een 1 liter pot met een diameter van 11 cm. Er bestaan zelfs C500 potten! Die hebben een doorsnede van wel 110cm! Hier zal je het plantgat moeten voorbereiden zoals je dit met de bomen deed. 🙂

Zoiets iets erg handig als je jouw planten en potmaten via het internet bestelt en je jezelf geen idee over de plantmaat kan stellen. Maar waarom trek je de plantstrook los en graaf je niet louter gelijk een plantkuil?

Als je enkel een plantkuil maakt, graaf je eigenlijk een badkuip. Het gat vult zich met water en kan niet weg. Het plantje dobbert in water.

Dus als ik een kuil graaf en ik giet daarna de nieuwe aanplant is dit eigenlijk slecht?

Ja. Je kan de ramp nog groter maken en dat is dat je de nieuwe aanplant vervolgens zit aan te drukken. Je kan dit best vergelijken met de wagen waarmee je over een braakliggend stuk grond rijdt en je de ganse boel zit te verdichten. In een nog slechter geval zie je het water uit het plantgat gutsen.

Wanneer is het de beste moment om aan te planten?

De bodem moet goed vochtig zijn. Als je de plantstroken lostrekt MOET de grond OVERAL EN GELIJK vochthoudend zijn. Plant ook NOOIT voor een periode van droogte.

Kan ik ook nu nog volop aanplanten, tijdens de nazomer / herfst?

Ja, dat is geen enkel probleem. Dikwijls is nu de grond trouwens nog heel goed bewerkbaar.

Is het handig om het wortelgestel van het plantgoed te controleren alvorens ik aanplant?

Ja, in potjes durven de wortels wel eens spiraalvormig groeien. Deze spiraalvorm trek je best voorzichtig los zodat de beworteling goed van start kan gaan.

Ik heb een kurkdroge zandgrond: wat is de beste keuze qua aanplant van vaste planten?

De redenering die je best volgt bij aankoop van planten is als volgt: kurkdroge zandgrond droogt snel uit en de grondwaterspielgel is laag. Best is dat je vaste planten zet die dus oppervlakkig naar water zoeken en snel reageren op een watergift. Bijvoorbeeld Aster dumosus (een hele ‘groep’ asters) doet het vrij uitstekend op droge zandgrond, mist je die regelmatig wel eens ‘uitdunt’. Ze hebben een bodembedekkende eigenschap. Ze staan in de rekken van de vaste planten, maar zijn dus veeleer bodembedekkend. Heel wat zodenvormende planten staan in de rekken van de vaste planten, terwijl ze beter in de rekken van de bodembedekkers zouden staan.

Ik heb een zandgrond die snel uitdroogt maar toch wel een relatief hoge grondwaterspiegel heeft.

De redenering die je hier volgt is dat de plant haar wortels gooit tot die grondwaterspiegel. Het beste voorbeeld dat ik kan geven is allicht de Japanse Duizendknoop, maar van zodra je die in je winkelkar hebt staan of aangeboden krijgt, … weggooien dat spul!

Waarom zet ik bepaalde planten beter niet in de tuin?

Omdat het invasieve soorten zijn. Je krijgt ze niet weg! Herinner u een aantal weken geleden toen ik sprak over het zuurstofgehalte dat te zwak wordt vanaf een bepaalde diepte en er vrijwel geen beworteling mogelijk is… er zijn altijd planten die er wel in slagen om te bewortelen. En dit soort hardnekkige, venijnige dingen krijg je dus met de hand niet weg.

Opletten dus wat er precies in de grond wordt geduwd en de planten met penwortels trachten te vermijden omdat die altijd terug opkomen, ongeacht hoe vaak je ze uittrekt.

Copyright © 2020 MIJNEN HOF
top
Spring naar toolbar