En wat doet een mens die verslaafd is aan de bloemekes: zoveel mogelijk tussen de bloemekes zitten natuurlijk. 🙂 Op 22 april naar Keukenhof en het was de moeite. De foto’s zijn genomen met de smartphone. Algoe dat ik mijne grote kodak niet mee had, want het was in de namiddag slecht weer en dan is het niet zo leuk om met zo’n groot ding rond te lopen. Al bij al een zéér geslaagde dag gehad en zelfs bij regen en koude is Keukenhof het bezoek meer dan waard. Zeer mooi allemaal.
Ik vind ‘La Belle Epoque’ en ‘Copper Image’ erg mooi.
Foto boven: Tulipa ‘La Belle Epoque’
Foto boven: Tulipa ‘Copper Image’
Foto boven: Tulipa ‘Lambada’
Foto boven: Tulipa ‘Penelope’
Foto boven: Tulipa ‘Hemisphere’
Foto boven: Tulipa ‘Double Surprise’
Foto boven: Tulipa ‘Fire Wings’
Foto boven: Tulipa ‘Lasting Love’
Foto boven: Tulipa ‘Amazing Grace’
Foto boven: Tulipa ‘Purisima’
Foto boven: Tulipa ‘Future Dreams’
Foto boven: in Keukenhof zie je ook zeer veel bloembollen mengsels. Het is moeilijk om de mooiste te kiezen. Ik vond bovenstaand mengsel erg mooi. Een belangrijk detail was dat het een bewolkte dag was en in de namiddag startte het met regenen. Indien het mooi weer was geweest, had ik allicht een meer fors gekleurd mengsel gekozen.
Op 19 april een zeer fijn moment: de school ‘De Springplank’ ontvangt een subsidie voor de aanleg van een grote groene oase. De kinderen hebben vandaag de eerste tegel gewipt en de kinderen hebben voor de camera van RTV verteld wat ze van de nieuwe speelplaats verwachten. In dezelfde gemeente hebben heel wat scholen een subsidie ontvangen vandaag. Heel wat van deze scholen kennen een ingesloten karakter met windluwte en weinig schaduw. Tijdens de zomermaanden wordt het ontzettend warm op deze asfalt- en betonvlaktes. Het creëren van schaduw was voor de meeste kinderen de belangrijkste voorwaarde. Voorts werd gezegd door de kinderen dat als ze vallen zich pijn doen op het beton en het asfalt. Ze hebben een kapotte knie en een kapotte broek en de handen doen pijn. De kinderen en ook de ouders hebben liever een vuile broek dan dat ze naar de dokter moeten of nieuwe kleding moeten kopen. Zeer fijn project dat nog enkele kleine en praktische wijzigingen krijgt.
Afbeeldingen boven | Verwijderen van asfalt en beton: we hebben liever een vuile broek dan een kapotte broek.
Afbeelding boven | Er komt schaduw.
Afbeeldingen boven | De grote boom op de achtergrond is een Tilia cordata (speelplaats vergroeningen).
Voor de ontwerpers en de AutoCad-gasten…. : SuperHatch is een plezante om mee te werken (eigen en persoonlijke ervaring / mening natuurlijk). Wat vind ik daar zelf nu zo leuk aan? Ge kunt uw patronen van de visualisering overnemen in uw DWG bestanden. Een SKP kan je op die manier eigenlijk nog mooier combineren met een DWG.
Tadaa… : zie plan onder. Een tuin die vanwege corona en ook de omgevingsvergunningen een beetje uitstel had gekregen. Onder ziet u het beplantingsplan.
De omgevingsaanvraag betrof terreinaanlegwerken + verhardingen. De aanpassingen die nog worden gevraagd hebben oa betrekking op de terreinophoging en de te verplaatsen gronden (grondtransporten). Het terrein mag dus niet opgehoogd worden. Dit is interessant voor een eventuele tuinaannemer die de werken op zich neemt. Zelf ben ik geen tuinaannemer. Dat betekent dat je dus zelf de handen uit de mouwen steekt of dat je opzoek gaat naar een aannemer die de werken kan uitvoeren.
Mooi: Persicaria ampl. ‘Rosea’ + Phlox p ‘Monica Lynden-Bell’.
Mooi: Iris ‘Silver Edge’ en Allium ‘Christophii’: zilverkleurige combinatie. Het effect van deze kleurencombiantie legt moeilijk vast op foto.
Mooi: op de voorgrond zie je Phlox ‘Blue Evening’, op de achtergrond zie je het oranje van Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ en Helenium ‘Waltraut’.
Mooi: Phlox ‘Blue Evening’ en Veronicastrum v. ‘Erica’.
De foto onder laat het beoogde doel van het achterliggend terrein zien. Met de zitmaaier wordt een pad getrokken tussen fruitbomen en fruitstruiken. De overige zones worden slechts beperkt gemaaid.
Op 12 april 2023 komen de poelen terug op de agenda, maar eerst wat vakantie nemen. 🙂
‘t Is trouwens niet onderstaande/ bovenstaande poel, ‘t is ‘n een andere poel waar groen licht is gekomen mbt de aanleg (bouwvergunning). De poel zal dienst doen als voortplantingswater voor amfibieën en ligt in iemand zijne hof naast een blauwe corridor. Zeer leuk om te maken zoiets.
afbeelding boven : volgende week zal ik hier eens een beplantingsplan van een poel bijvoegen met onder andere Echte Koekoeksbloem. De bloeitijd valt samen met de periode dat je de koekoek vaak hoort. Niet alleen de koekoek maar ook de Echte Koekoeksbloem is een opvallende verschijning. De plant combineert mooi met fluitenkruid en grijsbladige Hosta’s of Hosta sieboldiana elegans AGM.
Zeer mooi is trouwens ook:
Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’, Luzula nivea, Anchusa azurea ‘Loddon Royalist’, Phlox, Geranium en Aquilegia ‘Green Apples’.
Afbeelding boven | Op 27 maart uitgewerkt – bunkersystemen en toekomstbomen waarbij gewerkt wordt met dragers en ondersteuners. De bunkers zijn hier 1.5m hoog. De afbeelding toont een doorsnede van een nieuw ontworpen stadsplein. De toekomstbomen groeien uit tot grote en monumentale bomen die een lange levensloop moeten hebben. De ondersteuners geven het plein op korte tijd veel uitstraling.
Afbeeldingen onder | 25 maart 2023: sholenproject. Het plannenpakket staat klaar ter bespreking volgende week woensdag. De afbeeldingen onder tonen het grondplan OT met de toevoeging van de 4 eindbeelden. Voorts ook de terreinprofielen en de TD’s.
Qua beplanting komen er allemaal inheemse en eetbare kruiden / wilde planten. De kinderen kunnen op deze wijze al spelenderwijs leren wat er in de natuur allemaal te vinden is en wat bovendien erg lekker is. Er komt ook flink wat schaduw en ook een bijentuin met een bijenhotel. Er komt ook best wel wat reliëfwijziging met ophogingen die tot in de boomkruinen komen. Dit biedt de gelegenheid om in latere fase eventueel zelfs boomhutten te maken. De hele kleine kindjes krijgen een afzonderlijk plaatsje in hun nieuwe natuurlijke omgeving. Deze hele nieuwe speelomgeving wordt dus zeer leerrijk en de kinderen kunnen er volop vrij op ontdekkingstocht.
Niet onbelangrijk: héél wat kinderen lieten me wel weten dat ze het liefst van al naar huis gaan. 🙂
Afbeeldingen onder | 15 maart gevraagd om een gigantische rotstuin te ontwerpen (beplantingen + opmaak eindbeeld + detaileringen). Eerste insteek is de stand van de wanden. U herkent hier mogelijk Venecia Park. De vergroening gebeurt oa via aarden wallen. Langs deze wanden komt een wandelpad. De beplantingen die er komen zijn inheems en gebiedseigen.
Afbeeldingen onder | Een laatste verfijning van een nieuwe speelplaats voor de school.
Afbeeldingen boven | Geen laatste verfijning maar wel gewoon een beeld hoe dit eruit ziet in C3D – AutoCad waarvan de snede eigenlijk gewoon een TD is. 🙂 maw gene OT-Surface en ook geen Section in dit geval – Het had net zo goed een LT kunnen zijn. 🙂 ‘Louter’ een bijdrage voor hetgeen op de tekenplank ligt.
Deze tuin wordt niet omsloten door afsluitingen. Egels, padden en kikkers vinden hun weg ongestoord naar de tuin. Minimale afmetingen van deze passages moeten in acht genomen worden om succesvol te zijn. Ook in dicht verstedelijkt gebied is het wel degelijk mogelijk om cultuurvolgers in de tuin te hebben. 🙂 Qua verlichting en eventuele nestplaatsen + de tijdelijke waterpartijen, neemt u best amberkleurige verlichting dat nijgt naar het rode.
Prentjes boven en onder: een Malus sylvestris + Ulmus laevis + vele wilde bloemen en een tuin in reliëf. Een tuin waar het gonst van het leven. 🙂
Het wordt heel erg hoog: Ulmus laevis – in’t beste geval: 35m hoog en 20m breed. Ge moet ‘m dus de kans geven om deftig te groeien. 🙂
Afbeeldingen boven tonen een tuin met veel inheems en gebiedsgebonden groen + weinig onderhoud. Bij regenbuien komt de tuin onder water te staan en is er dus een hele andere beleving. Er wordt gekozen voor een hele grote biodiversiteit en een natuurlijke ontwikkeling. Ik zal hier binnenkort nog wel heel wat meer tuinen neerploffen, maar aangezien de MijnenHof geen inkomen genereert, gaat dat wel op een laag pitje hangen. 🙂
Afbeelding boven een stadstuin met uitheems groen, maar niet invasief. 🙂 Het blijft netjes op zijn plaats en mengt zich niet met het inheemse. 🙂
Afbeelding boven : beheren opmaken.
Beplantingen uitkiezen en beplantingsplannen opmaken + de beheerplannen voor parken en tuinen: om oa natuurgebieden te beheren en in stand te houden, ben ik uitermate blij om deze richtlijnen te mogen opmaken. Plan in opmaak zie je onder waarbij een beheer op lange termijn wordt gegeven.
Met inheemse en streekeigen planten kan je stevig mooie dingen maken. Iets dat ik zelf mooi bij elkaar vindt, is Betula pendula met Corylus avellana. In deze nabij omgeving gooi je dan Cornus sanguinea. Een grauwe abeel vind ik dan weer mooi gaan met wilgen. Beide planten staan ook mooi bij de berken en de hazelaars. Alnus glutinosa vind ik ook zeer leuk, vooral eigenlijk tijdens de winter.
Beplanting uitzoeken en plannen + beheer opmaken van vijvers in parken.
Met planten zoals: Eupatorium cannabinum & Filipendula ulmaria
foto boven | Werken in de tuin en planten in’t rond sleuren: een mens wordt daar content van. 🙂
27 jaar actief waarvan sinds enkele jaren onder eigen onderneming. 🙂 In de eigen onderneming zijn de tuinen op de palmares gekomen. 🙂
Qua werk: zeer blij om aangesteld te zijn als adviseur natuur en landschap AnteaGroup / Maatschap Buur/Sweco – Latz+partner – Greisch en Woordroff papa (ringparken Antwerpen) en ook zeer content om te mogen meewerken aan dossiers met eerste laureaten:1ste laureaat openbaar groen, goud in de categorie landschapsparken en gelauwerd als voorbeeld waterberging en infiltratie. Voorts ook laureaat ‘Natuur in je buurt 2018’. Vandaag behaalden we het 1ste laureaat op de Openbaargroen Awards van VVOG! Het project blauwgroen Park Spoor Natuurlijk van gemeente Kontich won in de categorie #landschapsparken en kreeg ook het #waterprooflabel van de Vlaamse Milieumaatschappij – VMM toegekend.
Project van AnteaGroup (zeer trots en aan meegewerkt). Beplantingen uitkiezen en beplantingsplannen opmaken + de beheerplannen voor parken en tuinen + om oa natuurgebieden te beheren en in stand te houden, ben ik uitermate blij om deze richtlijnen en beheerplannen te mogen opmaken.
Er bestaan best wel wat verschillende types potgrond. Sommige mengsels kunnen een plant stevig vastzetten. Andere mengsels zijn dan weer meer doorlatend en giet je weer anders.
Zomersnoei geeft niet altijd zo’n goede hergroei. Sommige planten komen met onvoldoende takken weer terug en komen niet in een ideale winterrust terecht. Bij sommige planten is het dan weer nét wel goed omdat je het risico op takbreuk bij winderig weer laat afnemen. Welke planten genieten het meest van een zomersnoei …. (?) Dat lees je hier!
De droogte die we deze tijd van het jaar kennen, is dé zomerdroogte. Voor heel wat droogtegevoelige plantensoorten kan dit dramatische gevolgen hebben als ze niet meer aan het grondwaterprofiel kunnen en louter nog overleven op het vochtvasthoudend vermogen van de bodem. Planten die diep wortelen, groeien al bij al nog vrij goed tijdens jaren met zomerdroogte. Verzwakte planten kwijnen weg en sterven. Hoe kunnen we ons beschermen tegen deze droogteproblemen?
Beplantingen uitkiezen en beplantingsplannen opmaken + de beheersplannen voor parken en tuinen.
Foto boven | Magnolia stellata Shi Banchi Rosea
foto boven | Hyacinthoides
Van 31 maart tem 9 april worden de computers hier afgesloten en heb ik verlof ingelast. 🙂 Nog meer plezant nieuws: 11 april is het paasmaandag (dat was ik alweer vergeten) – bedrijfsnetwerken worden afgesloten vanaf 31 maart tem 11 april. 🙂
Afbeeldingen onder | Er zijn enkele zeer moeilijke jaren achter de rug. Maar op 17 maart 2023 heb ik vernomen dat ik werkgerelateerd terug naar Engeland kan. Ik heb de Britse tuinen heel erg hard gemist. Vanaf 2024 komen ze terug (steviger dan ooit) op mijn werkagenda.
Het gazon geverticuteerd en ingezaaid waar nodig. 🙂
♥ Na enkele zeer moeilijke jaren ook terug actief met de tuinreizen…. het hartje kan hier eigenlijk niet groot genoeg gezet worden. ♥
Foto boven |de bloemekes van een Amelanchier lamarckii en een Peer Comtesse de Paris. Beide foto’s genomen op 12 maart.
Alvorens aan te planten, zijn er veel uit te voeren standplaatsverbeteringen/bodembewerkingen. Al deze werken komen ook op plan. Ook dit is stevig interessante materie. Een beplantingsplan gaat hand in hand met een plan ‘uit te voeren grondbewerkingen’, een plan grondverzet en een plan werfinrichting. De plannen van de ondergrond – ook alle leidingen – zijn net zo belangrijk als de ganse bovengrond.
Foto boven |Magnolia x loebneri ‘Donna’
Op 28 februari werd ik gevraagd om aansluitend op een beplantingsplan van een stadspark ook alle aangrenzende groenzones in te richten. Het idee waarmee ik speel, is om de gebiedseigen natuur meer in deze grootstad te laten doordringen. De stad kent meer dan 500.000 inwoners en kent een zeer dichte bebouwing. Een bijzondere uitdaging waarmee ik graag aan de slag ga.
foto boven : Magnolia x loebneri-Leonard-Messel
Foto boven | Magnolia x loebneri Merrill
Niet alleen tuinieren en websites maken is plezant. Tekenen is ook plezant. 🙂
We planten massaal verkeerde bomen aan: nu.nl
Beplantingsplannen kennen ook een heel technische kant. Afbeelding boven: snede via een C3D op basis van een ganse terreinmodellering.
Overstromingsgebieden beplantingen uitzoeken en plannen + beheer van deze gebieden opmaken.
Hoe groot een park ook kan zijn, of hoe klein een vierkante-meter-tuin wordt: ge moet proberen om het volledige geheel in balans te zetten. Dat betekent gelijk dat je redelijk goed moet inschatten hoe alles zal groeien. Wat is de samenstelling van de bodem? Hoe zit het met de pH? Wat met het grondwater? Alles is op basis van studie en monitoring. Maar dan: wat met de fauna? Hoe reageert een insect op een specifiek beplantingsmodel?
Regelmatig komt de interessante vraag of de bessen van alle struiken eetbaar zijn. Hierop is moeilijk antwoord te geven, omdat sommige bessen inderdaad eetbaar zijn en kinderen ze in de mond stoppen om er meer van te eten (de bessen zijn lekker en dus eetbaar) maar toch zijn ze giftig. Op dat vlak zijn er enkele zeer ‘gevaarlijke’ planten die je best ver weg van speeltuinen of speelpleinen houdt. Niet alle giftige planten hebben dus slecht smakende bessen. Vooral Aronskelk is zo’n problematisch geval: de bessen smaken zoet en worden best graag gegeten. Qua eetbaarheid scoren deze planten dus erg hoog. De bessen zijn helaas giftig en geven veel gezondheidsproblemen. Bessen worden wel eens in kerststukken verwerkt en op tafel gezet. Het opeten van deze bessen strekt dan vaak over meerdere dagen en dan kunnen de problemen flink oplopen met zelfs gekende ziekenhuisopnames. Vooral hele kleine kinderen die graag vele dingen in de mond stoppen zijn hier slachtoffer van. Het is lekker, eetbaar maar giftig.
Video edited on Kapwing
Op 2 december heb ik aanlsuitend op het ontwerp ook een presentatiefilm gemaakt. Deze school wordt grotendeels onthard en krijgt een zeer biodiverse inrichting, met aandacht voor wilde bijen, nestgelegenheden voor vogels, schaduwwerking en veel speelruimte voor kinderen.
Op 28 november was ik zeer trots om ook aangesteld te worden als Advisor Nature. Sinds kort ben ik dus een Advisor Landscape & Nature. Omdat er oa met Duitsland en Denemarken wordt gewerkt, is dit in’t Engels. In België in dit in het Nederlands.
In veel ontwerpen die ik maak, zoek ik eigenlijk altijd bostypes. Dat gaat dan van een bostype A, B, tot zelfs een D6, I6 en een J3. Veel van die bostypes die ik vind, situeren vrij vaak niet op de plaats (regio) waar je die zou verwachten. Dat is gelijk ambetant. Want als ik een typische A – samenstelling zie, maak ik een ontwikkeling op A. En daar sta je dan eigenlijk in uw onderbroek. Als je de volledige studie van het terrein en omgeving doorloopt… en je ziet daar iets dat niet verwacht werd… ik volg eigenlijk altijd de studie. Dat maakt mijn job razend interessant, omdat een studie veel meer zegt dan gewoon maar wat speculeren. 🙂 Ik zou op deze website toch eens stillekes aan wat meer moeten neerzetten over zowel mijn job als de eigen MijnenHof. 🙂
Op 14 november 2022 was ik zeer trots om aangesteld te worden als landschapsadviseur voor oa de ringparken Antwerpen. Ik ben nog meer trots om als landschapsadviseur te werken voor onafhankelijke studiebureaus en ingenieursbureaus, zoals AnteaGroup.
Ik ben zeer blij om mee te kunnen doen met de 1001 bomen actie: onder zie je een nieuw ontwerp speelterrein waarbij de bestaande verhardingen worden vervangen door groenaanplant. De 1001 Bomen actie is iedere keer een zeer groot succes. Je dient razendsnel te besluiten welke bomen je precies wil, omdat ze zeer snel uitverkocht zijn.
Op 6 mei 2022 was ik zeer en uitermate blij. Ik heb een interview mogen afnemen van de BFG – Beloftevolle hovenier en kwam gelijk in contact met wat mijn toekomstige collega’s wel eens kunnen zijn voor de studie-, ingenieurs- & adviesbureau’s. Ik heb een ontzettend mooi plan gezien, uitgewerkt in AutoCad. Ik zag de meettoestellen staan en hoorde zeer duidelijk een grondige en correcte kennis van zaken! Op Beervelde laten de scholen na een preselectie de drie beste ontwerpen zien van alle deelnemende opleidingscentra. Na een jurering volgt de winnaar. Persoonlijk kan ik zeggen dat ik uitzonderlijk opgewekt was om alvast een flinke ‘know-how’ te zien en te horen. Een dikke proficiat aan zowel alle leerlingen als het ganse team dat hen heeft klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Deze jongeren hebben overduidelijk de beste ondersteuning gekregen. Voor hen wacht ook een prachtige toekomst met de meest ongelooflijke projecten in het verschiet! Ik kan deze jongeren ook alvast zeggen dat het wel een ‘moeilijke/lastige’ sector is: er is een zware overvloed aan werk en je moet heel goed (en zeer strikt) de grenzen bewaken en tijdig alle ontwerpen afsluiten. De computers en klanten sluit je af zodat je ‘s avonds ook in de eigen tuin kan genieten. :- )
Op 6 mei 2022 heb ik ook Tuinpunt en Groei&Bloei mogen interviewen. Hun tuinreizen naar Engeland zijn legendarisch. Doordat zij in oorsprong een koninklijke vereniging zijn, hebben zij in Engeland een zeer hoge reputatie (gelijkwaardig aan RHS) en openen er meer tuindeuren dan bij andere verenigingen of zelfs reisbureaus. Inschrijven doe je steeds best snel !
Op het prentje boven en hiernaast heb ik een Ulmus laevis in beeld gebracht. De boom heeft een diepgegroefde stam. De boom staat in een extensief beheerde bloemenweide.Ik heb geen zitbankje nabij deze boom gezet omdat dikke takken kunnen uitwaaien bij een storm. Bladluizen produceren er ook overvloedig honingdauw, dus kan je beter met een plastic stoeltje onder de boom zitten. De tuin kan heel open gehouden worden vanwege de aansluiting op weilanden. Deze tuin kent een grote biodiversitiet met vele inheemse bloemen. De tuin kent reliëf en bij regen komt het terrein gedeeltelijk onder water te staan. Doordat er weining onderhoud is, kunnen de eigenaars vooral lang genieten van de omgeving en ook het zicht op de Ulmus laevis. De bedoeling is toch wel vooral om met het plastic stoeltje een plaatsje te vinden in deze tuin en om weg te dromen. Persoonlijk kan ik niet inschatten wanneer deze tuin op zijn mooist zou staan…. ik zou denken net na een regenbui als je het water ziet verdampen. Dan komt er wat mist te hangen. De prentjes onder tonen een Malus sylvestris of een wilde appel.
Als je in de tuin-& natuursector terecht komt om te werken ( let wel: op onafhankelijke studiediensten-niveau), dan kom je in een razend interessante job terecht. Als je dan ook nog eens de beplantingen mag uitzoeken en in beplantingsplannen mag zetten, is dit nog meer fantastisch. Ik ben é-norm gelukkig dat ik voor onder andere de ringparken in Antwerpen dit mag doen.
Afbeelding onder + boven: zeer trost en aan meegewerkt – een ontzettend mooi stadspark (ahum): zie sla.dk. (Denemarken)
7 januari 2021: 1ste laureaat openbaargroen.
Goud in de categorie landschapsparken en gelauwerd als voorbeeld voor waterberging en infiltratie. Voorts ook laureaat ‘Natuur in je buurt 2018’.
Vandaag behaalden we het 1ste laureaat op de Openbaargroen Awards van VVOG! Het project blauwgroen Park Spoor Natuurlijk van gemeente Kontich won in de categorie #landschapsparken en kreeg ook het #waterprooflabel van de Vlaamse Milieumaatschappij – VMM toegekend.
Project van AnteaGroup (zeer trots en aan meegewerkt)
November 2022: landschapsadviseur Ringparken Antwerpen / AnteaGroup
Foto links: de ontvangen badge en bekijk ook de volgende website: https://unitar.org/