DE BUXUS-SCHIMMEL

De’n buxus: dé strijd tegen dé schimmel(s)…

Oké, jullie hebben – net zoals wij – dé schimmel in de tuin. Hoe krijg je dat gedrocht uit uwen hof?

Stap 1: schimmel wordt actief vanaf een bepaalde temperatuur

Van de moment dat ge door hebt dat schimmels afhankelijk zijn van onder andere temperatuur en vochtigheid, ben je al een heel pak verder. Vanaf dat moment wordt het redelijk simpel.

1-De sporen

De sporen fladderen door uwen hof in’t voorjaar en in’t najaar. Eigenlijk fladderen die bullen praktisch altijd door uwen hof behalve als het winter is. Die bullen fladderen zo ‘goed’ (laat ik het even dramatiseren) door uwen hof dat die in’t gietwater terecht kunnen komen. Als ge de sporen de nek wil omdraaien, moet ge de sporendodende middelen inzetten en dus niet de schimmeldodende middelen. Sporen worden doorgaans vermoord in de maand mei en in de maand september. Als ge eens brutaal wil zijn en uw moordlustige fantasieën wil laten botvieren, loopt ge gewoon in de maand mei en september heel simpel door uwen hof met ‘sporendoders’.

2-De ziekte

De sporen hebben de weg naar uwe buxus gevonden. Het heeft zich vastgezet op uwe plant en wordt een ziekte. De ziekte verspreidt zich het best tussen 20°C en 25°C + een luchtvochtigheid van 85%.

Om nu te weten wanneer ge precies boven de 20° c zit met een luchtvochtigheid vanaf ongeveer 85%, is het geen overbodige luxe om een weerstationeke in huis te halen. Ge blijft van uwe’n buxus af, vanaf ge die waarden  op uw weerstationeke ziet verschijnen. Als ge toch per se aan uwe buxus wil prutsen (lees: bijvoorbeeld snoeien) op die momenten: spuit schimmelwerende / -dodende middelen. Doorgaans wordt gespoten in juni, juli en augustus met deze producten. Dit kan een titanenwerk zijn in vochtige / natte zomers. Persoonlijk zou ik het voortaan als volgt aanpakken: ge hebt de ziekte (?): vermijd regenbuien op uwe buxus: zet paraplu’s over planten. Laat ze nooit nat worden! Spuit sowieso als de ziekte in de tuin/buxus zit. Het lijkt wel 1 groot ziekteveld en veldslag te zijn.

Stap 2: ’t is te erg geworden: ik trek die buxus uit mijne grond en vervang deze door nieuwe buxus.

Het is niet abnormaal dat ge na een aantal natte zomers de ziekte to-taal niet onder controle krijgt. De kans bestaat dus – zoals wij hebben meegemaakt – dat uwe’n buxus gewoon de geest geeft. Er hangt geen blad meer aan uwe plant en takken breken gemakkelijk af. Er zit niets, maar dan ook niets leven meer in.

Het kan nog erger: de bodem ligt bezaaid met afgevallen blaadjes en de broze takjes liggen tegen de grond. Al het zieke materiaal, samen met de schimmel en de sporen liggen op en zelfs in de bodem. Wat nu?

3-Vraag: overleven de sporen / ziekte in de grond? Kan ik dus zorgeloos nieuwe buxus zetten op een plaats waar zieke buxus stond?

De ziekte die je in de tuin hebt, maakt uw blad en uw takken ziek, niet uw wortel. Dus… als jij daar in slaagt om al dat ziek materiaal te begraven, ben je er van af. Maar… opgelet! Heel dat gedoe kan wel overleven. Van de moment dat je start met harken in uwen hof, kan het allemaal terug aan het oppervlak komen. Dan begint de miserie opnieuw. Best is dat, als je besluit om alles onder te graven, het écht begraaft. Diep genoeg dus, zodat je het nooit meer aan het oppervlak ziet verschijnen. Ge schubt het nooit meer boven. Met die reden trouwens dat ze zeggen dat je het zieke materiaal nooit op de eigen composthoop mag gooien. Dat ga je uiteindelijk – op een keer – gebruiken in de tuin en dus verspreid je de sporen opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw. Persoonlijk zou ik aanraden om sporendodende middelen in te zetten op de bodem. Die kleine blaadjes die toch blijven liggen? Ga rond met de sporendoders. Kan ik dus nieuwe buxus zetten? Ja eigenlijk wel. Op voorwaarde dat je dus nooit, nooit en nooit iets van die oude buxus ook maar ooit, ooit, ooit iets aan het oppervlak ziet verschijnen.

Stap 4: moet ik dan voortaan mijn snoeischaren met Dettol ‘desinfecteren’?

Halt! Stop! Zoals je voorgaand gelezen hebt, start de ziekte als spoorelement. Dettol is een fungicide: dat is dus een ‘schimmeldoder’ en geen ‘sporendoder’. Javel daarentegen krijgt de sporen wel van uw snoeischaren.

Author: Lizzy

Copyright © 2018 MIJNEN HOF
top
Spring naar werkbalk