OH HELP, DAAR ZIJN ZE WEER !

Het bruine monster?

De Spaanse Wegslak: zo noemt het bruine monster aller tijden en het ding is niet bepaald kieskeurig met zijn dieet. Ze vreten niet alleen uw volledige tuin kaal, ze vreten ook elkaar op (de platgereden exemplaren).
En als dat nog niet genoeg is… zelfs de uitwerpselen van de honden moeten eraan geloven en zowaar: de kat moet haar brokjes delen – het gedrocht schrokt alles naar binnen.

Vanaf maart/april bij temperaturen boven de 10°C glibberen ze door uw tuin (ze zijn in dit vroege stadium nog piepjong, klein en ze vallen niet op).
Niets is nog langer veilig.

Het ziet zwart!

Belangrijk is dat u weet dat er ook Zwarte Wegslakken bestaan. Deze slakken lijken zo sterk op de Spaanse Wegslak dat u moeilijk het verschil ziet. Zelfs de slakken zien het verschil niet. Ze paren en kruisen onderling erop los met als gevolg dat ze steeds meer noordelijk beter winterhard zijn. Heeft de slak een rood randje rond haar ‘voeten’? Dan hebt u de Gewone Wegslak in uw tuin. Ook deze slak ziet er vrijwel identiek uit als de Spaanse Wegslak.

De Spaanse Wegslak

Van zodra u kan spreken over een heuse slakkenplaag in uw tuin, is het de Spaanse Wegslak die de overhand genomen heeft. Deze slak is (zoals u kon raden) niet inheems in onze streek. De Gewone Wegslak is inheems in West-Europa. De Zwarte Wegslak is inheems in Noord-Europa.

‘ Goed, u weet nu dat u een stel promiscue slakken in de tuin hebt en dat u ze moeilijk onder controle kan houden.U weet ook dat u het verschil vrijwel niet ziet tussen de verschillende soorten Wegslakken en … dat het de Spaanse Wegslakken zijn die de grootste hinder veroorzaken: ZIJ vormen de plaag.’

Ze zitten onder de grond

Hoewel u slakken bovengronds door de tuin ziet glibberen, brengen ze een groot deel van hun tijd ondergronds door.
De Spaanse Wegslak start haar levensweg als ei onder het maaiveld. Het hoogtepunt van de voortplanting is van midden juli tot eind augustus (afhankelijk van het weer) en na de paring worden tot half september de eieren afgezet. De tuin regelmatig harken met bijvoorbeeld een drietand kan u een flink pak miserie besparen, maar het mes snijdt aan 2 kanten.

Oh help! Daar zijn ze weer.

Voorlopig nog in’t klein…

De bodem en de eieren drogen inderdaad uit als u geregeld onder droge en warme omstandigheden de grond bewerkt maar de onregelmatigheid en de nieuwe kluiten die ontstaan zijn juist in het voordeel van de slakken. U zal wijs en goed moeten oordelen wanneer u harkt. Hark alleszins ook tijdens de winter net voor een periode van vorst: eitjes en slakken die onder de grond verblijven bevriezen op deze manier. Helaas… zelfs al is de grondbewerking nog zo goed… het blijkt onvoldoende.

Ze komen bovengronds

Grote wegslakken worden bovengronds actief bij temperaturen vanaf 10°C. Na een regenbui zijn ze massaal in de tuin aanwezig. Grote Wegslakken worden door relatief weinig predatoren gegeten. Ze zijn té groot en hun slijm is té taai. Volwassen slakken worden in beperkte mate gegeten door egels. De jonge slakken daarentegen worden gegeten door vogels en loopkevers. Als u een plaag te pakken hebt zullen deze natuurlijke vijanden helaas onvoldoende blijken.

Foto boven| 15 april 2018, onvolwassen wegslag: 4cm groot, bovengronds actief vanaf 10°C. De uiterlijke kenmerken zijn niet doorslaggevend in de soortherkennig. Allicht is het de Spaanse Wegslak…

Kippenvoer

Oprapen en elders uitzetten is nog steeds de meest efficiënte manier om ze uit uw tuin te houden en een plaag te bedwingen. Begin ermee nog voor ze paren. Een ideale plaats om ze uit te zetten, is de kippenren.

Taaie planten

De Spaanse Slak laat doorgaans volgende plantensoorten links liggen:

– Leden van de ranonkelfamilie : deze bevatten stoffen die giftig zijn voor slakken
– Leden van de ‘wilde grassen’ : deze bevatten silicium (kiezelzuur) dat voor slakken relatief hard en moeilijk verteerbaar is

Overal slakken?

De reden waarom deze slakken zo gemakkelijk verspreiden is omdat onder andere via import en export van planten, slakkeneitjes meereizen.

Author: Lizzy

Copyright © 2018 MIJNEN HOF
top